Kleine beestjes in huis op de muur. Wat zijn het?

Zie je kleine beestjes op de muur zitten en je weet niet wat het zijn, waar ze vandaan komen en vooral, hoe je er vanaf komt? Hopelijk kan dit artikel je uitsluitsel geven.
We hebben de meest voorkomende kleine beestjes die je in huis tegenkomt op een rijtje gezet. Lees verder en hopelijk weet je jouw beestje te identificeren en ben je er snel weer vanaf!

Alleen insecten die op muren zitten

We beperken ons in onderstaand artikel tot de beestjes die je daadwerkelijk op de muur ziet zitten. Er zijn namelijk ook soorten klein ongedierte die je wel in huis kunt tegenkomen, maar die zelden of nooit op de muur zitten, zoals bijvoorbeeld vlooien. En dan zijn er ook nog mini insecten die zo klein zijn dat ze met het blote oog niet waar te nemen zijn.
Welke beestjes kunnen het dan wel zijn? Lees verder!

Nota bene: De afbeeldingen die hieronder getoond worden zijn sterk uitvergroot. De kans is groot dat je in het echt niet veel meer dan een zwart puntje op de muur ziet.

7 beestjes die je bij jou thuis op de muur kunt tegenkomen

1. Tapijtkevers

Kleine geelbruin gevlekte beestjes die iets weg hebben van lieveheersbeestjes en ook van bedwantsen. Ook zonder tapijt in huis kunnen deze kleine vliegende kevertjes bij jou op de muur landen. In het voorjaar en de zomer vliegen deze onschuldige beestjes rond en eten ze stuifmeel van bloemen, maar ook dode insecten.

De larve van de tapijtkever kan wel voor overlast zorgen. Zij voeden zich met allerlei dierlijke producten zoals haren en veren en ook wol zoals bijvoorbeeld in truien, vloerkleden of gordijnen.

Heb je last van tapijtkevers, zorg dan dat je je huis goed schoonmaakt en eventueel aangetaste kleding of stoffen op bij voorkeur 60 graden wast. Voorkom dat ze bij jou in huis willen komen en vermijd dus dode insecten, haren en andere dierlijke producten en houdt kledingkasten en tapijten en kleden goed schoon.

2. Zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes

Deze kleine insecten lijken allemaal op elkaar en kun je op de muur aantreffen. Ze zijn 1 tot 3 cm lang en herkenbaar aan hun lange voelsprieten.

Zilvervisjes zijn ze vrij lichtschuw, dus het zal maar sporadisch zijn (tenzij je last hebt van een ware plaag) en dan met name in vochtige ruimten. Ze leven vooral van organische materialen zoals voedselresten.
Om ze tegen te gaan is het zaak je huis goed te ventileren, de luchtvochtigheid omlaag te brengen en zorgen dat er weinig te halen valt qua voedsel voor de beestjes. Als je ze ziet kun je ze met een tissue pletten en daarnaast kun je zilvervisjesvallen plaatsen.
Lees meer over het bestrijden van zilvervisjes >>

Papiervisjes kom je juist tegen op droge plekken in huis en vooral in of rond papieren, boeken, schilderijen of behang. Ook tegen papiervisjes kun je de zilvervisjesval inzetten ter bestrijding.

Ovenvisjes kom je tegen bij hogere temperaturen (30+) in een droge omgeving. De kans dat ovenvisjes bij jou op de muur zitten is dus niet zo groot, maar het kan wel. Bestrijden gaat ook met de zilvervisjesval of met zogeheten plintstrips (om achter de plinten te plakken).

3. Vogelmijten

Piepkleine parasieten die leven van vogelbloed en vooral te vinden zijn in de buurt van vogelnesten. Deze beestjes kunnen echter eenvoudig je huis binnendringen. Als een vogelnest bij of tegen je huis aanwezig is, dan zijn ze zo binnen en voor je het weet zitten ze bij jou op de muur. Als de vogels het nest hebben verlaten gaan de mijten op zoek naar nieuw bloed. Mensen kunnen daarbij ook als bloeddonor dienen. Jeukende rode plekken kunnen het gevolg zijn als je gebeten bent door vogelmijten.

Traceer en verwijder (oude) nesten en de beestjes zullen vanzelf verdwijnen. Reinig alle kleding, gordijnen en of beddengoed op 60 graden.

4. Bedwansten

Kleine roodbruine parasieten van zo’n 5 mm groot die vervelend kunnen bijten. Ze komen vooral in de slaapkamer voor waar ze zich verschansen in je matras en tussen het beddengoed. Bedwantsen zijn vooral s’nachts actief dus je zult ze niet heel snel overdag op je muur aantreffen. Hun aanwezigheid kan ook herkent worden aan hun uitwerpselen (rood bruine vlekjes) op bijvoorbeeld lakens.

Heb je last van bedwantsen dan kun je lijmvallen plaatsen of insecticide gebruiken. Zorg voor grondige reiniging van de ruimte waar je ze aantreft.
Lees meer over het bestrijden van bedwantsen >>

5. Motluizen

Piepkleine motachtige, witte vliegjes van slechts een paar millimeter groot. Motluizen leven op planten dus als je ze in huis tegenkomt, dan zal het in de buurt van een kamerplant zijn.

Ze behoren tot de wantsachtigen en kunnen bestreden worden met antiluis spray.

6. Fruitvliegjes

Deze kleine bruinachtige vliegjes komen af op de geur van geurig fruit. Ook houden ze van etensresten, oude theezakjes, sap of wijn, verwelkte bloemen en meer. Fruitvliegjes zijn 2 à 3 millimeter groot en kunnen met name in de zomermaanden veelvuldig in huis zitten. Bijvoorbeeld op het aanrecht of de keukenmuur, maar ook op vieze vaat e.d..

Reinig de ruimten waar je ze tegenkomt grondig en plaats fruitvliegjesvallen om de een plaag te voorkomen.
Lees meer over het bestrijden van fruitvliegjes >>

7. Rouwvliegjes

rouwvliegje

Deze kleine vliegjes lijken op fruitvliegjes, maar zijn donkerder (tegen het zwart aan). Al zijn ze zo klein dat je het verschil nauwelijks met het blote oog kunt zien.

Ze komen niet op fruit, maar op de aarde van planten af. Daar kunnen vooral de larven van rouwvliegjes flink wat schade aan aanrichten en het is dus zaak ze zo snel mogelijk te bestrijden. Dit doe je door de planten af te zonderen en de aarde te verschonen. De vliegjes kun je vangen met een plakstrip of eenvoudig opzuigen met de stofzuiger.
Lees meer over het bestrijden van rouwvliegjes >>