Klustervliegen

Klustervlieg
Klustervlieg

Klustervliegen lijken op huisvliegen, maar zijn iets groter (8 – 9 mm). 
Ze zijn zwart / grijs van kleur met goudkleurige haren.
Hun naam danken zij aan het feit dat zij zich vaak in groepen, klusters, ophouden. 


Er zijn 3 soorten vliegen die we aanduiden met de naam klustervliegen; klustervliegen, herftsvliegen en grasvliegen. Wat deze 3 gemeen hebben is hun gezamenlijke overwintering in grote zwermen. 
Met honderden tot soms wel duizenden soortgenoten tegelijk kunnen zij met name in de herfst en winter een vliegentros in huis vormen.

Grasvliegen zijn een stuk kleiner van formaat dan klustervliegen en herfstvliegen en zijn daardoor moeilijker buiten te houden. Grasvliegen houden zich merendeels op in hoge gebouwen en niet in normale woningen.

Klustervliegen in huis

Waar de huisvlieg makkelijk te traceren is, namelijk bij rottend afval, ligt dat bij klustervliegen anders. Zij voeden zich niet met voedselresten, maar gewoon buiten met onder andere nectar.

Als het kouder wordt in het vroege najaar zoeken ze een geschikte plek waar ze kunnen overwinteren. Zij verblijven graag massaal opeengehoopt in kleine hoeken of op andere (hoge) bedekte plekjes. 

Plekken waar ze graag overwinteren:
– Spouwmuren 
– Holle bomen
– Vlieringen / zolders in huizen, schuren of andere gebouwen
– Ruimten onder de dakbedekking
– Ongebruikte en onverwarmde kamers 

klustervliegen in huis bestrijden

Als ze eenmaal een goede plek gevonden hebben, blijven ze daar gedurende de hele winter. In die periode veroorzaken ze ook geen overlast, omdat ze in rust zijn. 

Zodra het weer warmer wordt buiten, ontwaken ze uit hun rustperiode en trekken er weer op uit. Een eventuele plaag lost zich dan eigenlijk vanzelf weer op. 
Het beeld van vele vliegen op het raam komt dan ook van de ontwaakte klustervliegen in het voorjaar die naar buiten willen. Als de weg naar buiten afgesloten is, kunnen ze natuurlijk ook in huis rond gaan vliegen.

Klustervliegen bestrijden? Bestel een vliegenlamp of vliegenval >>

Klustervliegen ontwikkelen zich buitenshuis

De ontwikkelingsstadia van klustervliegen vindt volledig buiten plaats en niet in huizen of gebouwen. 
De vrouwtjes leggen hun eitjes onder bladeren of in kieren in de grond. De eitjes komen binnen drie tot zeven dagen uit en de larven zoeken een regenworm als gastheer. Daar parasiteren ze tot het moment komt dat ze gaan verpoppen. Ze verlaten de worm, die dit overigens niet overleeft, en verpoppen in de grond. Klustervliegen kunnen relatief lang leven; tot wel 6 maanden.

Overlast

Het voorjaar en de herfst zijn vaak de perioden wanneer ze voor overlast zorgen. In de zomer blijven ze liever buiten en in de winter zijn ze in rust. Zo nu en dan kun je een enkele vlieg ietwat verdwaasd aantreffen in de winter. Deze is dan wakker geworden en zal niet lang overleven. Ze kunnen actief worden als ze gestoord worden of als de ruimte opeens verwarmd wordt. Klustervliegen verplaatsen zich naast vliegend ook vooral lopend of kruipend. 

Warme omstandigheden buiten bevorderen de populatie, dus een warme zomer vergroot de kans op groepen klustervliegen.

Net als huisvliegen dragen ook de klustervliegen allerlei bacteriën die tot ziekten kunnen leiden bij zich.

Klustervliegen weren

Klustervliegen hoeven niet altijd in grote aantallen in huis te zijn. Als het er maar een paar zijn, dan zijn ze eenvoudig te bestrijden zoals omschreven op de pagina vliegen verjagen. Maar hou er rekening dat de voortplanting (ook) bij klustervliegen razendsnel kan gaan.

Klustervliegen hebben ook de neiging een jaar later weer hetzelfde adres op te zoeken. Heb je dus al eens eerder last gehad van klustervliegen? Zorg dan dat je vóór het volgende najaar je huis goed controleert op eventuele openingen waardoor de vliegen naar binnen kunnen komen.

Een goede bestrijding van klustervliegen gaat hand in hand met het voorkomen dat ze binnenkomen.

Voorkomen van klustervliegen

Om te voorkomen dat de vliegen naar binnen kunnen, is het aan te raden alle kleine openingen in huis af te dichten. Te denken valt aan kieren en naden in muren, ruimten tussen kozijnen en de muur, niet volledig sluitende ramen, dakpannen etc.. 

Wees hier precies in, want de kleinste openingen kunnen voor de vliegen voldoende zijn om naar binnen te kruipen. Je kunt de ruimtes afdichten door deze dicht te kitten. Grotere openingen kun je voorzien van fijn horrengaas. En ook ventilatieroosters kunnen eventueel voorzien worden van een mini horretje.

Klustervliegen bestrijden

Klustervliegen in rusttoestand (dit is in gedurende de wintermaanden) kunnen eenvoudig worden opgezogen met een stofzuiger

In het najaar en het voorjaar kun je klustervliegen bestrijden met vliegenlampenvliegenvangers (kleeflint, ook zelf te maken) of insecticide (spray). Dit zijn allen bestrijdingswijzen die zeer effectief werken. 

Aangezien de vliegen een soort geurspoor achterlaten, zullen steeds weer nieuwe vliegen worden aangetrokken. Het allerbelangrijkste is dan ook het zorgvuldig dichten van toegangswegen voor de vliegen.
Onze tip: Geef niet te snel op en ga door tot je het laatste kiertje hebt gevonden en gedicht. 

Mocht je ondanks bovenstaande tips toch nog last houden van grote aantallen vliegen, dan kan het nodig zijn hulp in te schakelen. Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder.