Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes vangen

Door gebruik te maken van het sterke reukzintuig van het beestje, is het vrij eenvoudig om fruitvliegjes te vangen. Dit kan door zelf een fruitvliegjesval te maken, of er een aan te schaffen. 

Fruitvliegjes, een hinderlijk en ieder jaar terugkerend probleem in de zomermaanden. We zitten niet op ze te wachten, maar ze lijken ons steeds weer weten te vinden. Want de zomer en rijpend fruit staan helaas garant voor fruitvliegjes.

Als je even niet oplet landt er eentje zo in je vruchtensap of glaasje wijn. Ook de gft-bak trekt deze kleine insecten aan. Grote zwermen fruitvliegjes rondom de fruitschaal, lege alcohol glazen en tegen het raam. Herkenbaar? 

Fruitvliegjes zijn gek op azijn, fruit en alcohol

Gelukkig zijn er prima methodes om fruitvliegjes te vangen. Met natuurlijke producten die je al in huis hebt, duurzaam en milieuvriendelijk.

Een van de bekendste is met azijn, een goedje waar ze me al te graag op af komen. Naast azijn lok je fruitvliegjes ook heel goed met (over)rijp fruit of alcohol. Maar ook zoetigheid als honing of stroop trekt ze aan.

Je kunt eenvoudig zelf een fruitvliegjesval maken of gaan voor een kant-en-klare val. Hiermee kom je in een mum van tijd voorgoed van een fruitvliegjesplaag af.

Belangrijk: Probeer altijd eerst uit te vinden waar de beestjes op afkomen. Wellicht ligt ergens een stuk (half) rottend fruit of staan er verwelkte bloemen..? Gooi dit weg en ga dan aan de slag om de vliegjes te vangen. Anders blijven ze binnen komen…

Meer mogelijke bronnen waar ze op afkomen en andere nuttige tips in ons 4 stappenplan om fruitvliegjes te bestrijden >>

Fruitvliegjes bestrijden? Bestel een fruitvliegjesval of de electrische fruitvliegjes dispenser >>

1) Fruitvliegjes vangen met azijn

fruitvliegjesval azijn

De meest makkelijke en tevens milieuvriendelijke methode is fruitvliegjes vangen via geur. Deze kleine insecten hebben een uiterst gevoelige reuk. Hierdoor kunnen ze rijpend fruit op grote afstand herkennen. Naast fruit komen ze ook op de geur van alcohol en azijn af. 

Azijn, water en afwasmiddel
Maak hier gebruik van en vul een schaaltje met wat azijn. Eventueel mengen met wat water. Voeg een scheutje afwasmiddel toe wat zorgt dat de vliegjes door de waterspanning zakken en verdrinken.
Naast een schaaltje azijn werkt ook een schaaltje appelsap (met afwasmiddel) ontzettend goed.

Azijn in potje met folie
Mocht er geen afwasmiddel in huis zijn, dan kun je een stukje huishoudfolie over het bakje spannen en daar wat gaatjes in prikken. De vliegjes volgen hun neus en vinden hun weg naar binnen, maar zijn vervolgens niet meer in staat om naar buiten te komen.

2) Fruitvliegjes vangen met een fruitvliegjesval

Vang de fruitvliegjes met je eigen gemaakte fruitvliegjesval. Makkelijk te maken en zeer effectief!

Fruivliegjesval 1

Benodigdheden: Een schaaltje, huishoudfolie, overrijp fruit en limonade(siroop) of wijn

  • Leg wat stukjes overrijp fruit in een bakje of schaal (bij voorkeur een diepere schaal)
  • Desgewenst een bodempje limonade of wijn toevoegen
  • Dek de schaal af met huishoudfolie en bevestig dit met een elastiekje of plakband
  • Prik enkele gaatjes in de huishoudfolie

Dankzij hun sterk ontwikkeld reukorgaan vinden fruitvliegjes moeiteloos hun weg naar het fruit en dus in het schaaltje. Eruit komen is onmogelijk, en voilà een praktische en zelfgemaakte fruitvliegjesval. 

Fruivliegjesval 2

fruitvliegjesval

Je kunt ze ook vangen met een (jam)potje met hierin een papieren toeter, die naar beneden toe zeer smal afloopt. 
Hierdoor gaan de fruitvliegjes gewillig het potje in, maar kunnen er niet meer uit. 

Je kunt dezelfde ingrediënten gebruiken als in de eerste val, of gebruik maken van stroop, honing of limonade (siroop). Bijkomend voordeel is dat je er ook eventuele in de buurt zijnde huisvliegen mee vangt.

  • Doe wat siroop, stroop of honing in het potje.
  • Rol een stuk papier of keukenrol tot een toeter.
  • Doe de toeter in het potje tot ongeveer halverwege het potje.
  • Bevestig de toeter eventueel met wat plakband aan het potje.

Fruivliegjesval 3 

Deze kleine insecten zijn naast azijn en zoetigheid ook dol op de geur van (fruitig) alcohol. Laat een bodempje rode wijn of port in de fles achter. Binnen 24 uur vindt je talloze (verdronken) fruitvliegjes. Als je er zeker van wilt zijn dat ze er toch niet uit kruipen (onwaarschijnlijk, maar het kan), doe dan af en toe even de dop of kurk erop en schudt de fles even flink. Daarna weer de dop eraf natuurlijk.
Je kunt overigens ook gewoon wat wijn in een bakje doen met wat folie met gaatjes erover.

Varieer zelf met azijn, fruit of iets anders!

Maak je eigen val en varieer simpelweg met de ingrediënten die jij in huis hebt. Overrijp fruit, azijn, siroop, vruchtensap, bier, wijn of zoetigheid. Het werkt allemaal voor het vangen en doden van fruitvliegjes.

3) Een fruitvliegjesval kopen

Wie geen tijd of zin heeft om zelf een fruitvliegjesval te maken, kan er natuurlijk ook één kant-en-klaar kopen. Er zijn verschillende vallen voor deze kleine insecten verkrijgbaar. Het voordeel is de gebruiksvriendelijkheid en het design. Daarnaast is het niet giftig, werkt het direct en is het herbruikbaar. De val wordt compleet met lokvloeistof geleverd. 

Vul de val met de speciale lokvloeistof die fruitvliegjes aantrekt. Plaats de tuit van het trechtertje naar beneden. Eenmaal in de val kunnen ze niet meer naar buiten.

Het is belangrijk om de val op een plek neer te zetten waar veel fruitvliegjes rondvliegen. Vaak is dit rondom de fruitschaal, het aanrecht of in de buurt van een vuilnisbak. Binnen 24 uur zijn de meeste fruitvliegjes ‘in de val gelopen’. Het is belangrijk om een fruitvliegjesval niet te snel weg te halen. 

Tip: Mocht er geen navulling verkrijgbaar zijn, dan werkt appelsap trouwens net zo goed.

Vliegenstrip werkt niet voldoende

Een vliegstrip bestaat uit een kleverige substantie met een lokmiddel. Vliegen komen hierop af en blijven aan de strip kleven. De werkzame stoffen zijn op basis van natuurlijke ingrediënten. Een vliegenstrip werkt zeer goed om huisvliegen te vangen, maar minder goed tegen fruitvliegjes. Deze vinden het lokmiddel minder aantrekkelijk. 

Bij een grote fruitvliegjesplaag kan een vliegenstrip wel helpen om enkele exemplaren te vangen, maar moet hiernaast altijd een fruitvliegenval worden ingezet.


Hoewel ze ieder jaar gewoon weer terug lijken te komen, en soms ook in de winter er nog zijn, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om fruitvliegjes te voorkomen. Lees meer >>