Maden bestrijden

Je kent het wel: even de vuilniszak in de kliko gooien en opeens wordt je aangestaard door honderden maden.

Krioelende maden in de container, op het terras of binnenshuis. Hier wil je zo snel mogelijk vanaf!

Wil je effectief maden bestrijden? Bekijk welke middelen het beste werken en hoe je in de toekomst vliegenmaden voorkomt.

Vliegenmaden in huis of de container

Vooral in de zomermaanden kun je aardig last hebben van vliegenmaden. Deze tref je vaak onder in de container aan, maar ook in huis kun je ze tegenkomen. Hier liggen ze verborgen achter het keukenkastje of in een hoek. Soms ontdek je ze te laat en heb je ineens een vliegenplaag in huis.

Hoe komen maden in je woning of container terecht?
Vrouwtjesvliegen zoeken de perfecte voedingsbodem om hun eitjes in te leggen. Met hun uitstekende reukzintuig sporen ze organisch afval op. Denk hierbij aan voedselresten, dierlijke mest of kadavers.

Fruitvliegen komen specifiek op overrijp groente en fruit af, terwijl vleesvliegen zich op kadavers en vleesafval richten. De container (kliko) is een bron van organisch afval. Zodra de container even openstaat vinden de vrouwtjesvliegen hun weg naar binnen.

Binnenshuis is er ook altijd wel iets te vinden. Bovendien heb je vaak een raam of deur open staan. De vrouwtjes leggen razendsnel hun eitjes en zijn weer vertrokken. Zo komen vliegenmaden dus in jouw container of woning terecht.

Vliegen en dus maden bestrijden? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>

Maden bestrijden binnenshuis

Binnenshuis wil je helemaal geen vliegenmaden hebben. Het ziet niet alleen onfris uit, ook kunnen maden ziekten verspreiden. Bovendien verspreiden ze een nare lucht.

Maden bestrijden binnenshuis is misschien wel het lastigst, omdat niet alle middelen geschikt zijn voor gebruik binnenshuis.
Spoor eerst de voedselbron op. Verwijder deze, waarbij je ook gelijk de maden opveegt.

Je doodt maden eenvoudig door ze te besprayen met lavendel luchtverfrisser. Hier kunnen maden slecht tegen, waardoor ze sterven. Bijkomend voordeel is dat je huis gelijk weer lekker fris ruikt!

Je kunt ook wat neporex strooien: hiermee voorkom je een nieuwe vliegenoverlast.

Maak de vuilnisbak maar ook achter of onder keukenkasten goed schoon. Gebruik hiervoor schoonmaakazijn: hiermee bestrijd je maden.

Met mottenballen weer je vliegen en maden. Hang een aantal mottenballen in de prullenbak of leg deze in hoekjes en achter keukenkastjes.

Maden in container: voorkomen en bestrijden

Net zo vervelend zijn maden in de container.

Voorkom maden en verpak vlees- en visafval eerst in kranten, voordat je het weggooit.

Zet tijdens de warme zomermaanden de deksel van de container iets open. Hierdoor ruikt het niet te sterk en trek je minder veel vliegen aan. Bovendien ontstaat er zo geen condensvorming: maden houden niet van een droge omgeving. Hang ook wat mottenballen in de container.

Maden in de container bestrijden? Strooi zout over vliegenmaden: hiervan drogen ze uit waardoor ze sterven. Spray lavendel luchtverfrisser op de maden of gooi kokend water in de container. Doe dit laatste alleen wanneer de container toch wordt opgehaald, anders wordt het te vochtig.

Maden bestrijden op terras

Het bestrijden van maden op het terras is misschien wel het gemakkelijkste. Verwijder allereerst voedselresten. Giet vervolgens kokend water over de maden: dit overleven ze niet.
Je kunt dode vliegenmaden eventueel laten liggen, vogels smullen hiervan. Mocht je vaker last van maden op je terras hebben, zoek dan naar de oorzaak. Vaak ligt er toch ergens een kadaver verscholen of laat iemand voedselresten achter.

Heb je misschien een konijnenhok of kippenren naast het terras staan? Ook dit kan de oorzaak zijn. Maak dierenverblijven regelmatig schoon, vooral in de periode april – oktober. Bescherm konijnen en knaagdieren met anti maden spray. Hiermee voorkom je myiasis (madenziekte).