Maden in container

maden in container

Niets zo vies en zo vervelend als vliegen of maden in je container. Maden kunnen zowel in de groene als in de grijze bak voorkomen.
Ronduit vies en bovendien verspreiden ze een nare lucht.

Hoe bestrijd je maden in de container en hoe voorkom je ze? Lees onze 10 tips om van deze vliegenlarven af te komen.

Zo komen maden in je container

Maden zijn vliegenlarven. De vrouwtjesvlieg is op zoek naar een goede voedingsbodem voor de larven. Een container of kliko zit vol met etensresten en rottend organisch materiaal. Zodra de container even open staat, vliegt het vrouwtje naar binnen en legt haar eitjes in de container.

In een container is het altijd broeierig warm en vochtig. Binnen enkele uren tot een dag komen de eitjes uit. De larven doen zich tegoed aan het organisch afval. Na enkele vervellingen verpopt de larve. Deze pop komt na 3 tot 5 dagen uit: een volwassen vlieg is geboren. Is de omgevingstemperatuur lager, dan kan het tot enkele maanden duren voordat de pop uitkomt.

Maden herkennen in de kliko

Je herkent ze direct in je container: deze larven zijn witgeel van kleur en hebben een kort lichaam. Ze zijn pootloos en liggen vaak in groepjes bij elkaar. Hier vormen ze een krioelende massa. Maden verspreiden een nare geur, waardoor je de container van een afstand ruikt.

Vliegen en maden bestrijden? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>

10 Tips voor het voorkomen van maden in de container

Voorkomen dat vrouwtjesvliegen hun eitjes in de vuilnisbak of container leggen.

  1. Plaats de container zoveel mogelijk in de schaduw. Hiermee voorkom je dat er een broeikaseffect in de container ontstaat.
  2. Leg een krant onderin de container om aankoeken en vochtige drap te voorkomen. Vervang deze krant na iedere leging.
  3. Verpak etenswaren en met name vlees- en visafval eerst in kranten. Gooi het dan pas in de vuilniszak. Dankzij het krantenpapier kan de vlieg niet bij het vlees of de vis.
  4. Gooi geen los afval of luiers in de bak; doe alles in zorgvuldig afgesloten vuilniszakken.
  5. Maak na iedere lediging de container goed schoon, bij voorkeur met de hogedrukreiniger en dan vooral in de warme zomermaanden. Gebruik lauw water en chloor of groen zeep; hiermee dood je achtergebleven maden.
  6. Vliegen kunnen slecht tegen de lucht van mottenballen of lavendel. Hang wat mottenballen in de container of spray af en toe wat lavendel in de container. Van dit laatste gaat de container ook nog eens heel erg fris ruiken.
  7. Wist je dat maden lichtschuw zijn? Laat de container af en toe open staan. Hiermee zorg je voor uitdroging van de inhoud, wordt het niet broeierig warm en geef je maden geen kans. Doe dit niet als de container al flink vol is, want dat trekt de vliegen juist aan.
  8. Zorg dat je container leeg is als je op vakantie gaat.
  9. Voorkom dat je container zo vol is dat de deksel niet meer dichtgaat. Dit trekt in no time vliegen en dus maden aan.
  10. Leg een tak klimop (Hedera) in de kliko. Klimop is giftig voor maden.

Maden in de container bestrijden

Soms is het te laat en zit de container vol maden. Het vervelende is dat je deze niet zomaar wegkrijgt. Met de volgende tips moet dit vast wel lukken:

  • Spuit lavendel luchtverfrisser over de maden. Hier kunnen deze larven zeer slecht tegen. Veel vliegenmaden zullen dit niet overleven.
  • Strooi zout over de maden. Deze beestjes houden van een vochtige omgeving. Zout zorgt voor uitdroging, waardoor ze sterven. Je kunt ook zand gebruiken, maar dit werkt minder goed.
  • Met kokend water dood je vliegenmaden. Helaas zorg dit ook voor een vochtige container, wat weer nieuwe vliegen aantrekt.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen

Kom je moeilijk van maden af, dan kun je ook gebruik maken van (chemische) bestrijdingsmiddelen. Een insecten bestrijdingsmiddel werkt tegen mieren, vlooien, pissebedden, wespen, vliegen en alle larven.

Dit is het ideale product om voorgoed af te rekenen met vliegenmaden. Heb je toevallig een omgevingsspray tegen vlooien en teken in huis? Ook dit doodt maden en volwassen vliegen. Spuit het bestrijdingsmiddel in de container en sluit deze direct af. Zo creëer je een kleine ruimte waar de werkzame stoffen goed in doordringen. Bovendien voorkom je dat aanwezige vliegen ontsnappen. Zet na ongeveer 1 uur de container open zodat deze kan luchten.

Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen altijd op een veilige manier. Houd het product verwijderd van kinderen en huisdieren.