De Europese hoornaar is een veel geziene reuzenwesp.
Zijn Aziatische broer wordt sinds 2018 ook in Nederland en België gezien.
Deze wespen hebben enorme angels en af en toe overlijdt er iemand na een hoornaarsteek.
Moeten we ons zorgen maken?
Ontdek hoe gevaarlijk deze mega wespen zijn en wat te doen bij een steek.
Een hoornaar herkennen
Wat is een hoornaar precies?
Dit is een grote wesp, die afhankelijk van de soort een lengte tussen 3 – 5 cm bereikt. De Japanse hoornaar is het grootst, de Aziatische het kleinst.
De Europese hoornaar zit hier met een lengte van 3,5 cm precies tussenin. Deze soort tref je het vaakst in Nederland en België aan, hoewel de Aziatische hoornaar ook zijn opmars maakt.
Een hoornaar herkennen is niet zo moeilijk.
De Europese hoornaar heeft een oranje tot rode kleur en valt hiermee direct op. Hij is twee tot drie keer zo groot als een gewone wesp, maar wel slanker dan een honingbij.
Nederlander door hoornaarsteek overleden
In 2018 overkwam het een 59-jarige Nederlander; hij overleed aan een hoornaarsteek. Dit gebeurde tijdens zijn vakantie in Frankrijk. Het slachtoffer kwam te dicht in de buurt van een hoornaarsnest. Hierbij reageerden de insecten zeer agressief en vielen aan.
Dat iemand door een hoornaarsteek overlijdt komt vrij weinig voor. Alleen de Japanse hoornaar veroorzaakt jaarlijks tot wel 70 slachtoffers. Hiermee staat de Japanse hoornaar nummer 1 op het gebied van dodelijke dieren.
Lange angel en snelwerkend gif
De angel van een hoornaar is langer dan die van een gewone wesp. Zo heeft de Japanse hoornaar een angel van mijn liefst 6,25 mm. die van de Europese hoornaar is korter, maar nog steeds lang genoeg om diep te steken. Hierdoor komt het gif sneller in de bloedbaan terecht. Dit veroorzaakt een hevige pijn en zelden een allergische reactie.
Cijfers allergische reactie hoornaarsteek
Ongeveer 1 op de 100 mensen is allergisch voor een hoornaar-, wespen- of bijensteek.
Bij een allergische reactie treedt er zwelling op, vaak in de keel. Dit veroorzaakt een ernstige aanval van astma met flinke benauwdheid. Zonder behandeling raakt het slachtoffer in shock of coma. Jaarlijks overlijden er 2 tot 6 Nederlanders aan de steek van een hoornaar, wesp of bij. Bij een allergische reactie is directe behandeling noodzakelijk.
Belangrijk om te weten: bij 70% van de mensen met een insectengif allergie treedt de allergische reactie binnen een kwartier op. Bij een klein aantal personen ontstaan de eerste klachten pas na een half uur tot een uur.
Wat te doen na een steek van de hoornaar?
Je weet pas of je allergisch bent nadat je een tweede keer bent gestoken. De eerste keer gebeurt er namelijk helemaal niets. Bij een steek van een Europese of Aziatische hoornaar is het belangrijk om het gif met de mond uit te zuigen. Spuug dit vervolgens uit. Bel bij een allergische reactie direct 112 of het algemene alarmnummer.
Omgaan met hoornaars
Hoornaars jagen op insecten. De Aziatische hoornaar heeft het op bijen gemunt, terwijl de Europese variant voor kleinere insecten gaat. Deze megawespen komen zelden op zoetigheid af. Hierdoor tref je ze ook niet vaak rondom woningen en terrassen aan.
Kom je in contact met een hoornaar, jaag deze dan niet middels wilde armgebaren weg. Heel rustig met de arm wapperen helpt vaak wel. Je kunt ook tegen de hoornaar blazen; door de luchtstroom verandert deze zijn koers.
Kom niet te dicht in de buurt van hoornaarsnesten. Deze wespennesten vind je vaak in landelijke gebieden, in bomen of tegen gevels van gebouwen. Tref je een hoornaarsnest aan, schakel dan deskundige hulp in. Het is niet aan te raden om een hoornaarsnest zelf te verwijderen. Wie deze grote wespen met rust laat, zal merken dat de hoornaar niet dodelijk is.