Help! Muizen in de tuin

Wat te doen als je last hebt van muizen in de tuin? In dit artikel gaan we in op dit veel voorkomende probleem. Hoe herken je hun aanwezigheid en wat kun je doen om ze te weren?

Zag ik nu zojuist een muis door mijn tuin rennen!!??

muizen in de tuin

Dat is heel goed mogelijk, want muizen leven nu eenmaal in de buurt van ons mensen. Al zijn de beestjes erg schuw en laten ze zich overdag niet snel zien.

Waar mensen zijn, zijn muizen, kun je bijna stellen. Ze leven vrij in de natuur en komen vooral bij mensen in de buurt voor voedsel en onderdak. Soms dringen ze daarvoor onze huizen in, wat in veel gevallen een koud kunstje voor ze is. Klein, wendbaar en klimvaardig als ze zijn weten ze makkelijk hun weg naar binnen te banen. Maar voor hun voedsel en ook voor een fijn beschut plekje hoeven ze soms niet eens naar binnen; ook de tuin biedt dit vaak.

Veel tuinen hebben muizen

In de meeste tuinen zullen dus muizen voorkomen. Al leidt dat lang niet altijd tot overlast of wordt het vaak simpelweg niet opgemerkt. Zo lang het om kleine aantallen gaat en er weinig of geen overlast is, hebben we hun aanwezigheid vaak gewoon niet door.

Is het dan een probleem dat er muizen in en om je tuin leven?
Ja en nee. Een enkele muis hoeft geen problemen te veroorzaken, al zijn muizenkeutels niet echt fris natuurlijk… Muizen kunnen zich echter heel snel voortplanten en als jouw tuin een geschikt plekje is, kun je wel overlast krijgen. Ze kunnen van alles aanvreten en knaagschade veroorzaken aan allerlei materialen.

Wat trekt muizen aan?

Zoals gezegd zoeken ze eten en onderdak of schuilplaatsen. Om te voorkomen dat jouw tuin een hotspot voor muizen is of wordt, kun je zorgen dat deze twee dingen in zo beperkt mogelijke mate aanwezig zijn in je tuin. Dit ontmoedigingsbeleid moet een plaag met alle ellende van dien voorkomen.

Zo voorkom je muizen in de tuin

Houdt het schoon en voorkom voedselresten;

  • Buiten gegeten? Ruim de tafel af, maak het schoon en veeg (indien mogelijk) het terras.
  • Vermijd het gebruik van een vuilnisbak buiten, zet vuilniszakken ook vooral niet buiten maar doe deze direct in de container.
  • Zorg dat (dieren)voeding opgeslagen is in afgesloten bakken en voorkom dat muizen verpakkingen open kunnen knagen, daar zijn ze erg goed in.
  • Strooi geen vogelvoeding op de grond, want dit is niet alleen lekker voor vogels, maar ook voor ander ongedierte zoals muizen.

Nota bene: Als je vogels en /of konijnen buiten hebt, is extra aandacht voor hygiëne en voeding vereist om een muizenplaag te voorkomen.

Voorkom geschikte nestplekken voor muizen;

  • Houdt je tuin schoon, netjes en opgeruimd.
  • Maai het gras geregeld en laat geen tuinafval slingeren maar doe het in de groene bakken.
  • Heb je een schuur? Mest deze eens flink uit, ruim ‘m op en maak ‘m schoon.
  • Kijk eens kritisch naar eventuele beschutte plekken waar mogelijk nestjes gemaakt kunnen worden. Te denken valt aan stapels brandhout, losse dakpannen, dichte plantbegroeiing e.d.
  • Houdt de gevel aan alle kanten schoon om te voorkomen dat ze tegen het huis nestelen en vandaar uit naar binnen komen. Dicht kleine openingen en kieren en/of gebruik muizengaas.

Toch muizen?

Bovenstaande maatregelen kun je nemen om het zo onaantrekkelijk mogelijk voor ze te maken. Ze voorkomen overigens ook overlast van ander ongedierte zoals bijvoorbeeld ratten en vliegen. Toch blijft de kans op muizen rondom je huis altijd aanwezig en bij overlast is het toch zaak ze te bestrijden.

Hiervoor is het meest effectief de bron oftewel het nest te achterhalen. Daarnaast kun je gebruik maken van muizenvallen, gewone of diervriendelijke. Controleer deze dagelijks, met name ook de diervriendelijke, anders zijn deze niet zo diervriendelijk meer…

Mocht de overlast niet minder worden, dan is eventueel het inschakelen van een ongediertebestrijder een optie.
Als het om een enkele muis gaat, helpt de kat overigens ook graag een handje mee! 😉

Nota bene: Giftige middelen en dus ook muizengif zijn verboden om in de open lucht te gebruiken. Daarnaast kan de gif ook schadelijk zijn voor huisdieren en kinderen die er ook in de tuin mee in aanraking kunnen komen.