Muizen verjagen

Alleen al in Nederland leven miljoenen muizen. Vaak bevinden deze zich in de buurt van mensen. Muizen in huis, het bedrijf of in de tuin: het is een algemeen en veelvoorkomend probleem.
Muizen verjagen of vangen? Er zijn verschillende methoden; met geluid, met geur en meer.
In dit artikel vind je alle tips om van deze dieren af te komen.

Muizen in huis

muizen verjagen

Hoe weet je of je muizen in huis hebt?
Overdag zie je ze niet, maar ’s nachts gaan deze dieren op zoek naar voedsel. Ze veroorzaken veel overlast. Denk maar eens aan knaagschade, het achterlaten van uitwerpselen en het verspreiden van ziekten.

Muizen in huis herken je door de aanwezigheid van muizenkeutels en muizennesten.

Vaak tref je ook buiksmeer aan. Dit is vuil en vet dat de dieren via de vacht van hun buik over de grond of wand verspreiden. Mogelijk hoor je krassende geluiden, vooral ’s avonds en ’s nachts.
Kijk er niet raar van op wanneer je deze geluiden tussen muren en plafonds hoort. Muizen klimmen namelijk via de spouwmuur naar andere verdiepingen.

Muizen verjagen; zo kom je ervan af

Natuurlijk wil je geen muizen in huis, daarom is het belangrijk om muizen te verjagen. Dit doe je in eerste plaats door ze hun voedsel af te nemen.

Bewaar voedsel in goed afgesloten dozen of verpakkingen van glas of metaal. Stevig plastic kan ook, mits dit niet te dun is. Muizen knagen moeiteloos door dunne plastic verpakkingen en karton heen.
Let ook op dierenvoeders en verpak deze op dezelfde wijze. Er zijn speciale diervoedertonnen verkrijgbaar, waar muizen niet in kunnen.
Gooi afval direct in gesloten afvalbakken of containers weg. Ruim de laatste kruimels op.
Door al het voedsel weg te halen, zullen de muizen ergens anders willen zijn. Ze zullen dan elders naar voedsel gaan zoeken.

Muizen verjagen met geur

Muizen schrikken van de geur van katten, maar ook van eucalyptus of muntolie. Gebruik wat geurende olie en verspreid dit via een oliegeurhouder.

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid werkt ook vrij goed. Bepaalde apparaten zenden ultrasone geluidssignalen uit. Voor muizen zijn deze geluiden zeer stressvol, waardoor ze vertrekken. Mensen horen deze geluiden niet, maar je huisdieren wel. Bedenk dus goed waar je dit apparaat plaatst.

Nadeel van bestrijden met ultrasone geluiden
Er is echter wel een nadeel van het bestrijden met geluid. Muizen hebben de neiging om in muren, achter en in wanden en plafonds te huizen. De kans is groot dat deze wanden / lagen de ultrasone geluiden tegenhouden waardoor deze niet voldoende doordringen. In dat geval zal het dus minder effectief zijn.
Gebruik het dus bij voorkeur in ruimten waar de beestjes zich kunnen verschuilen in hoeken en gaten of onder dingen, maar niet in muren en plafonds.

Muizen verjagen met uien, theezakjes en andere huismiddeltjes

Voor het verjagen van muizen wordt vaak gebruik gemaakt van uien, knoflook, theezakjes of andere producten. Werken deze middeltjes echt?

Muizen hebben een hekel aan de geur van een aantal kruiden en planten. Dit zijn onder andere uien, kruidnagel, pepermunt en kamille. Ook lavendel, knoflook en chilipeper vinden ze niet prettig ruiken. Door deze producten ergens te plaatsen, voorkom je in ieder geval dat muizen direct in de buurt komen.

Muizen verjagen met theezakjes werkt soms ook. Gebruik dan alleen theezakjes van pepermunt (pepermuntthee of muntthee). Het is een kwestie van uitproberen welk product het beste werkt.

Muizen vangen met een muizenval

In plaats van muizen verjagen kun je ook kiezen voor muizen vangen. Hiervoor gebruik je een muizenval. Dit kan op de diervriendelijke methode, maar ook door muizen te doden.

Een diervriendelijke muizenval bestaat uit een vangkooi met lokaas. Gebruik een stukje kaas, een spekblokje of pindakaas om muizen te lokken. Wanneer de muis in de val loopt, klapt deze automatisch dicht. Vervolgens laat je het dier in de natuur vrij.

Kies je liever voor het doden van muizen? Ga dan voor een muizenval met klem of gebruik muizengif. In het eerste geval dood je de muis direct, met gif duurt dit allemaal wat langer. Leg regelmatig nieuw gif neer, anders blijven de knagers leven en worden ze resistent tegen het gif.

Er is ook een elektrische muizenval verkrijgbaar. Hierbij worden de kleine knagertjes geëlektrocuteerd. Snel en pijnloos, net als de muizenval met klem. Al zijn de reviews over de effectiviteit van deze apparaten niet altijd even positief.
Lees meer over muizen bestrijden >>