Hoornaar nest

De hoornaar staat ook wel bekend als de reuzenwesp. Bij dreiging van het hoornaar nest kunnen deze insecten aanvallen. Kom dus niet te dichtbij en raak het wespennest zeker niet aan.
Overlast? Lees meer over het herkennen en verwijderen van het hoornaar nest.

Een hoornaar nest herkennen

Hoornaars bouwen hun nest bij voorkeur in een boom. Het kan echter ook voorkomen dat je een hoornaar nest in de grond, in huis, in de schoorsteen of onder de dakpannen tegenkomt.

Het begint allemaal met de hoornaar herkennen. Dit insect is een grote wespachtige met een lengte tot 3,5 centimeter. Hij ziet er misschien indrukwekkend uit: deze wespensoort is minder agressief dan andere wespensoorten. De steek is wel pijnlijker dan die van een normale wesp, het gif is gelukkig minder krachtig.

Een hoornaar nest herkennen is niet moeilijk. Het nest ziet er grijs en ovaal uit. Hoornaars bouwen het nest van hout en speeksel, maar het lijkt uiterlijk op papier. De nesten zitten meestal vrij hoog in bomen of aan lantaarnpalen, soms verborgen onder de dakrand.

Zelf een hoornaar nest verwijderen

Kom je te dicht in de buurt van een hoornaar nest, dan zien deze insecten dit als bedreiging.

De kans is groot dat de hoornaars aanvallen. Ze kunnen flink steken, iets dat erg pijnlijk is. Bij een allergie kan de steek van een hoornaar dodelijk zijn.

Zelf een hoornaar nest verwijderen?
Het helpt niet om de ingang van het nest dicht te spuiten. Met hun krachtige kaken vreten ze zich een weg naar buiten. Bovendien kunnen ze dan aanvallen of is de nieuwe ingang minder goed bereikbaar voor mensen.

Sla het nest nooit kapot: de hoornaars gaan massaal in de aanval. Zelfs met beschermende kleding loop je risico.

Conclusie: een hoornaar nest zelf verwijderen is niet aan te raden.

De hoornaar bestrijden

Tref je een enkele hoornaar binnenhuis aan, zet dan het raam of de deur open en verlaat de ruimte. De hoornaar zal vanzelf zijn weg naar buiten vinden.
Bij meerdere hoornaars binnenshuis is de kans groot dat er een wespennest aanwezig is. Probeer het nest op te sporen naar houd gepaste afstand en raak het niet aan.

Hoornaars bestrijden kan alleen door het doden of het weghalen van het nest. Hiervoor schakel je een professionele wespenbestrijder in.

Hoornaar nest verwijderen: de kosten

Wat kost het laten verwijderen van een hoornaar nest?
Houd rekening met een prijs vanaf €60 inclusief btw. De prijs is mede afhankelijk van de locatie van het nest: is deze gemakkelijk bereikbaar? Sommige ongediertebestrijders brengen voorrijkosten in rekening, waardoor de uiteindelijke prijs hoger ligt. Vraag daarom vooraf een offerte. Doe dit het liefst bij meerdere ongediertebestrijders; zo kun je goed vergelijken.

De wespenbestrijder maakt vaak gebruik van wespenpoeder. Dit wordt in de ingangen van het nest gespoten. Hoornaars worden hier suf van en nemen het wespenpoeder mee het nest in. De hoornaar koningin komt in aanraking met het poeder en zal sterven. Al snel sterft het hele hoornaarsvolk en is het verwijderen van het nest een veilige klus.

Meer over de hoornaar; Aziatische hoornaars >>