Kleine vliegjes
Naast de grotere huisvliegen en aanverwante soorten komen we in huis ook regelmatig hele kleine vliegjes tegen. In de meeste gevallen zal het gaan om fruitvliegjes, rouwvliegjes of rioolvliegjes.
Bovengenoemde soorten hebben gemeen dat ze erg klein zijn en de nodige overlast kunnen verzorgen. Hoe hou je ze uit elkaar en hoe kom je er weer zo snel mogelijk vanaf?
Op deze pagina een korte introductie over de verschillende soorten. Aanvullende informatie per soort is te vinden via het menu rechts (onderaan op mobiel).
Meest voorkomende kleine vliegjes in huis
Doordat ze zo klein zijn, is het verschil in uiterlijk met het blote oog soms nauwelijks waarneembaar. Zeker fruitvliegjes en rouwvliegjes hou je niet heel makkelijk uit elkaar.
Hieronder een afbeelding van elk, waarbij flink ingezoomd is.
1. Fruitvliegjes
De fruitvlieg is waarschijnlijk de meest bekende en meest voorkomende van de drie. Zodra de temperatuur stijgt in ons kikkerlandje, stijgt ook het aantal fruitvliegen. En zoals de naam al doet vermoeden: Ze komen voornamelijk af op fruit. De fruitschaal en de gft-bak zijn dus de plekken in huis waar je ze het eerst zult treffen.
Groote: 2 – 3 mm
Officiële naam: Drosophila melanogaster, wordt ook wel bananenvlieg genoemd
Weetje: De fruitvlieg wordt vaak gebruikt voor laboratoriumexperimenten en je kunt ze ook zelf eenvoudig kweken.
Fruitvliegjes planten zich bijzonder snel voort en kunnen daardoor snel voor overlast zorgen. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar ze gaan overal op zitten en het idee dat ze eitjes leggen in huis is ook niet fris.
Gelukkig zijn ze vrij eenvoudig te verdrijven. De snelste manier is door het maken van een fruitvliegjesval. Ze zijn gek op de geur van rijpend fruit, alcohol en azijn en laten zich makkelijk in de val lokken.
Lees hier alles over fruitvliegjes vangen >>
2. Rouwvliegjes
Rouwvliegjes zijn ongeveer even groot, of misschien iets groter als fruitvliegjes (zo’n 3 tot 5 mm). Ze zijn donker tot zwart van kleur. Ze houden van een vochtige omgeving, richten zich op planten en komen daardoor veel voor in kassen. In huis kun je ze echter ook tegenkomen en wel voornamelijk door de aanwezigheid van kamerplanten. Ook zij hebben, net als fruitvliegjes, het vermogen om zich razendsnel voort te planten.
Grootte: 3-5 mm
Officiële naam: Sciaridae, maar ook bekend als rouwmug of varenrouwmug
Weetje: Bestrijden doe je door de larfjes te bestrijden
Rouwvliegen en vooral hun nakomelingen gedijen het best op een zonnige, vochtige plek. Planten op de vensterbank die continu vochtig zijn, zijn dus een ideaal doelwit.
De vliegjes zijn onschadelijk voor de mens. Aan (met name jonge) planten kunnen ze echter wel schade aanbrengen. De vliegjes zelf zijn niet het probleem, maar hun larven kunnen planten flink aantasten.
De larven leven een paar centimeter in de aarde en knagen aan de wortels, waardoor de plant verzwakt raakt. Om rouwvliegjes te bestrijden kun je het beste de larven aanpakken. Deze zijn het best te bestrijden met hun natuurlijke vijand: Aaltjes (nematoden). Zij dringen hun prooi, in dit geval de larve van de rouwvlieg, binnen waardoor deze binnen enkele dagen overlijdt. Aaltjes zijn gewoon te koop en plaats je in de besmette plant.
Meer over rouwvliegjes bestrijden >>
3. Rioolvliegjes
Rioolvliegjes zien er met hun behaarde vleugels uit als kleine motten of vlinderachtigen. Ze komen voornamelijk voor in de onmiddellijke omgeving van riolen en sanitair- en afvoerleidingen en leven van rottend organisch materiaal en bacteriën en schimmels. Een vrouwtjes rioolvlieg kan tot een paar honderd eitjes per dag leggen, waardoor een plaag op de loer ligt.
Grootte: 3-5 mm
Officiële naam: Clogmia albipunctata, ook bekend als motmug, aalputmotje of latrinevlieg
Weetje: Hun aanwezigheid duidt vaak op een defect aan de riolering of aan afvoerbuizen
Aangezien de vliegjes continu verblijven in een bacterierijke omgeving, kan hun aanwezigheid leiden tot risico’s voor de gezondheid. Het is dan ook wenselijk de beestjes zo snel mogelijk uit huis te krijgen. De eerste stap in bestrijding van rioolvliegjes is het achterhalen van de bron; waar voeden ze zich en waar broeden ze? Zonder deze stap is het bestrijden dweilen met de kraan open.
Lees meer over rioolvliegjes en hoe ze te bestrijden >>
Overige kleine vliegjes
Wij beperken ons op deze website tot de meest voorkomende soorten vliegjes, omdat zijn degene zijn die het grootste deel van de overlast veroorzaken. Want naast bovengenoemde vliegjes bestaan er natuurlijk nog talloze andere soorten. Hieronder ook een soort die je in en om huis kunt aantreffen: Witte vliegjes.
Witte vliegjes
Witte vliegen, ook wel motluizen, zijn kleine motachtige insecten van ongeveer 1-3 mm groot. Ze behoren tot de wantsachtigen insectenfamilie en zijn een soort plantenluis.
Ze leven en leggen hun eitjes leggen op de achterkant van bladeren. Hun larven onttrekken voedsel uit de bladeren en scheiden honingdauw uit, waarop schimmels groeien. Daarnaast is het giftige speeksel van de volwassen witte vlieg is schadelijk voor de plant.
Ze leven bij voorkeur in grote groepen en kunnen een ware plaag vormen voor moestuin- en kassenteelt. In huis kunnen ze afkomen op kamerplanten. De witte vlieg is dus vooral schadelijk voor planten; voor mensen is de witte vlieg nauwelijks schadelijk.
Bronnen:
Afbeeldingen fruitvlieg: Aka
Afbeeldingen rouwvlieg: diptera.info
Afbeeldingen rioolvlieg: Mvuijlst
Afbeeldingen witte vlieg: Gaucho