Muizenkeutels

muizenkeutels

Tref je muizenkeutels op het aanrecht, achter keukenkastjes of ergens anders aan? Of misschien in de tuin? Grote kans dat je last hebt van muizen.

Helaas worden muizenkeutels vaak verward met rattenkeutels of de uitwerpselen van andere knagers of dieren.
Hierdoor is het soms lastig om te bepalen welke dieren er in of om het huis zijn.

Muizenkeutels herkennen

Hoe zien muizenkeutels eruit? Dit doet nog het meest aan hagelslag denken. De muis legt zijn uitwerpselen bij voorkeur in groepjes neer. Meestal is dit dichtbij plinten of langs muren. Een muizenkeutel is 3 – 8 mm groot. Zijn de keutels zacht en glanzend, dan gaat het om verse uitwerpselen.

Keutels van ratten, egels, kikkers en nog veel meer

Verwar muizenkeutels niet met rattenkeutels. Deze keutels zijn veel groter en hebben een afmeting van 10 – 20 mm. Rattenkeutels kom je vaker buiten of in schuurtjes of garages tegen, maar net zo goed binnenshuis.

Egelkeutels zijn nog groter: 3 – 4 cm lang. Een egel zal niet zo snel binnenkomen, dus deze hoef je zeker niet met een muis te verwarren. Ditzelfde geldt voor kikkers, hoewel deze weer kleinere poepjes hebben. Een kikkerkeutel kan dan ook best op die van een muis lijken.

Muizenkeutels opruimen

Muizen verspreiden ziekten. Het gaat hier dan voornamelijk om de ziekte van Weil, het hantavirus en salmonella.

Bij ingedroogde keutels en urine kan een virus in stof terechtkomen. Mensen ademen dit makkelijk in. Daarom is het belangrijk om op een veilige manier muizenkeutels te verwijderen.

Veeg muizenkeutels altijd met een vochtig doekje weg. Bevochtig eventueel de keutels met een plantenspray en draag handschoenen. Knoop de afvalzak met keutels goed dicht. Maak daarna de ondergrond schoon met zeepsop. Herhaal dit met water en bleekwater.

Huisdier of kind heeft muizenkeutels gegeten

Kleine kinderen of huisdieren willen soms muizenkeutels eten. Hoe gevaarlijk is dit? De muizenkeutels kunnen besmet zijn met een of meerdere virussen. Dit veroorzaakt ziekte als salmonella en de ziekte van Weil. Er kunnen griepachtige verschijnselen en nierklachten ontstaan. In dit geval spreken we van een hantavirus infectie.

De meeste mensen herstellen volledig van een hantavirus infectie of salmonellabesmetting. Alleen bij de ziekte van Weil is behandeling noodzakelijk.

Nog meer tekenen dat je muizen in huis hebt

Enkele muizenkeutels zeggen niets over de aanwezigheid van muizen. Deze keutels kunnen namelijk al zeer lang, terwijl de dieren allang vertrokken zijn.

Wil je weten of je muizen in huis hebt? Let niet alleen op muizenkeutels maar ook op zwarte vegen op de grond en langs wanden. Ook een muskusachtige geur verraadt de aanwezigheid van muizen.

Vaak tref je nestmaterialen aan. Bovendien zijn papier, houtwerk en plastic aangevreten. Soms zijn er zelfs kabels (half) doorgeknaagd.

Muizenkeutels voorkomen

Hoe voorkom je muizenkeutels in huis? Door muizen te weren. Zorg ervoor dat muizen geen reden hebben om de woning binnen te komen. Zorg voor afsluitbare verpakkingen waar muizen niet bij kunnen. Dit geldt niet alleen voor menselijke voedselvoorraden maar ook voor dierenvoeders. Let ook goed op aanwezig isolatiemateriaal: muizen bouwen hier nesten van. Bij voorkeur kunnen muizen niet bij het isolatiemateriaal. Dit betekent gaten, naden en spleten goed afsluiten.

Muizen bestrijden; afrekenen met een muizenplaag

Heb je veel keutels gevonden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met muizen. Dit is erg onhygiënisch en zorgt bovendien voor knaagschade. Muizen bestrijden is dan de beste optie. Hierbij maak je gebruik van een van de volgende bestrijdingsmethoden:

Niet alle bestrijdingsmiddelen werken even effectief. Probeer daarom meerdere methoden uit of wissel deze af. Blijf continu controleren op de aanwezigheid van muizenkeutels. Ruim deze op, zo zie je of er nieuwe keutels bijkomen.
Lees meer over muizen verjagen >>