Japanse hoornaar

japanse hoornaar
Afbeelding: tokyo.nl

De Japanse hoornaar of de Japanse reuzenhoornaar wordt meer dan 4,5 cm lang.

Met zijn flinke angel veroorzaakt dit insect een pijnlijke steek. Het gif kan in een aantal gevallen dodelijk zijn; jaarlijks sterven hier in Japan ongeveer 40 mensen aan.

Herken de Japanse hoornaar en weet wat je moet doen wanneer je dit immense insect tegenkomt.

Beschrijving Japanse hoornaar

Deze hoornaar is een ondersoort van de grootste horzel ter wereld; de Aziatische reuzenhoornaar. De Japanse soort wordt tussen de 4,5 en 5 cm lang. De spanwijdte van de vleugels bedraagt meer dan 6 cm.

Deze reuzenwesp kan zeer agressief reageren. Bij bedreiging valt hij direct aan en steekt met zijn 6,25 mm lange angel.

De reuzenhoornaar is duidelijk herkenbaar; hij heeft het uiterlijk van een normale wesp. Het achterlijf is geel gekleurd en voorzien van zwartbruine banden. De vleugels zijn donker, de kop licht.

Dit gevaarlijke insect komt voornamelijk in Japan voor. Hier staat het op nummer 1 van doodsoorzaken door dieren. Ondanks dat de Japanse hoornaar niet in Nederland voorkomt, is hier natuurlijk wel vrees voor. De Aziatische hoornaar is immers ook al in Nederland aangetroffen!

Levenswijze Japanse hoornaars

Hoornaars leven in kleine nesten, vaak in landelijke gebieden. De werkers jagen op verschillende soorten insecten. Deze insecten kauwen ze fijn en voeden ze aan de larven. In ruil hiervoor produceren de larven een zoete vloeistof, dat als voedsel voor de werkers dient.

De Japanse hoornaars vormen een bedreiging voor Japanse- en Europese honingbijen. Japan maakt namelijk veel gebruik van Europese honingbijen, omdat deze veel productiever zijn.

Agressie en dodelijke steken

Bij verstoring van het nest of het individu kan de Japanse reuzenhoornaar zeer agressief reageren. Met zijn 6,25 mm angel injecteert hij direct gif in de huid. Dit gif beschadigt het zenuwstelsel en het weefsel van het slachtoffer. Kleine zoogdieren sterven op korte termijn.

Wanneer een mens gestoken wordt, is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk. Voor mensen die allergisch zijn kan er een anafylactische shock ontstaan. Dit is levensbedreigend!
Jaarlijks sterven 30 tot 40 Japanners aan de steek van een Japanse Hoornaar. Het gaat hier dan om mensen met een snelle allergische reactie.

Japanse hoornaar in Nederland

Kom je in Japanse hoornaar in Nederland tegen? Waarschijnlijk gaat het hier om de Europese hoornaar of de Aziatische hoornaar. Deze wordt sinds 2017 in Nederland en België gesignaleerd. Het gif van een Aziatische hoornaar is minder sterk en alleen gevaarlijk voor mensen met een allergie.

Bescherming tegen deze insecten

Wie naar Japan reist moet rekening houden met de aanwezigheid van Japanse reuzenhoornaars. Deze komen vooral in landelijke gebieden voor, daar waar veel insecten zijn. In steden kom je deze hoornaar niet of nauwelijks tegen.

Het is belangrijk om hoornaars niet te storen of op een andere manier agressie uit te lokken. Blijf uit de buurt van hoornaarsnesten en sla niet naar deze insecten.

Gestoken door een Japanse hoornaar?
Schakel direct medische hulp in. Het is belangrijk dat een arts het verloop van de steek goed in de gaten houdt. Bij het optreden van een anafylactische shock is behandeling noodzakelijk.