Jeuk hond verzachten

Jeuk kent verschillende oorzaken zoals huidproblemen, parasieten of een voedselallergie. Jeuk bij de hond verzachten begint met het achterhalen van de oorzaak. Hierna is het belangrijk om jeukklachten weg te nemen. Dit kan met verschillende middelen, van huismiddeltjes tot medicatie.

Oorzaken van jeuk bij de hond

jeuk hond verzachten

De meest voorkomende oorzaak van jeuk is de aanwezigheid van parasieten. Het gaat hier voornamelijk om een besmetting met vlooien of mijten. De hond kan met een allergische reactie reageren. Dit uit zich in jeuk, roodheid, schilfering en soms zwelling.

Huidproblemen ontstaan soms door zwemwater, grassoorten of bepaalde planten. Het gaat hier dan om een allergie, waaronder contactallergie.

Sommige honden ontwikkelen een voedselallergie (voedsel intolerantie). Hierbij kan de hond niet goed tegen bepaalde eiwitten. Dit veroorzaakt een allergische reactie met onder andere jeuk.

Andere veel voorkomende oorzaken van jeuk zijn ringworminfecties, een omgeving met een lage luchtvochtigheid, verkeerde voeding of hotspots (natte eczeemplekken).

1) Jeuk bij de hond verzachten met voeding

Deze trouwe huisdieren verdienen een goede voeding. De juiste voeding bevat een hoog vleesgehalte en hoog vetgehalte. Het bestaat zo min mogelijk uit granen of kunstmatige toevoegingen. Honden hebben ook omega 3, 6 en 9 nodig: goed voor de huid.

Voeg 2 – 3 keer per week een eetlepel olijfolie aan de voeding toe. Dit bevat belangrijke vitaminen en antioxidanten.

2) Verzacht de jeuk door bad met havermout

Mensen met eczeem weten er alles van:
havermout of havermoutmeel werkt tegen jeuk.

Heeft de hond veel last van jeuk, dan brengt een warm bad met havermout directe verlichting. Wie dit teveel werk vindt kan ook kiezen voor een shampoo met havermout.

3) Teunisbloemolie op de hond aanbrengen

Jeuk bij een hond verlichten kan met teunisbloemolie. Van deze olie is bekend dat het een ontstekingsremmende werking heeft. Breng teunisbloemolie op de aangedane huid aan. Het is ook mogelijk om enkele druppeltjes aan de voeding van de hond toe te voegen.

4) Medicatie tegen jeuk bij de hond

Helpen huishoudmiddeltjes niet voldoende, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Soms is het onderliggend probleem te groot om eenvoudig op te lossen. De dierenarts stelt een diagnose en schrijft eventueel medicatie voor. Het is belangrijk om deze medicatie volgens voorschrift toe te dienen en hier niet eerder mee te stoppen dan is aangegeven.

Medicatie kan bijwerkingen geven. Vermeld onverwachte bijwerkingen altijd aan de dierenarts.

TIP: Was het dier niet te vaak

Te vaak wassen kan jeuk of andere huidproblemen veroorzaken.

We zijn geneigd om ons huisdier regelmatig te wassen. Doe dit echter niet te vaak: na een wasbeurt moet de huid een nieuwe beschermlaag opbouwen. Dit duurt enkele dagen, waarbij de huid kwetsbaar is.

Parasieten bestrijden

Let bij jeuk dus altijd op de aanwezigheid van parasieten. Vlooien veroorzaken jeuk, maar bij een vlooienallergie ontstaan er nog meer klachten. Voorkom vlooien en bestrijdt vlooien, teken of andere parasieten met een vlooien- en tekenband of spot-on. Dit laatste is een pipetje met vloeistof dat je in de nek (tussen de schouderbladen) leegknijpt. Dankzij deze middelen blijft het huisdier langdurig beschermd tegen jeukende parasieten. Wel is het belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen.

Gebruik altijd een speciale hondenshampoo en zeker geen babyshampoo.