Insect met lange staart

Insecten hebben vleugels of kriebelpootjes. Een insect met lange staart kom je minder vaak tegen. Toch zijn ze er wel, vaak verstopt in de tuin of rondom de vijver. Af en toe zitten dit soort insecten binnenshuis. Bekijk om welke beest het gaat.

Staart is een legboor

Zoogdieren, vogels of vissen: ze hebben bijna allemaal een staart. Dit is bedoeld voor het evenwicht, sturing maar ook om uiting aan hun gemoedstoestand te geven. Insecten hebben niets aan een staart. Feitelijk is de staart die je bij sommige insectensoorten ziet een legboor. In andere gevallen kan het hier om een angel gaan. De angel is ontstaan vanuit de legboor en bevat gif.

Welke insecten hebben een staart?

insect met lange staart sluipwesp

Niet alle insecten hebben een lange legboor. Daarnaast is een legboor alleen bij vrouwtjes en niet bij mannetjes aanwezig. De legboor is bedoeld voor het afzetten van eitjes. Het zijn voornamelijk sluipwespen die een legboor hebben. Vergis je niet met libellen, waterjuffers en vlinders, die een zeer smal achterlijf hebben. Dit kan van afstand op een staart lijken.

Er zijn ook insecten met een soort sprieten aan de achterzijde. Hierdoor lijkt het alsof het beestje twee of drie staarten heeft. Insecten met sprieten aan de achterkant zijn het papiervisje, boekvisje of zilvervisje.

Zwart insect met lange staart

Kom je een zwart insect met lange staart tegen? Soms gaat het hier om een zwart vliegend insect. In andere gevallen heeft het beestje geen vleugels maar beweegt zich kruipend of rennend voort. Omdat er meerdere zwarte insecten met staart zijn, hieronder een beschrijving van de meest voorkomende soorten.

Sluipwesp

Alleen al in Nederland bestaan er ruim 4000 verschillende soorten sluipwespen. Deze insecten lijken een beetje op de gewone wesp, alleen het achterlijf ziet er anders uit. Vaak hebben ze een zeer smal en lang achterlijf. De vrouwtjes hebben een legboor, die soms wel tot 2 keer de lichaamslengte is.

Veel sluipwespen zijn zwart van kleur, vaak met kleurrijke poten of een gekleurd achterlijf. Nagenoeg alle sluipwespen kunnen vliegen, alleen het vrouwtje van het geslacht Gelis Spec niet.

De vrouwelijke sluipwespen leggen hun eitjes in of op een prooi. Vaak gaat het hier om rupsen of poppen van (nacht)vlinders.

Ovenvisje

Ovenvisjes zijn vleugelloze insecten die tot de franjestaarten behoren. Aan de achterzijde hebben ze 3 sprieten (franjes). Ze zijn donkergrijs van kleur. Het ovenvisje komt alleen in een warme omgeving voor, daar waar het 30 graden of meer is, deze insecten tref je voornamelijk in bakkerijen, in de buurt van ovens aan.

Insecten met hun staart omhoog

Een aantal insecten draagt de staart omhoog, waarbij het achterlijf opkrult. De meest bekende insectensoort die dit doet is de stinkende kortschildkever. Dit beestje heeft een diepzwarte kleur met het uiterlijk van een oorworm. Vrouwtjes hebben een zichtbare legbuis. Bij gevaar steekt de kortschildkever de staart omhoog, net als bij een schorpioen. Dat ziet er indrukwekkend uit maar is ongevaarlijk. De stevige kaken kunnen wel een pijnlijke beet veroorzaken.

Insecten bestrijden

Bij een insectenplaag is bestrijding de enige mogelijkheid om hiervan af te komen. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle insecten schadelijk zijn. Sluipwespen zijn nuttig en libellen hebben geen kwaad in de zin. Ovenvisjes, papiervisjes en zilvervisjes, waarvan de laatste twee een zilvergrijze huid hebben, richten wel schade aan.

Een insect met lange staart bestrijden is dus niet altijd nodig. Bekijk eerst om welk insect het gaat. vind je een enkel exemplaar binnenshuis, vang deze en zet hem buiten. Tref je aan meerdere aan en veroorzaken ze knaagschade of vreetschade, dan is het wel belangrijk om een bestrijdingsmiddel in te zetten.