Fruitvliegjes plaag

fruitvliegjes plaag

Zowel in de zomer- als wintermaanden kan er een fruitvliegjes plaag ontstaan. Ze komen vooral op rottend fruit af of zoeken een plaats om te overwinteren. Effectief fruitvliegjes bestrijden begint met het herkennen van deze insecten. Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden, elk met hun eigen werking.

Het fruitvliegje (drosophila) zwermt in de zomermaanden vaak rond de fruitmand. Hiermee doen ze hun naam eer aan: ze zijn dol of overrijp of rottend fruit. Dit ruiken ze al van grote afstand. Er zijn verschillende soorten fruitvliegjes, waarvan de bananenvlieg de bekendste is. Deze soort wordt namelijk gebruikt voor genetische experimenten.

Fruitvliegjes herkennen

Een volwassen fruitvlieg is 0,3 tot 0,4 cm lang. Het heeft in veel gevallen bruine dwarsstrepen en de ogen zijn helderhorend. Je treft deze kleine vliegjes voornamelijk in keukens, gft containers en fruitwinkels aan. Ook in bierbrouwerijen of binnen de fruitteelt komen de vliegjes veel voor. Opvallend is dat ze vers fruit met rust laten. Het is het gistend of rottend fruit dat deze insecten aantrekt.

Fruitvliegjes plaag in de zomer

Heb je in de zomermaanden een fruitschaal op tafel staan? Wanneer het fruit te lang blijft liggen, trekt dit meerdere fruitvliegjes aan. Ze kunnen overrijp fruit van grote afstand waarnemen. Via openstaande ramen en deuren of naden en kieren komen deze vliegjes naar binnen.

Ook restjes bier of wijn vinden ze lekker. Heb je wat glazen met restjes van deze dranken op het aanrecht staan, dan heb je binnen no time fruitvliegjes in huis. Bij meerdere fruitvliegen spreken we van een fruitvliegjes plaag.

Fruitvliegjes in de winter

Ook in de winter komt een fruitvliegjesplaag voor. Ze overwinteren binnenshuis. Heb je ook nog eens overrijp fruit of groente liggen, dan zijn ze helemaal in hun element. Vaak zullen fruitvliegjes in de winter niet erg actief zijn: Ze zitten verborgen en komen pas in het voorjaar weer tevoorschijn. Lees meer >>

Fruitvliegjesplaag aanpakken

Last van fruitvliegen in huis, dan is het belangrijk om deze te bestrijden. Voorkom een fruitvliegjes plaag en dek fruit goed af of bewaar het in de koelkast.

Maak zelf een fruitvliegjesval.
Maak een papieren kegel en plaats de smalle kant in een glas of pot gevuld met fruit of alcohol. Fruitvliegjes vliegen het glas binnen en kunnen door de smalle kant van de kegel niet meer eruit. Je lokt fruitvliegjes ook met een kom azijn. Doe hier een paar druppels afwasmiddel in: hierdoor zinken de fruitvliegjes naar de bodem.
Lees meer over fruitvliegjes vangen >>

Met een kant-en-klare fruitvliegjesval vang je heel wat exemplaren. Je lokt de insecten met de bijbehorende vloeistof, maar je kunt natuurlijk ook appelsap of een restje alcohol gebruiken.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Helpen bovenstaande tips niet, kies dan voor een chemisch bestrijdingsmiddel. Deze spuitbus doodt verschillende insecten waaronder fruitvliegjes, wespen, larven en andere insecten. Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen altijd voorzichtig. Sluit de ruimte goed af, behandel de ruimte en ventileer na ongeveer 1 uur. Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen liever niet in de keuken óf verwijder eerst al het voedsel. Houd deze producten buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Lees meer over het bestrijden van fruitvliegjes >>