Het lijkt een beetje vreemd: fruitvliegjes in de winter. Toch kan er ook in de winterperiode binnenshuis een fruitvliegjesplaag ontstaan. Ontdek hoe ze de winter overleven en je woning binnenkomen maar vooral: hoe je afrekent met deze kleine insecten.
Fruitvliegjes en de vier seizoenen

Vooral tussen juni en oktober hebben we veel last van fruitvliegjes. De piek ligt in de maanden juli en augustus. Vanaf november neemt de overlast snel af. Het komt helaas voor dat ook in de winter fruitvliegjes binnenshuis aanwezig zijn.
Wat doen deze insecten in het najaar en de winter? Wanneer het kouder wordt zijn fruitvliegjes minder actief. Hun levenscyclus vertraagt en grote aantallen sterven. De exemplaren die een warm plekje vinden, kunnen overwinteren. Wanneer er ook nog eens voedsel aanwezig is, vergroot dit de kans op een goede overwintering.
Fruitvliegjes in huis herkennen
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
Hoe herken je fruitvliegjes in huis? Het fruitvliegje is klein: ze worden 0,3 tot 0,4 centimeter lang. Het achterlijf is vaak voorzien van bruine dwarsstrepen, waarbij de ogen helderrood zijn. Zitten er kleine vliegjes in je fruitschaal, dan is de kans groot dat het hier om de fruitvlieg gaat. Gefeliciteerd, je hebt het fruitvliegje herkend!
Hoe ze te bestrijden lees je hier >>
Vliegen er overigens kleine vliegjes rond de plantenbak, dan heb je waarschijnlijk met rouwvliegjes te maken.
Overlast van fruitvliegen vóór zijn
Hoe voorkom je fruitvliegjes in de winter? Door in het voorjaar en de zomer goed op je voedsel te letten.
Dek al het fruit en groente goed af of bewaar het in de koelkast.
Gebruik fijnmazig horrengaas om te voorkomen dat deze vliegjes binnenkomen.
Mochten er al vliegjes aanwezig zijn, vang de fruitvliegjes dan met een fruitvliegjesval. Deze maak je zelf met een papieren koker en een pot gevuld met appelsap of vruchtensap. Ook (appel)azijn werkt goed. Vind je het moeilijk om zelf een fruitvliegjesval te maken? Een kant-en-klare fruitvliegjesval is erg praktisch ziet er vaak toch wat mooier uit. 😉
Bestel een fruitvliegjesval >>
Fruitvliegjes weren (zomer en winter)
Of je nu in de zomer of winter last hebt van fruitvliegjes: ze zijn vaak lastig te bestrijden. Verwijder als eerste al het aanwezige voedsel: ze komen op overrijp of gistend fruit af. Let ook goed op de aanwezigheid van restjes alcohol (bier en wijn). Dit heeft namelijk ook een grotere aantrekkingskracht op deze kleine vliegjes.
Mocht je met een val niet van de fruitvliegjes plaag afkomen, gebruik dan een chemisch bestrijdingsmiddel. Hierbij is het belangrijk dat je de ruimte afsluit, het bestrijdingsmiddel inzet en de ruimte enige tijd afgesloten laat. Hierna zeer goed ventileren voordat je de ruimte weer gebruikt. Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen liever niet op slaapkamers, tenzij je een aantal dagen elders kunt slapen. Ook het gebruik in de keuken is geen goed idee: de gifstoffen kunnen in het voedsel terechtkomen.