De huisvlieg is de meest voorkomende vliegensoort en tref je nagenoeg overal aan.
Dit insect zoekt menselijke bebouwing op, waardoor we vooral in de zomermaanden een groot aantal vliegen in huis zien.
En al verschijnen ze ieder jaar weer opnieuw, door meer te weten over de levenswijze en voortplanting kun je vliegen effectief voorkomen en bestrijden.
Dit is de huisvlieg
Huisvliegen worden ook wel kamervliegen genoemd. Dit insect behoort tot de familie der echte vliegen. Het is voornamelijk de huisvlieg die je in woonkamers, op slaapkamers of in kantoorgebouwen tegenkomt.
Bromvliegen en vleesvliegen tref je hier minder vaak aan. De huisvlieg komt wereldwijd verspreid voor. In koudere landen zoeken deze insecten vaker de warmte van woningen op. Daar waar de mens is, zijn ook huisvliegen. Hiermee is het een echte cultuurvolger.
Huisvlieg herkennen
Een huisvlieg herkennen is niet zo moeilijk. Dit insect bereikt een lengte van ongeveer 6 tot 8 mm. De kop bevat twee grote rode ogen. Aan de onderzijde van de kop zie je de zuigsnuit (slurf) zitten. De romp kenmerkt zich door drie donkere lengtestrepen.
Al vliegend bereikt de huisvlieg een snelheid van 2 meter per seconde, dit is omgerekend 7,2 km per uur. Ze hebben een kenmerkende vlucht waarbij ze van links naar rechts zigzaggen.
Vliegen vangen / verjagen? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>
Wat eet een vlieg?
Wat eten vliegen? Huisvliegen leven van plantaardige en dierlijke voedsel. Alles wat de mens eet, vindt de vlieg ook aantrekkelijk. Dit verklaart waarom je zoveel huisvliegen in woningen aantreft.
Overigens kan de huisvlieg ook van (dierlijke) mest leven.
Vliegen kunnen geen vaste stoffen opnemen. Ze gebruiken speeksel om het voedsel vloeibaar te maken. Hierna worden de voedseldeeltjes opgezogen, dit gebeurt met de zuigsnuit. Vaak zie je dat een vlieg tijdens het eten deppende bewegingen maakt. Dit komt omdat de vlieg niet zuigt maar de vloeistof tegen de werking van de zwaartekracht in omhoog werkt.
Het overbrengen van ziekten
De huisvlieg kan parasieten en ziekten overbrengen. Met zijn ziekte als tuberculose, lepra, salmonella en cholera. Ook tyfus en polio worden door vliegen overgebracht. Gelukkig komen deze ziekten nagenoeg niet in westerse landen voor, mede dankzij de goede hygiëne.
Toch is het beter om niets te eten waar een huisvlieg op heeft gezeten. Voordat dit insect op jouw boterham landt, heeft hij eerst zijn rondje in poep en rottende kadavers gemaakt. Vervolgens spuugt hij letterlijk op jouw eten. Zo komen bacteriën in jouw maaltijd terecht.
Voortplanting huisvliegen
De huisvlieg bereikt van larve tot volwassen vlieg een leeftijd van ongeveer 28 tot 40 dagen. Een volwassen vlieg is na drie dagen geslachtsrijp.
Het vrouwtje ligt haar eitjes in rottende voedingsmiddelen, kadavers, mest of afval. Na 12 tot 36 uur komen de eitjes uit. De larven of maden zijn dan nog geen mm groot. Ze doen zich tegoed aan het afval of het kadaver. Hierbij groeien ze snel: na minder dan 2 weken zijn ze anderhalve cm lang.
Na enkele vervellingen vindt de verpopping plaats. Deze komt na drie tot vijf dagen uit. In koude omstandigheden kan dit veel langer duren. Een aantal poppen overwintert, waarna er in het voorjaar nieuwe volwassen vliegen uitkomen.
Het voorkomen en bestrijden van vliegen
Niets zo vervelend als een vliegenplaag. Vooral op warme dagen tref je ze massaal in de container (kliko) en binnenshuis aan. Voorkom een vliegenplaag en trek deze insecten vooral niet aan. Laat geen voedselresten liggen en verpak afval in krantenpapier (vooral vlees en vis). Dit voorkomt dat vrouwtjesvliegen hier hun eitjes inleggen.
Een hordeur of vliegengordijn voorkomt het binnenvliegen van deze insecten. Een vliegenlamp vangt aanwezige huisvliegen en trekt ook andere insecten aan. Zo blijft de woning of het bedrijfspand (zo goed als) vliegenvrij.
Lees meer tips om vliegen te verjagen >>
Heb je last van maden in huis, spoor dan de voedingsbron op en verwijder deze. Gebruik vervolgens een bestrijdingsmiddel of weer maden met lavendelspray of door het strooien van zout. Dit geldt ook voor maden in de container.