Muizen bestrijden

Last van muizen in of rondom de woning? Niet alleen vervelend, ook verspreiden deze dieren vaak ziekten. Gelukkig zijn er een aantal bestrijdingsmethoden. Bij muizen bestrijden heb je de keuze uit muizenvallen, muizengif maar ook diervriendelijke methoden. Hoe of wat lees je allemaal in dit artikel.

Waarom komen muizen in huis?

muizen bestrijden

Vraag jij je ook af waarom je muizen in huis hebt? Of waarom deze in je tuin rondrennen?
Een goede indicatie is de aanwezigheid van muizenkeutels.
De muis is een echte cultuurvolger. Dit betekent dat hij de mens volgt en hierbij in de buurt blijft.

Muizen graven holen onder de grond. Vaak leven ze ook onder gebouwen. Ze voeden zich met graan en insecten, maar ook met voedsel dat bestemd is voor mensen of (huis)dieren. Bij voedseltekort kunnen muizen zelfs van papier leven.

Het vervelende aan muizen is dat ze knaagschade veroorzaken. Bovendien verspreiden ze een nare lucht en ook nog eens ziekten zoals de ziekte van Weil en salmonella. Het is daarom belangrijk om muizen te bestrijden.

Muizen bestrijden: zo doe je dat

Hou er rekening mee met muizen zich razendsnel voortplanten

Ze krijgen tot wel 10 nestjes per jaar!
Waar één enkele muis is, zijn er vaak meerdere. Een muis leeft immers zelden alleen. Zorg daarom dat je net zolang muizen blijft bestrijden, totdat er geen meer over zijn.

Benieuwd naar de muizen bestrijdingsmethoden?
Hieronder de meest voorkomende manieren om af te rekenen met muizen en ratten. Want ook ratten veroorzaken veel overlast.

Muizen bestrijden met muizenval

De meest voorkomende bestrijdingsmethode is het plaatsen van muizenvallen. Dit is een zeer effectief middel. Het is wel belangrijk om meerdere muizenvallen te plaatsen. Zo kun je dagelijks heel wat van deze zoogdieren vangen.

Je hebt de keuze uit een standaard muizenval met klem of een diervriendelijke muizenval. Beide vallen werken met lokaas. Als lokaas gebruik je het bekende blokje kaas maar bijvoorbeeld ook pindakaas of iets anders. Zorg dat er verder geen voedsel in de buurt ligt, zodat muizen zeker op het lokaas afkomen.

Bij een muizenval met klem activeert de muis de val door met zijn gewicht op een gevoelig plateau te drukken. De klem slaat krachtig dicht. Dit zorgt voor een snelle dood. Je hebt de originele en ouderwetse klemmen, maar er zijn ook muizenvallen met plateauklem. Hierbij slaat het hele plateau dicht.

De diervriendelijke muizenval geniet onze voorkeur en werkt als een vangkooi. De muis loopt de val in, loopt over een plateau en de val slaat dicht. De muis kan niet meer uit de kooi ontsnappen. Laat gevangen muizen ergens in het wild los.

Elektrische muizenval

Je kunt natuurlijk ook muizen bestrijden met een elektrische muizenval. Dit apparaat werkt op batterijen. De muis loopt naar het aas en activeert hierbij een metalen plaat. Vervolgens wordt de muis geëlektrocuteerd. Ook dit is een snelle en effectieve manier van muizen bestrijden.

Het gebruik van muizengif

Let op: plaats nooit muizen- en rattengif waar kinderen of huisdieren bij kunnen.

Muizengif is zeer sterk. Het heeft een verdovend en verlammend effect op muizen en ratten. Afhankelijk van het muizengif wordt een muis binnen één tot meerdere eetbeurten gedood. Bij ratten kan dit zelfs nog veel langer duren.
Wees consequent met het plaatsen van muizengif. Zodra het gif op is, plaats je direct nieuw gif.

Muizen bestrijden met geur en geluid

Muizen blijven weg wanneer ze de geur van katten ruiken. Daarnaast kun je ook eens eucalyptusolie of muntolie gebruiken. Dit heeft een werende werking en is natuurlijk 100% diervriendelijk.
Steeds vaker gebeurt muizenbestrijding met behulp van ultrasoon geluid. Dit is een diervriendelijke manier om muizen te verjagen. Houd er echter rekening mee dat huisdieren dit geluid ook kunnen horen.

Lees meer over muizen verjagen >>

Mocht je overlast blijven houden, vraag dan advies aan een professionele ongediertebestrijder.