Fruitvliegjes

fruitvlieg

Het is vaak de fruitschaal of de gft-bak dat ze aantrekt: Fruitvliegjes (Drosophila melanogaster). 
Vooral in het voorjaar en de zomer kan er snel een flinke plaag ontstaan. Ze zijn klein en planten zich razendsnel voort. 

Het fruitvliegje (ook wel de bananenvlieg) legt haar eitjes op rijp of rottend fruit. Het is de geur die het vliegje aantrekt. Eenmaal aanwezig zijn deze insectjes door hun snelle voortplanting moeilijk weg te krijgen.

Fruitvliegjes in huis

Deuren en ramen dichthouden in de zomer is niet wenselijk en tevens geen echte oplossing; de beestjes zijn zo klein dat ze door de kleinste kiertjes al naar binnen kunnen komen.

Ligt er overrijp fruit op de fruitschaal en zwermen hier wat fruitvliegjes omheen? Dan bestaat ook nog eens de kans dat de vrouwtjes hier hun eitjes in hebben gelegd. Denk aan een bruine banaan of een sinaasappel die z’n beste tijd heeft gehad. Niet echt een fris idee natuurlijk…

Het is zaak te voorkomen dat er een ware plaag in huis ontaard. 
Een slimme oplossing is de fruitvliegjes te vangen. >>

Last van fruitvliegjes

Het zijn vooral de warmere maanden van het jaar en wanneer het fruit geurig rijp is, dat we last van fruitvliegjes krijgen. Het reukzintuig is ontzettend goed ontwikkeld en fruitvliegen vangen de geur van overrijp en gistend fruit moeiteloos op. Dit komt omdat gistend of rottend fruit suikers in alcohol omzet. Dit heeft een aantrekkingskracht op alle soorten fruitvliegen.

Het kan echter zijn dat je last hebt van vliegjes, waarvan je vermoed dat het fruitvliegjes zijn. Het blijken echter de lookalikes te zijn; rouwvliegjes. Deze kleine vliegjes zijn zwart, maar zien er verder bijna hetzelfde uit en komen af op planten en de aarde die daar in zit. Zweven ze dus rond je plantenbakken, dan gaat het waarschijnlijk om rouwvliegjes >>

Niet alleen op fruit

Fruitvliegjes komen vooral af op fruit, groente, azijn en alcohol

Ze hebben een voorkeur voor sinaasappels, citrusvruchten, kersen en bananen. Toch vinden ze een appeltje of ander (zomer)fruit ook heerlijk.
Eenmaal in huis vindt je ze ook op theezakjes, koffiepads, uitgebloeide bloemen, in niet volledig leeg gedronken glazen en op etensresten (ook op het bestek, zelfs tot in de vaatwasser!).

Met een aantal maatregelen en is het echter mogelijk om geheel van fruitvliegjes af te komen, of ze in ieder geval zoveel mogelijk te weren. 

Zijn fruitvliegjes schadelijk?

Nee, ze zijn gelukkig over het algemeen niet schadelijk. Ze zijn vooral hinderlijk, maar dragen geen ziekten over. Wel kan het fruitvliegje drager zijn van de MRSA bacterie of de cholera bacterie. Maar omdat deze vliegjes weinig in contact komen met mensen, is de kans op besmetting zeer klein. In Nederland is er nog nooit een ziekte overgebracht door fruitvliegjes. 
Goed wassen of schillen van het fruit is vaak al voldoende om van vliegjes, eitjes en larven af te komen.

Levenscyclus

De fruitvlieg wordt 2-3 mm groot. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes. Het vrouwtje legt haar eitjes in rijp of rottend fruit (of groente). Dit is de perfecte voedingsbodem voor de jonge larven. 
Die eitjes komen al na gemiddeld 24 uur uit, waarna de larven zich gedurende de komende 4 dagen voeden met het rottende fruit.
De larven verpoppen zich snel; binnen 10 dagen na het uitkomen van het ei is daar de volwassen fruitvlieg. 

Gemiddeld worden ze slechts 4-10 weken oud. Alleen in de juiste omstandigheden kunnen ze tot 4 maanden leven. Tijdens hun korte levenscyclus brengen ze honderden nakomelingen voort.

Wacht ze niet af, bekijk deze 10 tips om fruitvliegjes te voorkomen>>