Muizengif

Met muizengif dood je huismuizen of andere soorten muizen. Dit werkt effectief, maar je moet wel doorzetten. Ontdek de voor- en nadelen van muizengif en welke alternatieven er zijn.

De samenstelling van muizengif

Waar bestaat muizengif uit? Het gaat hier om korrels, maar soms ook om gif in de vorm van pasta.

Muizengif werkt op basis van anticoagulantia, dit staat ook wel bekend als een antistollingsmedicijn. Het gif gaat de bloedstolling tegen. Uiteindelijk ontstaan er inwendige bloedingen. Dit lijkt wreed, maar door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ervaren muizen hier weinig van.

De voordelen van muizengif

Muizengif heeft een aantal voordelen.
Zo is het redelijk veilig in gebruik.

Honden en katten moeten hier veel van eten om ziek te worden of zelfs dood aan te gaan. De kans dat dit gebeurt, is niet zo groot. Wel is het natuurlijk belangrijk en dat je het muizengif in een speciale muizenbak plaatst: zo kunnen honden en katten er zeker niet bij.

Waarschijnlijk ervaren muizen geen stress wanneer ze sterven door het muizengif.

Binnen 4 tot 14 dagen sterft het dier. Dit gebeurt uiteraard pas wanneer de muis voldoende gif heeft opgenomen.

De muizenkadavers gaan niet rotten of stinken. Ze drogen gewoon uit: hiermee voorkom je stank in en rondom de woning.

Nadelen van muizengif

Het grootste nadeel van muizengif is dat het pas na enige tijd werkt.

Wanneer muizen onvoldoende gif opnemen, maakt het muizenlichaam vitamine K1 aan. Dit herstelt de schade aan het lichaam. Bovendien wordt de muis ongevoelig tegen het gif.

Veel mensen plaatsen slechts eenmaal muizengif en kijken hier dan niet meer naar om. Dit heeft als gevolg dat de muizen aanwezig blijven en dat het gif niet meer werkt.

Muizen zijn aasschuw. Ze eten kleine beetjes en wachten af of ze hier ziek van worden. Gebruik je een te zwaar gif, dan doodt dit de muis te snel. Andere muizen zullen dan van het gif wegblijven.
Gebruik daarom altijd muizengif en niet de zwaardere gifsoorten. Deze laatsten zijn al enige tijd niet meer toegestaan.

Alternatief voor muizengif

Wil je liever geen muizengif gebruiken? Met een muizenverjager voorkom je muizen in en rondom de woning. Vaak werkt dit op basis van geuren of ultrasoon geluid. Helaas werkt dit niet in alle gevallen effectief genoeg.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van diervriendelijke muizenvallen, dit werkt met een vangkooi. De muis loopt dankzij lokaas in de val. De val klapt dicht en de muis kan niet meer ontsnappen.

Is het je teveel werk om muizen levend te vangen en in het wild los te laten? Kies dan voor een muizenval met klem. Hierbij wordt de muis snel en pijnloos gedood. Naast muizenvallen met klem zijn er ook elektrische muizenvallen verkrijgbaar.

Lees meer over muizen bestrijden >>

Kan ik zelf muizengif maken?

Muizengif bevat giftige stoffen die in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor mens en huisdier. Je kunt ook zelf muizengif maken. Het is niet te zeggen of en hoe goed dit werkt, maar het is wel het proberen waard. Dit heb je nodig voor het zelf maken van muizengif:

  • Maismeel
  • Melk
  • Gips

Meng gelijke delen maismeel met gips. Voeg hier melk aan toe. Per 100 gram maismeel/ gips gebruik je 0,2 tot 0,5 liter melk. Het is nu belangrijk dat er een stevig mengsel zonder klontjes ontstaat. Van het deeg kneed je kleine balletjes. Deze leg je op plekken waar muizen zich bevinden.

Controleer regelmatig of de balletjes zijn aangevreten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg en maak nieuwe balletjes. Na enkele dagen is het gips te hard om nog te eten.