Maden doden

Maden in de container, op het terras of misschien wel in huis: erg onhygiënisch. Naast het voorkomen van vliegenmaden is het ook belangrijk om deze maden direct te doden.

Hiermee voorkom je verdere ontwikkeling en een heuse vliegenplaag. In dit artikel lees je hoe je definitief met vliegenmaden afrekent.

Hoe komen maden in de container of huis terecht?

De meest voorkomende vlieg in en rondom de woning is de huisvlieg (kamervlieg). Daarnaast komen ook de bromvlieg, vleesvlieg en het fruitvliegje redelijk veel voor. Deze insecten komen op voedselresten, dierenmest, kadavers en ander afval af. Dit dient als voedsel voor volwassen vliegen, maar zeker ook voor de larven (vliegenmaden).

Afhankelijk van de vliegensoort kan deze zijn voedsel op kilometers afstand ruiken. Zodra een vrouwtjesvlieg de kans krijgt, legt ze haar eitjes in organisch afval. Er hoeft maar enkele seconden een deur of raam open te staan of je maakt de prullenbak of container heel even open; voldoende om vliegen binnen te laten. Zo komen maden in je container of in huis terecht.

Het voorkomen van maden

Het bestrijden of doden van maden brengt extra werk met zich mee. Beter is om maden in de container of de woning te voorkomen.

Vliegen bestrijden? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>

  • Gooi vooral in de zomermaanden nooit etensresten, vlees, vis, groente en fruit rechtstreeks in de container. Verpak dit eerst in krantenpapier. Hiermee voorkom je dat vrouwtjesvliegen hun eitjes in het afval leggen.
  • Ruim dierenmest zo snel mogelijk op en laat nergens voedsel liggen.
  • Groente en fruit dek je af of bewaar je in de koelkast.
  • Vermijd een broeierige (warm vochtige) omgeving.
  • Leg onder in de container of prullenbak oude kranten zodat er geen vochtige bodem ontstaat.
  • Strooi bij voorkeur zout over etensresten; hierdoor droogt het voedsel uit en hebben maden geen schijn van kans.
  • Maak zelf een vliegenval of koop er een; hier vang je heel wat vliegen mee.
  • Een vliegenlamp is zeer geschikt voor gebruik in de woonkamer, keuken, de hal of een bedrijfsruimte.

Maden doden: 4 tips

maden doden
Afbeelding: Wikihow

Je hebt maden in je container of treft ze ergens in huis aan.
Wist je dat maden een nare lucht verspreiden? Bovendien ziet het er ook nog eens erg onfris uit.

Doe je niks aan de aanwezigheid van maden, dan verpoppen deze snel. Hierna heb je last van nieuwe volwassen vliegen.

Hieronder 4 tips om maden te doden:

1. Strooi zout over de maden

Vliegenmaden leven in een vochtige omgeving. Ze kunnen zeer slecht tegen uitdroging. Strooi zout over deze larven, hierdoor drogen ze uit en sterven. De dode maden kun je gewoon in de container laten liggen.

2. Luchtverfrisser met lavendel

Raar maar waar: vliegenmaden houden niet van lavendel. Spuit met een lavendel luchtverfrisser over de maden. Doe je dit in de prullenbak of container, sluit deze dan direct af. Zo blijft de lavendel lucht goed hangen. Je bent van de maden af en je container ruikt ook nog eens heerlijk fris!

3. Insectenspray

Een insectenspray tegen vliegende en kruipende insecten werkt zeer effectief. Zorg wel dat je de juiste insectenspray gebruikt. Spuit deze in de container en sluit de kliko minimaal een half uur af.

Gebruik je insectenspray binnenshuis, verplaats dan eerst huisdieren naar een andere ruimte. Dek het aquarium af en schakel de filterpomp uit.
Spuit volgens de gebruiksaanwijzing en laat de ruimte 10 tot 30 minuten afgesloten achter. Daarna goed luchten.

Insectenspray werkt goed tegen maden en volwassen vliegen. Vliegeneitjes en vliegenpoppen blijven wel aanwezig. Heb je last van vele vliegen in huis, herhaal de behandeling dan na een week. Hiermee dood je de laatste maden of volwassen vliegen.

4. Kokend water

Maden doden met kokend water is vooral praktisch wanneer deze zich op het terras bevinden.
Gooi het kokend water direct op de vliegenmaden. Is de container leeg, dan kun je met kokend water ook direct de container schoonmaken. Voeg hier wat chloor aan toe en de container of vuilnisbak ziet er weer fris uit. Gebruik liever geen chloor op het terras of tussen de planten. Dit is slecht voor het milieu.


Met bovenstaande tips wordt het doden van maden wel heel eenvoudig.
Wil je nog een extra tip: leg eens een takje klimop in de container of bij het afval. De maden komen hierop af, terwijl klimop giftig is. Grote kans dat de vliegenlarven dit niet overleven.
Meer over maden bestrijden >>