Fruitvliegjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Tijdens de warme zomermaanden tref je fruitvliegjes rond de fruitschaal, het aanrecht en de vuilnisbak aan. Hoewel ze onschadelijk zijn, veroorzaken ze toch veel overlast.
Fruitvliegjes voorkomen is de eerste aanpak.

Waarom fruitvliegjes in huis komen

Het vliegje heeft een levenscyclus van 3 tot 4 weken. De larven voeden zich met gistend fruit. Dit verklaart waarom fruitvliegjes massaal op de geur van fruit afkomen. 

Omdat gistend fruit de geur van alcohol heeft, komen deze insecten ook op wijn, bier en andere alcoholische dranken af. Hierbij hebben ze de voorkeur voor fruitachtige alcoholische dranken (wijn).

Fruitvliegjes bestrijden? Bestel een fruitvliegjesval of de electrische fruitvliegjes dispenser >>


Fruitvliegjes voorkomen 10 tips

fruitvliegjes-voorkomen

Hieronder een 10 tips om fruitvliegjes te voorkomen.

Tip 1: Bewaar fruit op een afgesloten plaats

Zorg dat fruitvliegjes niet de kans krijgen om bij het fruit te komen. 
Bewaar appels, peren en citrusvruchten in de koelkast of in een afgesloten plastic bak. Dit geldt ook voor andere fruitsoorten. Fruit in de koelkast bewaren heeft nog een voordeel: Het blijft langer goed. Aangeraden wordt het in de koelkast te bewaren en op kamertemperatuur te nuttigen.

Tip 2: Spoel lege bierflesjes en wijnflessen om

Een avondje met familie of vrienden, waarbij er wat glaasjes bier en wijn zijn genuttigd. Het is heel verleidelijk om na dit gezellig avondje direct naar bed te gaan. Restjes alcohol trekt echter direct fruitvliegjes aan. De kans is groot dat deze vliegjes de volgende dag in en rondom de flessen of lege glazen zwermen. Je ligt vijf minuten later in bed, maar even alles omspoelen voorkomt een hoop narigheid!

Tip 3: Laat geen etensresten op het aanrecht achter

Dankzij hun sterke reukvermogen vinden ze feilloos etensresten. Ze zijn nu eenmaal gek op zoetigheid en ook vruchtensappen trekt ze aan. Gewone huisvliegen komen hier trouwens ook op af. Zelfs bestek met etensresten trekt de fruitvliegjes aan. Direct in de vaatwasser of even afwassen is het beste dus.

Tip 4: Gooi overrijp fruit en groenten weg

Zoals eerder gezegd, fruitvliegjes hebben een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Voordat het fruit rot is, hebben ze dit al ontdekt. Voelt fruit erg zacht aan of vertoont het beurse plekken en ga je het zelf niet meer nuttigen, gooi het dan direct weg (of maak er het konijn blij mee).
Verpak groente- en fruitafval in oude kranten. Dit voorkomt verspreiding van de geur. Hierdoor blijven fruitvliegjes langer weg.

Tip 5: Houdt de vuilnisbak en gft-bak schoon

Zorg dat je beide regelmatig leegt. Overvolle vuilnisbakken zorgen natuurlijk sneller voor rottend afval en trekt dus (fruit)vliegen aan. Doordat het een grote aantrekkingskracht op de beestjes heeft is het zaak deze, zeker in de zomermaanden, vaker schoon te maken. 
Tip: Gebruik in de zomermaand kleine(re) vuilniszakken; sneller vol en minder last van insecten!

Tip 6: Gooi bloemen weg als ze uitgebloeid zijn

Fruitvliegjes houden ook van de geur van bloemen, en vooral de sterke geur van bloemen die hun beste tijd gehad hebben. Haal de uitgebloeide bloemen uit het boeket als de rest nog goed is. Is de rest ook uitgebloeid, verwelkt? Wacht niet en weg ermee! Ook goed om rouwvliegjes te voorkomen!

Tip 7: Hou de keuken schoon, maar vermijd schoonmaakmiddelen met een fruitgeur

Afwasmiddel met citrusgeur of allesreiniger die naar appeltjes ruikt. Heerlijk om de keuken en woonkamer mee schoon te maken. Helaas vinden ook fruitvliegjes deze geur erg aantrekkelijk. En vermijd azijn; ook hier komen de vliegjes op af (zie fruitvliegjes vangen met azijn).

Doe dagelijks de keukentafel en het aanrecht af met een schoon doekje. 
Hou ook de magnetron, oven en vaatwasser schoon. Gebruik hiervoor alleen schoonmaakmiddel met een neutrale geur (dennen, ocean). 
Tip: Ontsmet de keuken (+kastjes) en vuilnisbakken met een sopje met Dettol. Fruitvliegjes hebben een hekel aan deze geur. 

Tip 8: Laat geen vieze schoonmaakdoekjes rondslingeren

Misschien heb je een omgevallen glas appelsap met een schoonmaakdoekje opgedweild. Of een spons met fruitig schoonmaakmiddel doordrenkt. Fruitvliegjes komen hier op af en kunnen hier hun eitjes in leggen. Gooi alles in de wasmachine en was dit op een temperatuur van 60 of 90 graden. De meeste sponzen kunnen gewoon in de wasmachine.

Tip 9: Zorg voor een goede luchtdoorstroming

Hier houden de vliegjes niet van. Zet op warme dagen waar mogelijk de ramen en deuren tegen elkaar open. Lekker koel, lucht lekker door en het houdt vliegen en fruitvliegen buiten de deur.
Een ventilator aanzetten werkt ook prima.

Tip 10: Kruiden tegen fruitvliegjes

De geur van knoflook, kruidnagel of kruiden(planten) schrikt fruitvliegjes af. 
Plaats hier en daar een bakje met kruiden als lavendel, dille of salie om de beestjes buiten de deur te houden. 
Een basilicumplant in de keuken is ook een prima aanrader. 
Of snij een sinaasappel of citroen doormidden en prik daar een paar kruidnagels in. Gebruik de volgende dag de overgebleven helft van de sinaasappel. Werkt allemaal afstotend tegen vliegen en fruitvliegen.


Met bovenstaande tips voorkom je fruitvliegjes in huis. Wel zo fijn!
Zijn ze toch binnen weten te dringen? 
Bekijk hier 10 tips hoe je fruitvliegjes effectief kunt bestrijden. >>

Wist je trouwens dat fruitvliegjes ook in de winter voor kunnen komen?