Last van kleine vliegende insecten in huis? Dit kan van alles zijn: van fruitvliegjes tot kledingmotten en zelfs minder bekende insecten zoals de cacaomot. Voordat je het weet zit de hele woning vol. Herken welke vliegende insecten je in huis hebt.
Vliegende en kruipende insecten

Er is een duidelijk verschil tussen vliegende en kruipende insecten. Vliegende insecten hebben vleugels, hoewel deze niet altijd zichtbaar zijn. In sommige gevallen zitten de vleugels onder dekschilden verborgen. Ook zijn er vliegende insecten die hun vleugels weinig gebruiken en zich liever kruipend of wandelend voortbewegen, zoals veel keversoorten.
Kruipende insecten hebben geen vleugels, denk maar eens aan de houtworm of het ovenvisje. Kijk dus goed of het om een vliegend of kruipend insect gaat.
De bekendste vliegende insecten op een rij
Niet alle insectensoorten komen evenveel binnenshuis voor. Zo is het van bijen en zweefvliegen bekend dat ze liever buiten blijven. Andere insecten zoeken de woning juist op: het zijn voedselvoorraden of bepaalde materialen dat hen aantrekt. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende kleine vliegende insecten in huis.
Bonte knaagkever
De larve van de bonte knaagkever leeftijd bij voorkeur in eikenhout en kan houten balken flink aantasten. Wanneer de temperatuur stijgt, vliegen de volwassen kevers uit het hout. Het kan dus best zijn dat je in het voorjaar de bonte knaagkever op zolder, in de garage of op andere plekken met houten balken tegenkomt. Vooral in vochtige gebouwen of op plekken met vochtproblemen komen ze vaak voor.
Je herkent de bonte knaagkever aan zijn bruine kleur met een geelrode beharing op de dekschilden. Deze kever wordt 6 tot 8 mm lang.
Broodkever
De broodkever wordt aangetrokken door brood, chocolade, pasta en andere zetmeelhoudende producten. Kijk goed in de voorraadkast of hier de 2 tot 4 mm lange broodkever rondwandelt. Aangetaste producten bevatten gaatjes in de verpakking: dit zijn de uitvlieg openingen.
De larven zijn wit met een bruine kop en ongeveer 5 mm lang. Bij een aangetaste verpakking is de kans groot dat de hele voorraadkast vol met volwassen broodkevers en hun larven zitten.
Fruitvliegje
Vooral in de zomermaanden tref je deze kleine vliegende insecten in huis aan. Ze ruiken gistend of rottend fruit van grote afstand. De vrouwtjes leggen honderden eitjes in het fruit, de eitjes komen binnen 30 uur uit.
Fruitvliegen veroorzaken niet alleen in huis maar ook in groentewinkels, brouwerijen en rondom composthopen een ware plaag. Hierbij verspreiden ze schimmels en bacteriën.
Fruitvliegjes zijn 3 tot 4 mm lang. Hun geel tot bruin lijfje is voorzien van donkere strepen aan de achterzijde. Ze zijn altijd rondom een fruitschaal of (lege) wijn- en bierglazen te vinden.
Rouwvlieg
Kleine donkere vliegjes (of eigenlijk mugjes) die niet zelden worden aangezien voor fruitvliegjes. Het rouwvliegje, of ook wel varenrouwmug, heeft echter geen belangstelling voor fruit, maar des te meer voor planten en de daarbij behorende aarde en wortels.
De larven van de rouwvlieg veroorzaakt flinke schade aan de wortels van kamerplanten. Zij leven namelijk van organisch materiaal in de aarde en knagen daarbij net zo makkelijk aan plantenwortels.
Een rouwvliegje is een piepklein mugje van zo’n 3 mm met lange ‘antennes’ op zijn hoofd.
Huisboktor
De larven van de huisboktor richten grote schade aan houten constructies en houten meubels aan. De volwassen boktor leeft slechts twee weken, waardoor je deze weinig tegenkomt. Toch kan het zomaar zijn dat je dit vliegend insect op zolder of in oude houten meubels aantreft.
De larven van de boktor herken je door het tikkend geluid in het hout. Daarnaast zijn er kleine openingen in het hout zichtbaar.
Huisvlieg
Wie kent hem niet: de huisvlieg, het meest voorkomende vliegend insect in huis. Hij zoekt donkere plekjes op en wordt aangetrokken door verschillende soorten (suikerhoudende) voedingsmiddelen. Doordat ze op zowel rottende voedingsmiddelen, uitwerpselen als een pas gesmeerde boterhammen zitten, brengen ze gemakkelijk bacteriën en schimmels over.
De huisvlieg of kamervlieg is 7-8mm lang. Het lichaam is donkergrijs tot zwart gekleurd met 4 lengtestrepen. Het achterlijf is wat lichter (lichtbruin tot geel).
Kledingmot
De volwassen kledingmot of kleermot leeft alleen binnenshuis en eet niks: het zijn de larven die zich tegoed doen aan kleding (van dierlijke producten). Denk hierbij aan wol, bont, leer en zijden. Bij gebrek aan deze materialen eten de larven ook katoen en linnen. De larven veroorzaken gaatjes in kleding.
De volwassen klerenmot is lichtbruin van kleur. De vleugels hebben een spanwijdte van 10 tot 15 mm. De larve (rupsen) zijn 7 tot 9 mm lang, wit van kleur met een bruine kop.
Klustervlieg
Kleine vliegende insecten in huis? Het kan ook om de klustervlieg gaan: grote dan de kamervlieg maar minder actief.
Het vrouwtje legt de eitjes op vochtige grond, de larven boren zich in een regenworm. Na een volledige ontwikkeling komt de maden naar buiten en verpoppen zich.
Volwassen klustervliegen voeden zich met bloemennectar en zoeken enkel beschutting in woningen of gebouwen. Dit doen ze in enorme hoeveelheden, vandaar de benaming klustervlieg.
Een volwassen klustervlieg is ongeveer 8 mm lang met een zwart lichaam en goudkleurige beharing op het bovenlichaam.
Mug
Muggen of steekmuggen kunnen je met hun gezoem aardig uit je slaap houden. Bovendien veroorzaken ze muggenbulten: jeukende rode bultjes op het lichaam. De vrouwtjes voeden zich met bloed, nodig voor het rijpen van de eitjes. Steekmuggen zijn overbrengers van infectieziekten als malaria en gele koorts.
Vrucht- of meelmot
De vrucht- of meelmot komt vaak in de voorraadkast voor. Ze eten van verschillende voedingsmiddelen waaronder meelproducten, rijst, pasta, noten, granen en zoetigheden. Zowel meelmotten als vruchtmotten worden ongeveer 1 centimeter lang. De meelmot heeft een vlekkerig grijze kleur, de vruchtmot is geeloranje van kleur. De cacaomot is kleiner en heeft lichtbruine voorvleugels.