Grasvlooien

grasvlooien
Afbeelding: pestctrl.biz

Honden- en kattenvlooien zijn algemeen bekend, maar hoe zit het met grasvlooien? Het gaat hier om een groep vlooien dat zich schuilhoudt. Ze voeden zich met de wortels van het gras, waardoor het gazon steeds verder afsterft. Ze bereiken gemakkelijk woningen, ook wanneer het hier om hoger gelegen verdiepingen gaat.

Grasvlooien levenswijze

Over het bestaan van grasvlooien ontstaat veel onduidelijkheid. Sommige menen dat het hier om de gewone vlo (hondenvlo of kattenvlo) gaat. Dit is niet waar; grasvlooien zien er heel anders uit dan gewone vlooien.
De grasvlo is lichtbruin tot groen van kleur. Hij heeft twee vleugels, iets dat je bij de hondenvlo of kattenvlo niet tegenkomt.

Grasvlooien parasiteren niet op mensen of dieren: ze leven alleen van plantaardig materiaal.

Deze vlooien komen verspreid over de hele wereld voor. Ze leven van verschillende grassoorten. Afhankelijk van de soort doen ze zich ook tegoed aan kamerplanten, fruit en buitenplanten. Met hun sterke monddelen eten ze de jonge delen van de plant.

Voortplanting van de grasvlo

Het vrouwtje legt haar eitjes in het gras of in de bodem (aarde). De jonge nimfen (larven) zijn erg vraatzuchtig en vreten de wortels van de plant kapot. Hierdoor ontstaat er schade aan het gazon, dat snel afsterft.

Besmetting met grasvlooien herkennen

Grasvlooien kunnen in korte tijd veel schade aan jonge planten en fruitgewassen aanrichten. Ze vormen een gevaar voor de fruitteelt en landbouw. Ook kamerplanten zijn vaker het doelwit, waardoor zowel tuincentra als particulieren met de schade achterblijven.

Grasvlooien zijn dankzij hun groene kleur moeilijk op te merken. Bovendien zijn ze erg klein en weten ze zich goed te verbergen. De nimfen laten een kleverige vloeistof op het oppervlak van bladeren en stelen achter. Dit trekt bladluizen aan, een duidelijk herkenningspunt. Kamerplanten met grasvlooien vertonen vaker schimmelsporen. Let goed op de aanwezigheid van deze kleine veranderingen.

Het voorkomen van deze insecten

Het is niet altijd gemakkelijk om grasvlooien te voorkomen. Het zijn hardnekkige en vraatzuchtige vlooiensoorten die snel terugkomen. Sommigen proberen om jongen stekken in de buurt van bedden van ui en knoflook te kweken. De geur van ui of knoflook verdrijft mogelijk de grasvlo. Ook gloeiende shag (tabak) verdrijft deze vlooien. Houd er rekening mee dat bovenstaande methoden niet altijd voldoende werken.

De grasvlo bestrijden

Bij een besmetting met grasvlooien is het belangrijk om zo snel mogelijk tot bestrijding over te gaan. Dit vermindert de kans op grote of blijvende schade. Grasvlooien bestrijd je effectief met chemische bestrijdingsmiddelen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat deze insecten in het eierstadium nog erg kwetsbaar zijn. Dit is de periode voordat gras en planten bezig zijn met hun actieve groei.

Wanneer de nimfen zich bedekt hebben met honingdauw, werken chemische bestrijdingsmiddelen niet optimaal. Tegen volwassen grasvlooien werken veel bestrijdingsmiddelen prima. Het gaat dan voornamelijk om middelen als thiophos, fosfamide en malathion. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet zomaar verkrijgbaar. Een goed alternatief zijn biologische bestrijdingsmiddelen zoals een insectenspray met natuurlijke ingrediƫnten of het inzetten van een natuurlijke vijand (nematoden).