Lintworm bij de hond

Nederlandse (en Belgische) honden zijn vooral besmet met spoelwormen en lintwormen. Een besmetting met lintworm veroorzaakt bij de hond een vervelende jeuk. Naast klachten van jeuk zijn er nog veel meer symptomen zoals diarree en gewichtsverlies. Een aantal lintwormen vormt een gezondheidsrisico voor de mens.

Lintwormen – levenswijze

lintworm hond

Lintwormen zijn platwormen en veel voorkomende parasieten. Ze zijn lintvormig en kunnen gemakkelijk een lengte van 80 cm bereiken. Met zuignappen en haken hecht de lintworm zich met zijn kop aan de binnenkant van de darm vast. Zijn lichaam bestaat uit verschillende segmenten. Het laatste segment bevat duizenden lintwormeitjes.

De lintworm is in staat om het laatste segment (het ‘staartje’) los te laten. Dit segment verlaat tezamen met de eitjes de darmen. Buiten het lichaam verspreiden de eitjes zich, klaar om in een later stadium voor een nieuwe besmetting te zorgen. Lintwormen zijn in slechts drie weken volwassen!

Besmetting van lintworm bij de hond

Een hond kan op twee manieren besmet raken met lintworm: via vlooien of door het eten van rauw vlees. Een lintwormbesmetting via vlooien is niet gevaarlijk voor de mens. Lintwormen in rauw vlees zijn wél risicovol voor mensen.

Symptomen en klachten

Vaak wordt gedacht dat een lintwormbesmetting voor sterke vermagering zorgt. De hond kan iets vermageren, maar andere klachten domineren. Dit zijn klachten van jeuk aan de anus en buikpijn. Soms is er sprake van lichte diarree.

Bij jeuk aan de anus zal de hond met zijn achterste over de grond schuiven (sleetje rijden).

Puppy’s zijn gevoeliger voor een lintwormbesmetting. Bij jonge dieren kunnen de klachten heviger aanwezig zijn. Dit komt omdat puppy’s nog onvoldoende weerstand hebben opgebouwd. Volwassen dieren worden zelden ziek van een lintworm besmetting.

Het voorkomen van lintworm

Het is belangrijk om een infectie met vlooien te voorkomen of behandelen. Vlooien zijn namelijk de grootste veroorzakers van een lintwormbesmetting. Ter voorkoming én bestrijding van vlooien zijn diverse producten verkrijgbaar waaronder de vlooienband en de spot-on. Bij een vlooienplaag helpt een omgevingsspray, speciaal bedoeld voor het doden van vlooien en andere insecten.

Voer de hond geen rauw vlees hond. Kook vlees gaar of bewaar het minimaal 3 dagen op een temperatuur van -20 graden Celsius. Vermijd het contact met vossen en uitwerpselen van vossen of andere honden.

Behandeling van een lintworm infectie

Het is aan te raden om de hond 4 keer per jaar te ontwormen. Dit kan met een speciaal ontwormingsmiddel voor honden. Let hierbij op de leeftijd en het gewicht van de hond en pas hier de dosering op aan. Ontwormingsmiddelen zijn verkrijgbaar als tabletten, vloeibaar, pasta of poeder. De laatste drie zijn vooral geschikt voor toediening aan puppy’s of zwakke dieren.
Meer over ontwormen van de hond >>
Meer over ontwormen van puppies >>

Ontlasting onderzoek: gerichte wormbestrijding

Slechts 5% van alle honden loopt met een worminfectie rond. Gerichte wormbestrijding is bedoeld om het gebruik van ontwormingsmiddelen te verminderen. Een ontlasting onderzoek kan zowel via een website als bij de dierenarts zelf. Voor een wormencheck hond betaal je tussen de €20 en €30. Na een ontdekte besmetting volgt ontworming, in andere gevallen wordt er niets gedaan.

Wellicht ook interessant: Ringwormen bij honden >>