Kraaien en kauwen verjagen

Zowel in de stad als op het platteland is er regelmatig sprake van kraaienoverlast. Kraaien en de kraaiachtige kauwen zorgen vooral voor hinder door hun geluid en de vervuiling door hun uitwerpselen. Tijd om er wat aan te doen, tijd om de kraaien te verjagen.
In dit artikel kom je meer over kraaien en kauwen te weten en geven we nuttige tips om de overlast van deze vogels aan te pakken.

Zijn het krauwen of kraaien?

kraaien verjagen
Kraai
kauwen verjagen
Kauw

Regelmatig zien we kraaien aan voor kauwen. De beesten lijken van een afstand nogal op elkaar, maar er zijn wat verschillen. Wat betreft het bestrijden maakt het overigens niet uit, dat gaat op dezelfde manier.

Uiterlijke verschillen tussen kauwen en kraaien
Het zijn beide donkergekleurde vogels. Kauwen zijn meer grijsachtig, kraaien zijn echt zwart. Kraaien zijn een stuk groter dan kauwen; met een lengte van 40-50 cm zijn ze aanzienlijk groter dan de gemiddelde kauw die zo’n 30-34 cm lang is. En ook de snavel is anders; die van de kauw is een stuk korter dan de stevige snavel van de kraai.

Overlast door kauwen en kraaien

Beide soorten zijn vaak in de omgeving van mensen te vinden en zorgen daarbij voor de nodige overlast. Met name geluidsoverlast en vervuiling vormen een punt van irritatie, maar ook kunnen ook daadwerkelijk schade veroorzaken. Denk maar aan lakschade aan auto’s, vervuiling van huizen en gebouwen door hun uitwerpselen en het pikken van fruit en groente op het land. Ook andere vogels en bijvoorbeeld konijnen kunnen last hebben van de beesten omdat ze jagen op hen of op hun jonkies of de eieren pikken.

Ongedierteverspreiders

De nesten van veel vogels en dus ook van kauwen en kraaien zitten vaak vol met ongedierte als vlooien, mijten, teken en kevers. Ook kunnen de vogeluitwerpselen ziekmakende bacteriën bevatten, dus wees voorzichtig met het verwijderen van de poep. Extra redenen dus om de beesten uit je buurt te houden.

Tips om kraaien en kauwen te voorkomen

Waarom heb je last van deze overlast veroorzakende vogels? Waarschijnlijk omdat de beesten in hun zoektocht naar voedsel in jouw tuin zijn beland.

Voorkom afval in de tuin
Teneinde dit te voorkomen is het zaak om geen afval(zakken) in de tuin te laten slingeren. Doe vuilniszakken direct in de afvalbak en vermijd andere bronnen van voedsel (bijvoorbeeld dierenvoeding) om het huis. Dek eventuele voedings- of afvalbronnen zorgvuldig af. Ook ander ongedierte zoals muizen en ratten hou je hiermee buiten de deur.

Voorkom kraaien bij voederbakjes
Indien je voederbakjes of vetbollen voor vogels gebruikt, zorg dan dat deze niet toegankelijk zijn voor kraaien. Hiervoor bestaan zogeheten beschermkooien waar kleine vogels wel in kunnen, maar de grotere kraaien niet.

Dakgoot en schoorsteen afdekken
Kraaien en kauwen hebben de neiging om zich in de dakgoot of schoorsteen te nestelen. Het spreekt voor zich dat het voorkomen van zo’n nest een hoop ellende bespaart. Er bestaan speciale vogelwerende roosters die je hiervoor kunt inzetten. Deze voorkomen dat ze hun nest kunnen bouwen in de dakgoot of schoorsteen.

Tips om kraaien en kauwen te verjagen

Er zijn een aantal effectieve methoden om kraaien en kauwen weg te jagen. Als ze het idee hebben dat er veel activiteit plaatsvindt, zullen ze liever niet willen blijven. In te zetten zijn dus dingen die visueel afschrikken en dingen die ze door geluid wegjagen.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat kraaien slimme beesten zijn en wellicht al snel door kunnen hebben dat er geen echt gevaar schuilt in de afschrikkende middelen. Regelmatig verplaatsen kan dit voorkomen.

Kaaien verjagen door bewegende dingen in het zicht te plaatsen

Effectieve vogelverjagers zijn:

  • Ballonen
  • Vlaggen
  • Vliegers
  • Reflecterend materiaal (folie, vogelweringsband)
  • Vogelverschrikkers
  • Nepkraaien

Kraaien verjagen met geluid

Door geluid te maken zullen kraaien en kauwen minder snel in de buurt willen komen. Voorbeelden van kraaienwerende geluidtips zijn ritselfolie, blikjes of ander kletterend geluid. Een nadeel is natuurlijk wel dat je wellicht zelf ook met het geluid zit opgescheept.
Dit geldt niet voor de ultrasone kraaienverjager; dit geluid horen wij mensen bijna niet en voorkomt dat de beesten in de buurt willen komen.

Kraaien verjagen met laser

Er bestaan laserpennen om kraaien weg te jagen en weg te houden. Dit is vrij prijzig en daardoor voor particulieren in de regel een te dure oplossing. Voor bedrijven of boeren met ernstige kraaienoverlast kan het wel een oplossing zijn.
Bekijk hier de Agrilaser Lite>>

Samengevat

Zijn het kraaien of kauwen? De kleinere zijn kauwen en de grotere, zwartere met hun grote snavel zijn kraaien. Voor het weren ervan maakt het niet uit.
Voorkom ze door afval en toegang tot iedere vorm van voeding goed af te sluiten / dekken. Broedplaatsen als de schoorsteen en de dakgoot kun je met netten of roosters afschermen en als je toch last hebt van deze vervuilende druktemakers, verjaag ze dan met geluid of bewegende dingen in de tuin. Succes!