Veel kittens zijn direct bij de geboorte besmet met spoelwormen. Hier kunnen de jonge dieren erg ziek van worden.
Daarom is ontwormen bij kittens zo belangrijk.
Hoe vaak moet je ontwormen?
Bekijk het ontwormingsschema en welke ontwormingsmiddelen het meest geschikt zijn.
Besmetting met spoelwormen en lintwormen

Spoelwormen komen het vaakst bij katten voor. Hieronder vallen onder andere de zweepwormen, mijnwormen en spoelwormen.
Besmetting vindt tijdens de dracht (placenta) of via de moedermelk plaats.
Lintwormen komen minder vaak bij kittens voor. Het is vooral de jagende kat die besmet raakt. Besmetting met lintwormen vindt via het opeten van vlooien, muizen en ratten plaats.
Hartwormen komen alleen bij dieren in warmere streken voor. Op Nederlandse en Belgische kittens is dit niet van toepassing.
Het gevaar van spoelwormen bij kittens
Spoelwormen voeden zich met voedingsstoffen die de kitten via de moedermelk of het voer binnenkrijgt. Doordat spoelwormen deze voedingsstoffen wegnemen, kan de kitten niet voldoende groeien.
Bij een ernstige besmetting vermagert de kitten. Ook ontstaat er het bekende wormenbuikje; hierbij is de buik opgezwollen. Zonder behandeling wordt het dier ernstig ziek en kan zelfs overlijden.
Het voorkomen van besmetting via placenta of moedermelk is lastig, omdat niet alle ontwormingsmiddelen veilig tijdens de dracht of het zogen zijn. Wel kun je ervoor zorgen dat de kitten van een wormenbesmetting afkomt. Dit doe je met goed werkende ontwormingsmiddelen.
Hoe weet ik of mijn kitten wormen heeft?
Wormen zijn niet altijd herkenbaar. Dit heeft niks met hygiëne te maken; alle katten kunnen wormen krijgen.
Een kat met vlooien raakt vaak weer besmet met wormen. Daarom is het belangrijk om je huis vlovrij proberen te houden.
Heeft je kitten last van wormen, dan merk je dit aan een doffe vacht, vermageren en een opgezet buikje. In de ontlasting zijn wormeneitjes zichtbaar.
Bij twijfel is het mogelijk om de ontlasting te laten onderzoeken.
Dit wordt zelden bij kittens gedaan, maar is wel interessant bij volwassen katten. Zo weet je zeker dat je gebruikmaakt van het juiste ontwormmiddel.
Ontwormingsschema kitten
Hoe vaak een kitten ontwormen? De eerste ontworming vindt op de leeftijd van 3 weken plaats. Dit herhaal je een aantal maal, tot aan de leeftijd van 6 maanden.
Bekijk hieronder het ontwormingsschema voor kittens en jonge katten:
- 3 weken
- 5 weken
- 8 weken
- 3 maanden
- 4 maanden
- 5 maanden
- 6 maanden
Het is belangrijk om zogende katten direct met haar kittens te ontwormen. Hiermee voorkom je herbesmetting.
Katten vanaf 6 maanden oud ontworm je 1 tot 4 keer per jaar.
Komt hij veel buiten, ontworm je kat dan 4 x per jaar.
Ontwormingsmiddelen voor kittens
Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddel voor kittens verkrijgbaar:
- Tabletten
- Korrels
- Pasta
- Spot on
- Injectie
Bij zeer jonge kittens is het niet mogelijk om het ontwormingsmiddel via tabletten toe te dienen. Kies in dit geval voor een ontwormingsmiddel via injectie, spot-on of pasta. Houdt er bij het gebruik van pasta rekening mee dat de kitten dit gedeeltelijk uitspuugt. Hierdoor werkt de ontwormingspasta minder goed.
Via de dierenarts is een ontwormings injectie mogelijk. De dierenarts behandelt alle kittens en het moederdier in één keer.
Voor wat oudere kittens kies je voor een ontwormingsmiddel in de vorm van pasta, korrels of tabletten.
Ook spot-on is zeer praktisch; hiermee ontworm je het dier via de huid. Knijp het pipetje tussen de schouderbladen op de huid leeg. De werkzame stof verspreidt zich over de huid en komt in de bloedbaan terecht.
Ontwormingsmiddel kopen
Voor een ontwormingsmiddel betaal je tussen de €4 en meer dan €20. Dit is helemaal afhankelijk van het merk, het product en de werking. Een breed spectrum ontwormingsmiddel werkt tegen verschillende soorten wormen waaronder spoelwormen, lintwormen en haakwormen.
Voor kittens is een ontwormingsmiddel tegen spoelwormen voldoende. Voor de volwassen kat is het wel belangrijk om te kiezen voor een breed werkend ontwormingsmiddel.