Een horzelbeet herkennen en behandelen: hoe doe je dat? Echte horzels kunnen niet bijten of steken. Bij een horzelbeet gaat het dan ook in veel gevallen om een dazenbeet. Toch is belangrijk om het verschil tussen horzels en dazen te weten, zodat je weet welke behandeling nodig is.
Uitleg over de horzel
Drie insecten worden vaak horzels genoemd: de echte horzel, dazen (paardenvliegen) en hoornaars. Hieronder een korte uitleg over deze soorten.
Echte horzels behoren tot de vliegen en muggen. Ze hebben een behaard lichaam zonder angel of bewegende monddelen. Hierdoor kunnen horzels niet steken of bijten.
Lees meer over horzels >>
Dazen zijn bloedzuigende steekvliegen die niet steken maar bijten. Ze kunnen met een snelheid van 25 kilometer per uur hun slachtoffer kilometers lang achtervolgen. De daas is forsgebouwd en voorzien van een mooi kleurenpatroon.
Lees meer over dazen >>
Hoornaars zijn de grootste wespensoorten die we in Nederland kennen. Een hoornaar wordt tot 5,5 cm lang. Deze insecten leven van andere insecten. Hoornaars hebben een angel en steken, maar alleen wanneer ze zich bedreigd voelen.
Lees meer over hoornaars >>
Een horzelbeet herkennen

Hoe herken je een horzelbeet en door welk insect ben je te grazen genomen? De echte horzel steekt of bijt niet, deze kan dan ook geen horzelbeet veroorzaken. Een dazenbeet is duidelijk voelbaar maar ook herkenbaar. Er ontstaat een grote rode zwelling met in het midden een puntje. De huid is rood en voelt warm aan.
Bij een hoornaarsteek ontstaat er een kleine rode zwelling. Dit is pijnlijk, gelukkig is het gif minder sterk als dat van een gewone wesp. De huid voelt vooral branderig aan.
Wat te doen bij een horzelbeet
Het maakt niet uit of je door een daas of hoornaar bent gebeten of gestoken: de beet is pijnlijk. Om pijn en zwelling te verminderen koel je de beetplek met een coldpack, ijskoud washandje of ijsblokjes.
Insectenbeten kunnen aardig jeuken. Het is belangrijk om niet te krabben: dit verergert de klachten. Bij jeuk helpt koelen, maar ook mentholpoeder kan helpen. Daarnaast is er een speciale crème tegen jeuk verkrijgbaar. Tegen de pijn helpt paracetamol meer dan voldoende.
Bestel Azaron jeukstillende zalf >>
Gif wegzuigen
Bij de steek van een wesp/ hoornaar is het belangrijk om het gif weg te zuigen (dus niet bij de beet van een daas). Dit doe je met een speciale gifzuiger. Zet de spuit op de steekplek en druk hem in. De spuit zuigt het gif uit de huid. Bij een allergische reactie is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts.
Het ontsmetten van de wond
Bij een horzelbeet bestaat er een kleine kans op een bacteriële infectie. Deze kans is bij een dazenbeet groter dan bij een hoornaarsteek. Ontsmet de plek met wat alcohol of een ontsmettingsmiddel. Na de beet is het belangrijk om de wond enkele dagen goed in de gaten te houden.
Ontstaan er korstjes rondom de plek, dan betekent dit vaak dat er een infectie aanwezig is. Schakel in dit geval de huisarts in. Deze kan een antibiotica voorschrijven of een andere behandeling starten.