Huismiddel tegen vlooien

huismiddel tegen vlooien

Is er een goed werkend huismiddel tegen vlooien?
Als je hond of kat een vlooienbesmetting heeft opgelopen wil je daar vanzelfsprekend zo snel mogelijk vanaf. Voor jezelf en voor je beestje. Vlooien zijn immers parasieten die erg onprettig zijn voor uw hond of kat (of konijn).

De bekende vlooienmiddelen zijn veelal chemisch, niet alle huisdieren kunnen daar tegen en daarnaast hebben ze ook hun prijskaartjes. Vandaar dat mensen soms op zoek gaan naar alternatieve middelen, zoals bijvoorbeeld azijn, dettol of knoflook. Zijn deze huismiddeljes effectief genoeg om de vlooien weg te krijgen? Deze vraag en meer beantwoorden we hier.

Welke huismiddeltjes zijn er tegen vlooien?

Het internet staat er vol mee, huismiddeltjes om van alles te bestrijden en dus ook voor het aanpakken van het vlooienprobleem kun je hier enorm veel over vinden.
De meest genoemde huismiddelen tegen vlooien zijn:

  • Azijn
  • Knoflook
  • Kruiden of oliën
  • Citroen
  • Dettol

We zullen deze middelen hieronder kort behandelen. Maar voordat we dat doen willen we erop wijzen dat geen van deze huismiddeltjes of methoden 100% werkend is.

Het zou in theorie kunnen dat het afdoende zou zijn als je direct als je je kat ziet jeuken de vlo doodt en het huis goed stofzuigt. In de praktijk is dit vaak niet reëel; vrouwtjesvlooien leggen na hun bloedmaaltijd vele eitjes en deze eitjes zijn het begin van een cyclus die in de meeste gevallen helaas niet met huismiddelen gestopt wordt.

Als je de vlooienbesmetting bij je hond of kat effectief wilt bestrijden, dan ontkom je in vrijwel alle gevallen niet aan het gebruik van vlooiendruppels en een omgevingsspray. Deze zijn overigens ook op natuurlijke basis verkrijgbaar.

Vlooien bestrijden met azijn

vlooien hond bestrijden met azijn

Azijn is inzetbaar tegen vele insecten en ook vlooien houden er niet van. Los van de penetrante geur is het niet schadelijk voor je huisdieren. Helaas bestrijdt je alleen de levende vlooien hiermee en zullen de eitjes dus gewoon uitkomen.

Er zijn een aantal manier om azijn in te zetten tegen vlooien:

Dweilen met azijn
Eerst goed stofzuigen en dan dweilen met een mengsel van water en azijn (dosering 1:1).

Hond of kat insmeren met azijn

Niet alle honden of katten vinden het fijn om ingesmeerd te worden met azijn. Doe eerst een klein beetje om te kijken of het dier het niet onprettig vindt.

Voeg een dopje azijn toe aan wat water en spray het over het dier. Veel katten vinden sprayen vervelend dus je kunt je ook gebruik maken van een oude doek om het dier mee in te wrijven. Je kunt ook wat sprayen in de mand of op de deken van je hond of kat.

Wassen met azijn
Was je huisdier met water, shampoo en een beetje azijn. Azijn kan bijten, dus check eerst even op wondjes en vermijd contact met het hoofd.

Knoflook tegen vlooien

Knoflook kan giftig zijn voor zowel katten en honden, zeker bij te grote hoeveelheden. Daarnaast kan het bloedarmoede veroorzaken en is het belastend voor de lever van het dier.

Het is zo dat het regelmatig eten van knoflook een afwerende werking heeft tegen vlooien. Door het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid knoflookpoeder aan het eten wordt het dier minder aantrekkelijk voor vlooien. Maar bovengenoemde risico’s wegen in onze optiek zwaarder en wij raden het gebruik van knoflook tegen vlooien dan ook af.

Kruiden als huismiddel tegen vlooien

Je kunt kruiden als lavendel, rozemarijn salie, kamille en venkel gebruiken om het voor vlooien onaantrekkelijk te maken.
Hoe te gebruiken? Strooi wat in de mand of op het dekentje van je dier, masseer de vacht in, of koop een spray met deze natuurlijke kruiden.

Etherische oliën

Het gebruik van etherische oliën tegen vlooien is niet geschikt voor katten.

Je kunt het eventueel wel gebruiken bij de hond door af en toe een paar druppeltjes in de nek van het dier toe te dienen. Bekende oliën ter voorkoming van vlooien zijn: Tea tree olie, citronella, eucalyptus olie en pepermunt. Ook zijn er anti vlooienshampoos verkrijgbaar op basis van etherische oliën.

Citroen als antivlooien middel

Het zuur van citroenen werkt vlooien werend. Maak een mengsel van water en citroen en smeer de vacht van je hond of kat ermee in. Dit mengsel maak je door 1 of 2 citroenen te snijden, deze in een halve liter gekookt water te doen en in laten trekken gedurende minimaal 2 uur. Gebruik een doek of een spray om het op het dier aan te brengen. Let op wondjes en de ogen!

Dettol tegen vlooien

Net als azijn kun je ook Dettol gebruiken om de vloer mee te dweilen om vlooien tegen te gaan. Dit sterk ontsmettende middel vinden vlooien niet fijn. Probleem ook hiermee is dat de vlooien en vlooieneitjes natuurlijk ook op de bank, tussen de kussens, in het tapijt en op andere plekken zitten waar je niet met de Dettol komt …

Tot slot

Bovengenoemde huismiddeltjes kunnen absoluut bijdragen aan het weren van vlooien.
Lees ook: 17 tips om vlooien te voorkomen.

Voor een bestaande vlooienbesmetting is het echter vaak nodig over te gaan tot sterkere en speciaal voor dit probleem gemaakte bestrijdingsmiddelen. Zoals reeds aangegeven, deze zijn er ook op natuurlijke basis, al is de werking daarvan niet altijd afdoende. Maar je kunt er altijd mee starten om te kijken of het bij jou wel werkt.

Tip: Lees ons artikel over het 5 stappenplan om vlooien te bestrijden, daar vindt je vele bruikbare tips om van deze vervelende beesten af te komen.