Hoe zien vlooien eruit?

Er bestaan heel veel verschillende soorten vlooien, letterlijk duizenden soorten. Als je vermoed dat je huisdier vlooien heeft, dan zal het in de meeste gevallen gaan om de kattenvlo. Dit is de meest voorkomende soort in Nederland en deze kom je ook bij honden tegen.

Hoe zien deze vlooien eruit en waar moet je op letten? Er zijn namelijk nog een aantal zaken die duiden op hun aanwezigheid. Lees alles over hun uiterlijk en zorg dat je ze snel herkent om een plaag voor te zijn.

Het uiterlijk van de vlo

Kleur: (rood)bruin tot zwart
Grootte: 1,5 tot 4 millimeter groot
Poten: 6 poten, waarvan de achterste twee poten springpoten zijn
Vleugels: Geen vleugels
Lichaam: Onder te verdelen in kop, borststuk en achterlijf. De kop buigt ietwat naar voren / onder, het lichaam is plat

Aanvullend over het uiterlijk

De kop bevat net als veel insecten uitsteeksels waarmee de huid van hun gastheer doorboort wordt.
Het achterlijf is plat (smal) en vrij hard en is niet zomaar kapot te krijgen. Hoe meer bloed een vlo gezogen heeft, hoe roder hij eruit ziet.

Krachtige achterpoten
Vlooien kruipen maar kunnen door hun sterke achterpoten ook bijzonder goed springen, tot wel 20 cm hoog en maximaal 50 cm ver. Dat zijn uitzonderlijke afstanden ten opzichte van de grootte van hun lichaam. Zij behoren dan ook tot de krachtigste springers onder alle diersoorten ter wereld!

Zorg dus dat je snel handelt als je vlooien vindt in de vlooienkam. In een mum van tijd springen ze weg. Dit gebeurt minder snel als je ze tegenkomt in de vacht van je dier zelf; daar kruipen ze meestal in plaats van springen.

Van kat naar hond en andersom
Indien er meerdere huisdieren in huis zijn, kunnen vlooien van het een naar het andere dier springen. Dus dezelfde vlo kan eerst op de hond en daarna op de kat zitten. Zo zijn ze trouwens ook binnen gekomen; door buiten op het dier te springen en zich in de vacht te nestelen.

Hoe herken je vlooien in huis?

Je ziet ze zelden zomaar zitten of lopen. Maar zodra de hond of kat (of jijzelf) steeds zit te jeuken, dan is de kans groot dat ze last hebben van vlooien.

Ook de aanwezigheid van vlooienuitwerpselen duidt op een vlooienprobleem. Dit zijn minieme zwarte korreltjes die je tegen kunt komen op plaatsen waar je huisdier zit of ligt (in de mand, op de bank, in bed e.d.). Je kunt deze korreltjes gemakkelijk aanzien voor aarde.
Neem de vlooienkam en controleer je huisdier. Vind je vlooien of vlooienpoep in de vacht, begin dan direct met vlooienbestrijding.

Hoe zien de eitjes van vlooien eruit?

Vlooien leggen eitjes welke met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Ze zijn witachtig van kleur en niet groter dan een halve millimeter.

Het probleem met vlooieneitjes is dat ze verspreid in het hele huis liggen. De vrouwtjesvlo legt de eitjes voornamelijk in de vacht en volledig los van elkaar. Ze vallen vanzelf van de dieren af en kunnen dus werkelijk overal terecht komen. Uit die vlooieneitjes komen larven die uiteindelijk verpoppen tot vlo. Hoe lang het duurt voordat de eitjes uitkomen is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Gemiddeld komen ze uit na 2 tot 12 dagen.

Hoe zien vlooienlarven eruit?

De vlooienlarven zien er uit als kleine dunne maden en hebben een afmeting van een paar millimeter. De larven zijn dus wel waarneembaar, al zul je ze niet snel tegenkomen in huis omdat ze enorm lichtschuw zijn. Zodra ze uit het eitje komen vluchten ze naar beschutte, donkere plekjes in huis, zoals tussen naden en kieren, in en onder het vloerkleed e.d. Zij voeden zich met vlooienpoep, huidschilfers en klein organisch materiaal / afvalresten.
De larven ondergaan na een aantal dagen een gedaanteverwisseling en veranderen in een zogeheten pop. Ze zitten in een soort cocon waar ze wachten tot de juiste omstandigheden om uiteindelijk als vlo tevoorschijn te komen. Het dier kan tot meer dan een jaar in deze cocon overleven.

Hoe ziet een vlooienbeet eruit?

Als je gebeten bent door een vlo zal een klein rood plekje of bultje met een bloedkleurig puntje in het midden op de huid ontstaan. De beet kan wat jeuk veroorzaken door het speeksel wat de vlo naar binnen spuit. De jeuk houdt in de regel niet lang aan. Voorkom het openkrabben van het bultje om ontstekingen te voorkomen. Vlooienbeten kom je voornamelijk tegen op beschutte plekken van je lichaam (bij de sokken of broeksriem bijvoorbeeld).

Conclusie

Er zijn dus meerdere aanwijzingen die duiden op een vlooienprobleem; de vlo zelf, diens uitwerpselen, de aanwezigheid van vlooienlarven en het feit dat mens en dier gebeten worden door de beestjes. Nu je weet hoe een vlo eruit ziet, let op deze aanwijzingen en onderneem actie, want vlooien laten zich lastig bestrijden!