Muizen

Over muizen

In Nederland en België komen verschillende soorten muizen voor. De meest bekende zijn de huismuis, bosmuis en woelmuis. Deze zoogdieren zijn soms in grote aantallen in en rondom de woning aanwezig. Hierdoor kun je veel overlast ervaren. Helaas is het soms moeilijk om muizen goed te bestrijden.

De muis

huismuis

Muizen en ratten zijn niet hetzelfde, hoewel ze gedeeltelijk op elkaar lijken. Muizen zijn echter een stuk kleiner en laten zich bovendien wat gemakkelijker bestrijden dan ratten.

De huismuis is de meest voorkomende soort en leeft in de buurt van mensen

Hiermee is het een echte cultuurvolger. Huismuizen zijn bruingrijs van kleur en hebben grote ogen en oren. Zijn staart is net zo lang als zijn lichaam. Een volwassen huismuis is 7 tot 10 cm lang.

Huismuizen worden ongeveer 2,5 – 3 jaar oud. Ze graven holen in de grond of leven onder vloeren van gebouwen.

Bosmuizen leven voornamelijk in bosrijk gebied en veroorzaken geen overlast in of rondom woningen. Dit geldt ook voor woelmuizen (open terreinen of dichte vegetatie), dwergmuizen en slaapmuizen.

Levenswijze en voedsel

Huismuizen leven voornamelijk ’s nachts. Ze zijn op zoek naar granen en zaden, insecten, wormen en larven. Ze komen ook op mensenvoedsel of dierenvoeders af. 

Bij gebrek aan voedsel kunnen ze zelfs van zeep of papier leven. Zolang hun voedselbron voor minimaal 15% uit water bestaat, hebben ze geen water nodig.

Muizen eten direct van het gevonden voedsel, maar leggen soms ook kleine voedselvoorraden aan.

Muizen (huismuizen) kunnen zich zeer goed aan hun leefomgeving aanpassen. Hierdoor komen ze niet alleen in woningen en winkels voor, maar ook in fabrieken, dierenverblijven en zelfs in kolenmijlen en koelhuizen. Bij voorkeur leven ze zo dicht mogelijk bij de mens.

Voortplanting van muizen

Muizen staan bekend om hun razendsnelle voortplanting. Ze krijgen het gehele jaar door nestjes. Het vrouwtje krijgt per jaar 5 – 10 nesten; elk nest bestaat uit 3 tot 14 jongen. In het meest gunstige geval brengt een enkel vrouwtje gedurende haar leven gemakkelijk 400 jongen voort.

De draagtijd is 19 tot 21 dagen. Na 20 dagen verlaten de jongen het nest. Met een leeftijd van 6 tot 12 weken zijn ze geslachtsrijp. 

Muizen herkennen familieleden door een bepaalde geur in de urine, hiermee beschermen ze zichzelf tegen inteelt. In grote groepen zijn er onderdanige muizen die zich niet voort zullen planten.

Overlast van muizen: schade en het overbrengen van ziektes

Muizen veroorzaken veel knaagschade. Niet alleen aan papier maar ook aan hout, plastic en ander materiaal. Doordat ze onder gebouwen doorgraven kunnen er verzakkingen ontstaan.

Soms zitten muizen in of rondom apparatuur verborgen, vooral wanneer apparatuur warmte uitstraalt. De kans is aanwezig dat muizen aan kabels knagen. Hierdoor ontstaat er kortsluiting en zelfs brandgevaar.

Muizen verspreiden ziekten. Het gaat hier voornamelijk om de ziekte van lyme, de ziekte van Weil en salmonella.

Een aantal andere ziektekiemen zijn voor mensen niet gevaarlijk.

Muizen voorkomen en bestrijden

Het is soms erg lastig om muizen op een afstand te houden. Het is natuurlijk belangrijk om deze zoogdieren geen kans te geven om bij voedselvoorraden te kunnen. 
Sluit diervoeders goed af (tonnen met deksel). Ditzelfde geldt voor voedselvoorraden in kelders, voorraadkasten en keukenkastjes.

Muizen bestrijden
kan met gif of muizenvallen; gewone of diervriendelijke vallen. Er zijn ook muiswerende producten verkrijgbaar. Daarnaast kunnen katten helpen om muizen te weren. 
Ook de geur van cavia’s schrikt muizen af. Dit komt omdat cavia’s een bepaalde geur afgeven waar muizen een hekel aan hebben. Houd er echter rekening mee dat de aanwezigheid van cavia’s of katten niet altijd (voldoende) werkt. Met gif of muizenvallen vang of dood je de knagers snel en effectief.
Lees meer over het verjagen van muizen >>

Auteur: Bianca Walraven