Fruitvliegjes doden

Vooral in het voorjaar in de zomermaanden veroorzaken fruitvliegjes flink wat overlast. Ze worden aangetrokken door overrijp fruit en zijn lastig te bestrijden. Fruitvliegjes doden is de enige manier om voorgoed van ze af te komen. Bekijk welke 5 methoden echt werken.

1. Azijn of appelazijn

Fruitvliegjes doden of bestrijden lukt zeker met azijn, en dan met name appelazijn. Dit heeft net als fruit een grote aantrekkingskracht op de kleine vliegjes. Doe wat azijn in een schaaltje en dek dit af met huishoudfolie. Prik hier enkele kleine gaatjes in. De vliegjes duiken in het schaaltje met azijn, maar komen hier door het folie niet meer uit.

2. Open schaaltje met afwasmiddel

Heb je geen huishoudfolie in huis, vul het schaaltje of kommetje dan met (appel)azijn en een druppeltje afwasmiddel. Het afwasmiddel breekt de spanning op het oppervlak. Hierdoor zinken de fruitvliegjes naar de bodem, waarna ze verdrinken.

3. Fruitvliegjesval maken

Je kunt ook een effectieve fruitvliegjesval maken. Neem hiervoor een plastic fles. Snijd ongeveer eenderde van de bovenkant (horizontaal) ervan af. Vul het onderste gedeelte van de fles met wat appelsap, appelazijn of leg er wat fruit in. Plaats het bovenste gedeelte van de fles omgekeerd in het onderste gedeelte: er ontstaat nu een trechtervorm. Fruitvliegjes kunnen er wel in, maar niet meer uit.
Meer over fruitvliegjes vangen >>

4. Fruitvliegjesval kopen

Fruitvliegjes doden doe je het best met een echte fruitvliegjesval. Deze val werkt hetzelfde als de zelfgemaakte val, alleen ziet deze er steviger en mooier uit. Bovendien krijg je er ook nog eens speciale lokvloeistof bij. Deze lokvloeistof is zo sterk dat het al snel veel fruitvliegjes aantrekt. De vloeistof is sterk geconcentreerd, zodat je er niet veel van nodig hebt. Hij is navulbaar, maar je kunt later ook een vruchtensap als lokvloeistof gebruiken.

Bestel een fruitvliegjesval >>

5. Azijn, gist en suiker

Nog een methode om fruitvliegjes te doden: met een mengsel van azijn, gist en suiker. Het is namelijk het gistend fruit waar fruitvliegjes op af komen. Maak gebruik van deze wetenschap en gebruik (verse) bakkersgist. Meng dit door de azijn en doe hier wat suiker door. Juist door de suiker begint de gist goed te werken. Dit mengsel is geschikt voor het gebruik in een zelfgemaakte of een gekochte fruitvliegjesval.

Zijn fruitvliegjes schadelijk?

Fruitvliegjes komen nooit alleen maar vaak met grote aantallen tegelijk. Vooral binnenshuis zijn ze erg vervelend: ze zwermen om de fruitschaal maar zijn ook in drinkglazen te vinden.

Zijn fruitvliegjes schadelijk of brengen ze gezondheidsrisico’s met zich mee?
Wanneer fruitvliegjes lang aanwezig zijn, kunnen ze bepaalde ziektes verspreiden. Gelukkig komt dit weinig voor, vooral omdat we over het algemeen de fruitvliegjes snel bestrijden. Toch is het belangrijk om voedsel goed af te dekken. Hiermee verklein je de kans op een infectie met micro-organismen.

Wie per ongeluk een made of fruitvliegje binnenkrijgt hoeft zich geen zorgen te maken: dit is niet schadelijk.

Was het fruit wel altijd voordat je het eet en kijk of het er nog gaaf uitziet. Bij de aanwezigheid van maden of larven is het fruit bedorven.