Fruitvliegjes bestrijden met azijn, spray of een ander middel? Er zijn veel producten verkrijgbaar en daarnaast kun je fruitvliegjes heel goed met huismiddeltjes verjagen.
Fruitvliegjes in de fruitschaal, vuilnisbak, rondzwermend rond de gft-bak of in je glas wijn of sap. We kennen het allemaal. Vooral in de warme zomer kan er een echte fruitvliegjesplaag ontstaan.
Op deze pagina lees je hoe je fruitvliegjes snel en effectief bestrijdt. Volg de tips en je bent er zo vanaf.
Voorkom een fruitvliegjesplaag
Het begint altijd met een enkel fruitvliegje en dat is niet echt een probleem. Maar het worden er al snel meer. Ondanks hun korte leven van gemiddeld slechts 4 weken weet iedere vrouwtjes fruitvlieg toch honderden nakomelingen voort te brengen. Als je niet uitkijkt ontstaat in korte tijd dus een ware fruitvliegjesplaag.
Met name bij fruitbomen, fruitboomgaarden of op bedrijven waar fruit wordt verwerkt (wereldwijd) kan dit tot grote overlast zorgen.

Maar ook in en om je eigen huis kan het vervelende proporties aannemen als ze met tientallen tot honderden tegelijk een zwerm vormen.
Vooral overrijp of gistend fruit heeft een enorme aantrekkingskracht op deze vliegjes. Dit ruiken ze al vanaf grote afstand.
Fruitvliegjes brengen vrijwel geen ziektes over, maar hinderlijk zijn ze wel!
Fruitvliegjes bestrijden? Bestel een fruitvliegjesval of de electrische fruitvliegjes dispenser >>
Fruitvliegjes bestrijden in 4 stappen
Volg onderstaande stappen en je bent in een mum van tijd van de kleine vliegjes af.
Stap 1. Het opsporen en verwijderen van de bron
Fruitvliegjes leven normaal gesproken buiten. Ze zijn binnengekomen omdat ze iets lekkers hebben geroken. Om ze effectief te bestrijden is het zaak die bron op te sporen en te verwijderen. Anders blijft het dweilen met de kraan open. De snelste manier is simpelweg te kijken waar je ze het meest aantreft.
Hieronder een lijstje met meest waarschijnlijke bronnen:
- De vuilnisbak of gft-bak
- Rijp, overrijp of rottend fruit of groente
- Verwelkte bloemen
- Wijn- of bierflesjes / -glazen waar nog restjes in zitten
- Gebruikte theezakjes en koffiepads of koffiedik in het filter
- (Gemorste) Vruchtensap of limonade
- Etensresten
Vliegen de vliegjes rond planten en plantenbakken, grote kans dat je dan last hebt van rouwvliegjes in plaats van fruitvliegjes.
Stap 2. Bestrijden van de eitjes / larven
Als je de bron hebt verwijderd, wordt voorkomen dat verdere uitbreiding plaats vindt.
Zodra er meerdere fruitvliegjes in huis zijn, kun je er van uitgaan dat ze inmiddels eitjes hebben gelegd. Aangezien bij warm weer binnen 24 uur al larven uit die eitjes komen, is het zaak zowel de eitjes als de larven te bestrijden voordat ze volgroeid zijn. Op deze manier voorkomen we dus dat er nieuwe fruitvliegjes bij komen. Bedenk wel, ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Tips om de eitjes en larven te bestrijden:
- Schoonmaken
Aanrecht, keukentafel, keukenvloer, eettafel, bijzettafeltjes, gootsteen / wasbak, koelkast, magnetron, oven, afzuigkast. Alles goed reinigen, bij voorkeur met Dettol.
Keukendoekjes en sponzen weggooien of in de wasmachine (60-90 graden). - Stofzuigen
Woonkamer en keuken, maar zuig ook op het aanrecht en de keukentafel. - Bleekmiddel / ontstoppingsmiddel in de afvoer
Aangezien fruitvliegjes de niet altijd schone, maar wel vochtige gootsteen graag bezoeken, verdient deze extra aandacht.
Stap 3. Fruitvliegjes vangen of verdelgen
Je kunt er voor kiezen te vangen of te verdelgen. Hieronder een aantal bruikbare en zeer goed werkende tips:
- Bestrijden / vangen met azijn
Een van de meest milieuvriendelijke oplossingen is fruitvliegjes te bestrijden met azijn.
Vul een schaaltje met een mix van water en azijn. Voeg hier enkele druppeltjes afwasmiddel aan toe; dit verbreekt de waterspanning. Hierdoor zakken de vliegjes naar de bodem. Mocht er geen azijn beschikbaar zijn, ook appelsap of andere vruchtendrank werkt zeer goed.
Wie het vervelend vindt dat sommige fruitvliegjes toch weer uit het schaaltje of kommetje vliegen, kan ook een stukje folie over het schaaltje spannen. Enkele gaatjes in het folie prikken en de vliegjes kruipen vanzelf naar binnen. Ze vinden de weg naar buiten niet meer en verdrinken uiteindelijk.
Meer variaties om fruitvliegjes te vangen >>
- Fruitvliegjes opzuigen
Lok de fruitvliegjes en zuig ze vervolgens op met de stofzuiger. De beestjes kunnen de sterke luchtdruk niet aan en zullen het zeer waarschijnlijk niet overleven. Leeg voor het geval dat na afloop de vuilniszak. Je kunt de fruitvliegjes lokken door bijvoorbeeld een laagje azijn in de afwasbak te doen of door wat rijp fruit in een bakje te leggen. Zodra de vliegjes in grote getale er op of omheen vliegen, kun je ze eenvoudig opzuigen.
- Koop een fruitvliegjesval
Doeltreffend, decoratief, 100% natuurlijk, niet giftig en direct te gebruiken. Trekt de fruitvliegjes aan door de speciale lok vloeistof en voorkomt dat ze zich kunnen voortplanten.
- Gebruik een anti fruitvliegjes spray
Spuitbus effectief tegen alle kruipende en vliegende insecten, dus ook muggen, vliegen en wespen. Biedt bovendien een lange nawerking. - Gebruik een electrische fruitvliegjes dispenser
Mooi vormgegeven dispenser die pufjes afgeeft ter bestrijding van vliegen en fuitvliegen. In te stellen per dagdeel. Biologisch en milieuvriendelijk.
Stap 4. Fruitvliegjes verjagen en weren
Fruitvliegjes houden niet van de geur van knoflook,
kruidnagel, basilicum, salie en dille.
Ter ondersteuning aan stap 3 en/of ter voorkoming van nieuwe fruitvliegjes, kun je kruiden inzetten om de beestjes te verjagen.
- Verjaag de fruitvliegjes door wat knoflook of kruidnagels bij de fruitschaal te leggen. Of snij een sinaasappel in tweeën en prik er een aantal kruidnagels in.
- Plaats kruidenplanten in de keuken of bij de fruitschaal, dit werkt erg goed en de meeste vliegjes kiezen het hazenpad.
- Doe wat druppels kruidenolie of wat kruidenblaadjes in de vuilnisbak. Ruikt fris voor ons, maar verjaagt fruitvliegjes!
Werkt een vliegenstrip als bestrijdingsmiddel?
Een vliegenstrip bevat een lokstof en een kleverige substantie. Dit trekt huisvliegen aan. Helaas werkt dit minder goed tegen fruitvliegjes. Het kan eventueel wel als ondersteuning bij de bestrijding van fruitvliegjes dienen.
Eenmaal weer fruitvliegvrij, zorg dan dat je een nieuwe plaag voorkomt >>