Ontwormen hond

Een hond kan blaken van gezondheid maar toch besmet zijn met wormen. Gevaarlijk, omdat het huisdier hier later ziek van kan worden. Wormen leiden vaak tot maag- darmklachten met in ernstige gevallen kans op overlijden. Het regelmatig ontwormen van de hond verkleint deze risico’s.

Besmetting met verschillende soorten wormen

wormen

Vrijwel iedere hond raakt minimaal één keer besmet met wormen. Dit begint al bij pups die last hebben van spoelwormen. Besmetting vindt tijdens de zwangerschap via de placenta plaats. Ook kunnen pups via de moedermelk besmet raken.

Volwassen dieren lopen een wormbesmetting via uitwerpselen van besmette dieren, het oplikken van besmette vlooien of het eten van prooidieren op. Vlooienbestrijding is dan ook een belangrijk wapen in de strijd tegen wormen.
Ook de steek van een geïnfecteerde mug kan voor wormen zorgen.
Daarnaast kan ook het eten van rauw vlees een worminfectie veroorzaken.

In veel gevallen gaat het om besmetting met spoelwormen, lintwormen en haakwormen. In Zuid-Europa komen hartwormen voor.

1 op de 20 honden heeft spoelwormen

Wormen bij de hond herkennen

Soms zijn er nauwelijks symptomen waar te nemen die duiden op de aanwezigheid van wormen. Toch zijn er een aantal punten waar je op kunt letten:

  • Er kan jeuk ontstaan in het gebied rond de anus als gevolg van een lintworm besmetting. De hond zal gaan met de anus over de grond gaan schuren.
  • Wormen kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting.
  • Bij een erge besmetting zal de hond de wormen uitbraken.
  • Een opgezette buik kan duiden op een wormen besmetting (komt vooral bij pups voor).
  • Diarree
  • Een doffe vacht
  • Een lusteloze hond is een hond die niet lekker is. Een wormeninfectie kan de oorzaak zijn.
  • Gebrek aan eetlust.

Weetje: Honden- en kattenpoep moet bij het restafval en niet in de groene bak!

Kunnen mensen ook besmet raken?

Ja, mensen kunnen ook besmet raken met de hondenspoelworm. Besmetting kan ontstaan na contact met besmette dieren of door contact met plekken waar wormeneitjes liggen, zoals bijvoorbeeld in het gras, in tuinaarde, in de zandbak of op het strand.

Kleine kinderen die in het zand of in het gras spelen en/of de vieze vingertjes in de mond doen zijn hierdoor sneller slachtoffer. In de meeste gevallen zijn er geen ernstige symptomen, maar de kans bestaat dat de larven van de worm voor serieuze klachten zorgen. Naast buikpijn, misselijkheid, huiduitslag en hoesten kan in ernstige gevallen het gezichtsvermogen worden aangetast en zelfs epilepsie veroorzaakt worden door de larven.

Ontwormen belangrijkste preventie

Het is haast onmogelijk om een besmetting met wormen te voorkomen. Alleen al tijdens een wandeling kan de hond besmet raken met eitjes of larven van deze parasieten. En als er vlooien in huis zijn, dan ligt een wormenbesmetting ook op de loer.
Lees hier onze 17 tips om vlooien te voorkomen.

Het regelmatig ontwormen van de hond is in ieder geval een effectieve prefentie. Dit gebeurt met een speciaal ontwormmiddel, dat afrekent met volwassen wormen en larven.

Hoe vaak de hond ontwormen?

Alle honden moeten regelmatig een wormenkuur krijgen. Voor puppy’s is dit op de leeftijd van 2, 4 en 6 weken. Met 8 weken volgt een vierde ontworming. Tussen de 2 – en 6 maanden moet ontwormen maandelijks gebeuren.

Vanaf 6 maanden oud is het belangrijk om een hond minimaal 4 keer per jaar te ontwormen.
Ook als er geen aanwijzingen zijn dat het dier last heeft van wormen of andere ziekteverschijnselen vertoont.

Bij voorkeur vaker dan 4 keer per jaar indien:

  • De hond uitwerpselen eet.
  • De hond vlees, slakken of andere dieren eet.
  • De hond uitgelaten wordt in gebieden waar veel andere honden komen.
  • De hond in een kennel woont.

Dien ook altijd een ontwormingskuur toe als de hond vlooien heeft en je hem daarvoor hebt behandeld.

Er zijn huisdiereigenaren die hun hond nooit ontwormen. Dit kan lange tijd goed gaan, totdat er ziekte optreedt. Vaak uit zich dit in braken, (bloederige) diarree en vermagering. In ernstige gevallen kan de hond zo ziek worden, dat er geen behandeling meer mogelijk is. Het dier kan dan te komen overlijden.

Wormenkuur voor puppy’s, volwassen en zwangere honden

Het is belangrijk om de wormenkuur op de leeftijd en gezondheid van de hond af te stemmen.

Sommige wormenkuren zijn alleen geschikt voor puppy’s, andere voor zowel puppy’s als volwassenen. Bepaalde producten mogen niet op zwangere honden worden toegepast.
Meer over het ontwormen van puppy’s >>

Er zijn veel verschillende merken wormenkuren verkrijgbaar. Goedkope merken zijn niet slechter dan dure merken. Het is vooral even opletten waar de ontwormkuur voor bedoeld is.

Sommige producten werken enkel tegen spoelwormen en spoelwormlarven. Een breedspectrum ontwormingsmiddel werkt tegen verschillende wormen, zowel in de volwassen als de larve stadia. Een aantal producten doodt zelfs wormeieren.

Het toedienen van een wormenkuur

Veel wormenkuren bestaan uit tabletten of uit een pasta. Kijk altijd naar het gewicht van de hond en pas hier de dosering op aan.

Onderdosering zorgt ervoor dat er wormen in leven blijven.
Bij overdosering kan het dier (ernstig) ziek worden.

Voor honden die problemen hebben met tabletten of een pasta, zijn er nekdruppels verkrijgbaar.

Maak je gebruik van tabletten of een ontwormpasta, wees er dan altijd zeker van dat de hond dit niet uitspuugt. Tabletten of pasta kun je eventueel door het voer mengen, maar blijf er dan wel bij.

Wat kost ontwormen van de hond?

Voor het kopen of bestellen van een wormenkuur heb je geen recept van de dierenarts nodig. Dit geldt overigens wel voor het ontwormen van paarden! Je kunt een wormenkuur online, in een winkel of bij de dierenarts kopen.

De prijzen van wormenkuren variëren. De goedkoopste wormenkuur is verkrijgbaar voor ongeveer €3,50. Deze prijs geldt voor honden met een laag gewicht (kleine honden). Hoe groter de hond, hoe hoger de dosering. De prijs voor het ontwormen van de hond wordt dan automatisch hoger.

Ga je voor een bekend merk wormpasta tabletten of druppels, dan betaal je een prijs vanaf €10. Ook hierbij geldt: let vooral op de toepassing. Het is vaak onduidelijk met welke wormen jouw hond besmet is. Kies daarom voor een breedspectrum wormenkuur.
Bij meerdere honden is het verstandig om te kijken naar bulkvoordeel, dit scheelt enorm in de kosten.

Alle huisdieren ontwormen

Heb je naast een hond ook nog andere huisdieren? Het is belangrijk om deze gelijktijdig te ontwormen. Koop daarom niet alleen een wormenkuur voor de hond, maar ook voor de kat, vogels, knaagdieren, boerderijdieren of het paard/ pony.


Bronnen:
mcvoordieren.nl
ranzijn.nl
licg.nl