Maden in huis

Heb je veel vliegen in huis, dan zitten er waarschijnlijk ook heel wat maden verborgen.
Hoe kom je erachter waar je maden in huis hebt?
In dit artikel leer je maden herkennen, hoe ze in je woning terechtkomen en welke bestrijdingsmiddelen er zijn. Reken vergoed af met vliegenmaden!

Maden herkennen

maden in huis

Een made is de larve van een vlieg, ongeacht of het hier om een huisvlieg, bromvlieg of ander soort vlieg gaat. Muggenlarven worden ook wel maden genoemd, maar deze komen in huis zelden voor.

Hoe zien ze eruit?
Deze zijn wit tot witgeel van kleur. De grootte is afhankelijk van de vliegensoort. Zo wordt de made van een bromvlieg veel groter dan die van een fruitvlieg. Een pasgeboren made is minder dan 1 mm groot. Wanneer de made verpopt, is deze 2 – 20 mm lang. De maden van een huisvlieg wordt ongeveer 15 mm lang.

Het lichaam van de vliegenlarve heeft een torpedo achtige vorm. Aan de voorzijde zitten de monddelen, herkenbaar als een zwarte punt. Aan de achterzijde zitten twee ademopeningen. Deze openingen zijn donker van kleur. Maden hebben geen poten en bewegen zich al kruipend voort.

Hier kom je maden het vaakst tegen!

De meeste vliegen zetten hun eitjes in rottend afval of uitwerpselen af. Ook compost en dode dieren zijn geliefde plaatsen. Fruitvliegjes zetten de eitjes in overrijp of rottend fruit en groente af.

Maden kom je binnenshuis vooral in vuilnisbakken of heel soms in de fruitschaal tegen. Ligt er achter het keukenkastje een dode muis of heb je een stuk vlees achter het gasfornuis laten vallen? Dan zul je ook hier zeer waarschijnlijk maden tegenkomen. Helaas zie je dit niet altijd, waardoor maden ongestoord kunnen groeien en verpoppen. Het valt pas op wanneer de poppen uitkomen: je huis zit plots vol vliegen.

Maden en vliegen bestrijden? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>

Het voorkomen van vliegenlarven

Het is allereerst belangrijk om maden in huis te voorkomen. Zorg dat vliegen niet de woning binnen kunnen. Dit doe je met behulp van horramen, een hordeur of vliegengordijn. Dek de fruitschaal af en laat etenswaren niet rondslingeren. Maak je gebruik van muizengif, controleer dan regelmatig op de aanwezigheid van dode muizen (of ratten).

Gooi afval (vlees, vers fruit en andere etenswaren) nooit rechtstreeks in de vuilnisbak of container. Verpak dit eerst in krantenpapier. Hiermee voorkom je dat er vliegen op afkomen.

Bij een vliegenplaag is het verstandig om gebruik te maken van vliegenvallen of vliegenlampen. Deze maak je zelf of kun je bestellen.

Hoe werk je die maden het huis uit?

Loop je achter de feiten aan en heb je maden in huis? Je hebt geluk wanneer je deze opmerkt, want vaak liggen ze dus verborgen onderin de vuilnisbak of ergens achter een plint of kastje.

Probeer eerst de voedingsbron van de maden op te sporen. Verwijder al het afval en maak de vuilnisbak leeg.

Maden bestrijden (doden) doe je met zout, kokend water of bleek (chloor). Gebruik schoonmaakazijn voor het reinigen van de afvalbak, maak ook onder of achter de (keuken)kasten schoon. Mits dit mogelijk is natuurlijk.

Lavendel is een natuurlijk bestrijdingsmiddel en weet maden uitstekend te doden. Gebruik een luchtverfrisser met lavendel en spray deze in alle hoeken waar je maden tegenkomt: grote kans dat ze dit niet overleven.

Heb je vaker last van maden, dan kan het helpen om mottenballen in de afvalcontainer, prullenbak en op bepaalde plaatsen in huis te hangen. Vliegen hebben een hekel aan deze geur en zullen deze plekken dan ook vermijden. Om van maden in huis af te komen is het dus een kwestie van voorkomen en bestrijden.