Kunnen zilvervisjes bijten of steken?

kunnen zilvervisjes bijten of steken

Deze kleine beestjes met hun lange voelsprieten tref je in de vochtige ruimtes van je huis. Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad. Ze kunnen niet echt kwaad, maar het is wel een onhygiënisch idee.
De vraag is: moet je bang voor ze zijn; kunnen zilvervisjes bijten, of misschien steken?

Bestaat er zoiets als een zilvervisjesbeet?

Nee, zilvervisjes kunnen niet bijten en ook niet steken. Ze hebben geen hoektanden en om te steken zouden ze een angel moeten hebben en die hebben ze ook niet. Een zilvervisjesbeet bestaat dus niet.

Wel eten, niet bijten

zilvervisjesbeet?

Ze leven van zetmeelproducten (brood, pasta’s e.d.) en houden van schimmels, maar om te eten knagen ze ook aan papier, behang, foto’s, of bijvoorbeeld de lijm in een boek. Al is het metname het verwante en wat grotere papiervisje die schade aan papier aanricht. Wel eten, maar niet bijten dus.

De beestjes jagen niet en eten ook geen andere insecten en zijn in die zin eigenlijk ongevaarlijk voor iedereen. Uiteraard is hun aanwezigheid niet heel prettig en daarom is het verstandig om deze niet bijtende, en evenmin stekende insecten uit je huis te weren.
Hier lees je in hoeverre zilvervisjes schadelijk zijn >>

Toch gebeten of gestoken?

Als je gebeten bent en daar dus per abuis het zilvervisje de schuld van geeft, dan zal er toch een andere boosdoener zijn. Zilvervisjes kom je tegen in vochtige ruimten in of onder je huis en zijn daarnaast licht- en ook mensenschuw. Zij moeten er niet aan denken in jouw buurt te zijn, laat staan op je te gaan zitten!

Meer voor de hand ligt dat het gaat om een muggenbeet, vlooienbeet of bedwantsenbeet. Afhankelijk van de symptomen van de beet en de situatie in je huis kun je uitsluiten om welke insectenbeet het zou kunnen gaan.

Tijd om ze te weren

Je kunt ze dus met een gerust hart te lijf, ze zijn eenvoudig te pletten en zullen je geen weerstand bieden ;). Al is het niet altijd even eenvoudig ze te vinden; het zijn meer nachtdieren vanwege hun lichtschuwheid. En ook zullen ze proberen weg te schieten om te overleven als jij eraan komt.
Bekijk de pagina over zilvervisjes bestrijden om te zorgen dat je er snel weer vanaf komt.