Muizenval

Er zijn veel verschillende soorten muizen, de meest voorkomende soort is de huismuis. Deze tref je in en rondom de woning of gebouwen aan.

Een muizenval is een effectieve methode om muizen te vangen. Hierbij heb je de keuze uit verschillende muizenvallen. Hoe werkt een muizenval en welke is de beste keuze? Dat lees je allemaal hieronder.

Muizen in een woning ontdekken

Huismuizen leven niet alleen in holen in de tuin, maar vaak ook onder de grond. Hier graven ze holen en gangenstelsels. Binnenshuis vind je muizen boven het plafond en tussen muren (spouwmuur).
Ook in kelders, garages, schuren, zolders en kruipruimtes tref je deze dieren aan. Vooral op warme plekken houden muizen zich op.

Muizen zijn altijd op zoek naar voedsel

Hierdoor komen ze vaker in keukenkastjes, voorraadkasten en kelders terecht. Ook komen ze op diervoeders af.

Lees ook over muizen verjagen >>

De werking van muizenvallen

Een muizenval werkt altijd met een lokstof. Dit kan om lokaas gaan (voedsel), maar ook een geur. Zodra een muis in de muizenval loopt, wordt deze gevangen of gedood. Dit hangt allemaal van de soort val af.

Het is belangrijk om een muizenval altijd langs wanden of meubels te plaatsen, muizen lopen namelijk het liefst zo dicht mogelijk tegen een wand of meubilair. Hierdoor voelen ze zich beter beschermd.

Het plaatsen van een muizenval

Plaats altijd meerdere muizenvallen.
Waar één muis is, zijn gegarandeerd meerdere exemplaren.

Plaats de val zo, dat deze dichtklapt richting de muur. Gebruik geschikt lokaas. Dit bestaat uit het welbekende blokje kaas, maar ook pindakaas of een stukje vlees (spek). Houd er wel rekening mee dat kaas en spek kan uitdrogen of schimmelen.

Muizenval met een klem

muizenval

De meest bekende muizenval werkt met een klem.

Plaats het lokaas en activeer de muizenklem. Zodra een muis in de val loopt, slaat de klem krachtig dicht. Dit soort muizenvallen zijn goedkoop en effectief. Wel moet je er tegen kunnen om een geplette muis uit te de val te halen.
Muizenval bestellen >>

Diervriendelijke muizenval

Laat je muizen liever leven?
Kies dan voor een diervriendelijke muizenval.

Dit werkt als een vangkooi; de muis activeert een plateau waarna de val dichtslaat. De muis kan niet meer ontsnappen. Controleer de val dagelijks en laat gevangen muizen los.
Dit doe je uiteraard in het wild en ver van woningen verwijderd.

Werking van de elektrische muizenval

Dan is er ook nog de elektrische muizenval. Sommige mensen hebben hier hun voorkeuren voor. Bij deze val worden muizen snel en pijnloos gedood. De muis krijgt een elektrische schok. Sommige van dit soort vallen doden meerdere muizen in één nacht. De goedkopere elektrische muizenval kan één muis per keer doden.
Een elektrische muizenval is verkrijgbaar voor een prijs vanaf ongeveer €23.

Zelf een muizenval maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een muizenval maken. Gebruik hier een diepe emmer of ton en een plankje voor.
Plaats het loopplankje boven de ton met één zwevende kant en leg wat voedsel op het uiteinde van het zwevende gedeelte. De muis zal over het plankje richting het voedsel lopen. Zodra de muis over de helft is, kiept het plankje met muis en al in de onderliggende ton.

Nog meer ideeën om zelf een muizenval te maken? Kijk eens op YouTube en zoek op muizenval of mouse trap. Hier vind je zeer veel ideeën.
Een aantal ideeën zijn helaas niet zo diervriendelijk. Een muizenval moet het dier snel en pijnloos doden. Bekijk dus goed welke methode het beste hierbij past. Overigens werken veel vallen ook voor ratten, ze moeten alleen groter zijn.

Lees meer over muizen bestrijden >>