Kat ontwormen

kat ontwormen

De gezondheid van jee kat is natuurlijk belangrijk.
Veel katten raken op enig moment besmet met spoelwormen, lintwormen of andere wormen.

De kat regelmatig ontwormen voorkomt gezondheidsklachten en ziekten. Het vervelende is dat je een worminfectie pas ziet wanneer deze al ernstig is.

Voorkom dit en ontworm regelmatig, waarbij je gebruik maakt van de juiste ontwormingsmiddelen.

Besmetting met wormen

Een kat kan besmet raken met verschillende soorten wormen. De meest voorkomende zijn de spoelworm en de lintworm. Spoelwormen of rondwormen brengen hun eitjes via de ontlasting van een gastheer over. Katten raken geïnfecteerd door het eten van besmette knaagdieren en vogels, maar ook door bijvoorbeeld door het likken aan of eten van gras. Bepaalde spoelwormen worden via de moedermelk aan de kittens doorgegeven.

Lintwormen zijn lang en plat en bestaan uit verschillende segmenten. Infectie vindt vaak via vlooien plaats.
Sommige lintwormen weten via knaagdieren (het eten van ratten en muizen) de kat te bereiken.

Om een wormeninfectie te voorkomen is actieve vlooienpreventie bij de kat gewenst.

Gezondheidsrisico’s voor de kat

Is een infectie met wormen gevaarlijk?
In veel gevallen krijgt de kat last van braken en diarree. Vooral kittens kunnen een groeiachterstand oplopen en hier ernstig ziek van worden. Soms richten wormen schade aan organen aan.
Lees meer over het ontwormen van kittens >>

Een worminfectie verlaagt de weerstand van de kat. Hierdoor loopt deze een groter gezondheidsrisico.

Houd er rekening mee dat mensen via besmette katten een worminfectie kunnen oplopen. Vaak via de kattenbak, tuinaarde of de zandbak.

Ontwormen kat met tablet, pasta of pipet

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om katten 4 keer per jaar te ontwormen.

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Het best kan gebruik worden gemaakt van tabletten of druppels in de nek. Deze laatsten zijn vooral geschikt voor katten die moeite hebben met het slikken van tabletten.
Daarnaast is er ook een ontwormingspasta verkrijgbaar. Dit maakt het doorslikken net iets gemakkelijker.

Kies altijd een geschikt product. Ontwormingsmiddelen zijn bedoeld ter bestrijding van spoelwormen of lintwormen, maar soms ook voor beide wormsoorten. Andere middelen werken tegen nog meer verschillende soorten wormen. Bekijk daarom eerst welk product het meest geschikt is. vraag eventueel advies aan de dierenarts.

Toedienen van ontwormingsmiddel

In het verleden waren er alleen ontwormingstabletten verkrijgbaar. Voor veel katteneigenaren is het moeilijk om tabletten toe te dienen.

Bij gulzige katten werkt het om de pil in leverpastei, smeerkaas of iets kleverigs te verstoppen. In andere gevallen is het beter om de kat stevig vast te pakken, het bekje te openen en de pil zover mogelijk achter op de tong te leggen.
Een handig hulpmiddel is een pillenschieter, waarmee je de pil direct achter op de tong legt.

Heeft de kat moeite met doorslikken van de pil, spuit dan 2 – 3 milliliter water in de bek leeg. Dit stimuleert het doorslikken.

Ontwormingsmiddelen in de vorm van nekdruppels zijn zeer handig in gebruik. Hierbij hoeft de kat geen tabletten door te slikken. Plaats de spot-on tussen de schouderbladen van de kat en knijp deze leeg.

Bijwerkingen van ontwormingsmiddelen

Ontwormingsmiddelen veroorzaken niet vaak bijwerkingen.
Mocht dit wel gebeuren, dan ontstaan er bijwerkingen als braken, diarree en jeuk. Soms heeft de kat last van huidirritaties of reageert sloom.
Ga bij ernstige bijwerkingen altijd langs de dierenarts. Deze bekijkt of de bijwerkingen normaal zijn, of dat een behandeling noodzakelijk is.

Vertoont de kat eenmaal bijwerkingen, gebruik het product dan niet opnieuw. Kies in dit geval voor een andere wormenkuur.

Hoe vaak de kat ontwormen?

Het valt aan te raden om zeker 4 keer per jaar te ontwormen. Kan ik ook minder vaak ontwormen? Dit kan, maar vergroot wel het risico op een worminfectie.

Komt de kat weinig tot nooit buiten, dan kan het ontwormen eventueel minder frequent plaatsvinden.

Sommige katteneigenaren kiezen ervoor om nooit te ontwormen. Laat in dit geval de ontlasting regelmatig op de aanwezigheid van wormeneitjes of larven controleren. Hiervoor breng je wat ontlasting naar de dierenarts. Binnen één tot drie dagen heb je de uitslag binnen.