Duiven verjagen uit je tuin of van je balkon

Een romantisch beeld; een groep duiven dat op een plein de broodkorreltjes eet van een echtpaar zittend op een bankje… Waarom zou je die duiven wegjagen?

Leuk en aandoenlijk, maar het wordt anders als ze in je eigen tuin of op je balkon komen. Ze kunnen namelijk voor nogal wat overlast zorgen en dan met name door de duivenpoep. Maar ook de ziektekiemen en ander ongedierte als bijvoorbeeld vlooien, teken of vliegen die ze bij zich dragen kunnen overlast veroorzaken.
Hoe voorkom dit en hoe verjaag je duiven? Je leest er hier alles over!

Grootse overlast van duiven: Duivenpoep

Het romantische beeld vergaat al snel als je iedere dag tegen steeds meer duivenpoep aan moet kijken. De koekelende beestjes praten wat af, maar poepen ook flink. Of ze nu wakker zijn of slapen, het laten gaan van hun ontlasting gaat non stop door! Op jaarbasis produceren ze gemiddeld meer dan 10 kilo duivenpoep. En als dat bij jou in of op je huis gebeurt, kun je met recht spreken van duivenoverlast!

Onsmakelijk zo op je balkon of in je tuin, maar dit goedje is ook erg hardnekkig en zelfs kan schade veroorzaken aan je huis of bijvoorbeeld je auto. De uitwerpselen kunnen gevels aantasten en ook verf/lak kan slecht tegen duivenpoep. Onwenselijk dus ook voor je kozijnen, vensterbanken, tuinmeubelen of je vlonder.

Duivenpoep verwijderen

De uitwerpselen van duiven zitten vol parasieten, schimmels en bacteriën en er kunnen allemaal virussen in huizen. Vermijd dus contact met duivenpoep en let op: zelfs het inademen van de fijne stofjes van duivenpoep kan je ziek maken.
Uiteraard kun je de duivenpoep van één of twee duiven zelf verwijderen, maar bij grotere overlast wordt toch aangeraden uiterst behoedzaam te werk te gaan of eventueel een gespecialiseerd bedrijf hiervoor in te schakelen.

Zelf duivenpoep weghalen

Gebruik voor het verwijderen van duivenpoep nooit de hogedrukreiniger; hiermee spuit je de poep alle kanten op met het gevaar dat je ziektekiemen inademt.
Doe altijd handschoenen aan als je duivenpoep gaat weghalen om aanraking te voorkomen.
Giet heet water gemengd met Ajax of een andere allesreiniger over de poep en laat het even intrekken. Spuit het vervolgens weg met de tuinslang en indien nodig scrob je het handmatig (met handschoenen) weg. Bij de gevel of kozijnen kun je het ook licht vochtig maken om het na een paar minuten goed weg te boenen.

Duiven verjagen van je balkon of uit je tuin

Oké, al die onsmakelijke en ziekmakende duivenpoep dienen we dus te vermijden om ons huis. Maar hoe verjaag je duiven nu op een effectieve manier? Ze schreeuwend wegjagen of eventueel oppakken om ze ergens anders te droppen, werkt niet; ze zullen gewoon weer terugkomen.

Het is zaak het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de beestjes en zo te voorkomen dat ze hun nestje bij jou in de tuin of op je balkon bouwen. Want eenmaal gevestigd, of beter genesteld, dan is het moeilijk ze weg te krijgen. Het is zelfs verboden een duivennest te verwijderen als de duiven het nest nog bewonen.

Voorkom etensresten (broodkruimels, restafval e.d.) en water in de tuin of op je balkon. Vogelbakjes, voederbakjes, vetbollen, emmers met water, slecht sluitende vuilnisbakken; allemaal aandachtspunten. En als je een duif in de weer ziet met het aanleggen van een nest, zorg dan dat je dit tijdig weghaalt.

1. Duiven verjagen met geluid

Schrik ze af met het geluid van hun natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Ook ultrageluid, of ultrasoon geluid vinden duiven niet prettig. Voor ons mensen te hoog om te horen, maar voor duiven onaangenaam.
Tip: Prettig alternatief is het ophangen van een windgongetje; mooi en rustig geluid en soms genoeg om duiven weg te houden. Give it a try!

2. Duiven verjagen met geur

Voor kleinere oppervlakten kun je duiven weren met geur. Voor duiven onaangename geuren zijn kruidige en pittige geuren zoals chilipeper, cayennepeper, kaneel of knoflook. Strooi wat sterk ruikende kruiden of specerijen op je balkon of terras en voorkom dat ze bij jou komen nestelen.

3. Duiven verschrikkers: Verjaag ze met een of meerdere plastic kraaien

Als een kraai in de buurt is, dan zullen duiven zich uit de voeten maken. Er zijn namaak kraaien / haviken te koop om de vogels af te schrikken.

Tip: Verplaats de kraai(en) regelmatig anders begrijpt de duif op den duur dat deze vriend ongevaarlijk is.

4. Duivenpinnen / Anti duiven strip

Een effectieve manier om ze weg te jagen en weg te houden is het plaatsen van duivenpinnen of anti duiven strips. Deze strips met pinnen plaats je eenvoudig op randen, vensterbanken, dakgoten en duiven zullen genoodzaakt zijn hun heil elders te zoeken.

Let wel op dat je kat er ook niet blij mee zal zijn..;)

5. Draad spannen

Je kunt heel eenvoudig een draadjes spannen op de reling van je balkon of op kozijn om te voorkomen dat de vogels er gaan zitten. Makkelijk, goedkoop en effectief!

6. Weerkaats de zon met cd’s

Hang cd-tjes op of aluminium schaaltjes aan draadjes zodat de zon weerspiegelt wordt door de bewegende cd’s of schalen. Dit schrikt duiven af. Ook kun je plastic zakjes met water gebruiken.

Duiven uit de boom verjagen

Soms komen ze niet dichtbij het huis maar hebben ze een fijn plekje in de boom gevonden. Wel gezellig, maar ook hier geeft het natuurlijk een rotzooi door de poep van de vogels.
Om ze uit de boom weg te krijgen kun je een aantal van bovengenoemde zaken gebruiken.

Tips om duiven uit de boom te verjagen:

  • Hang aan een aantal takken draadjes op met aluminium, spiegeltjes of cd’s eraan. Alles wat reflecteert is goed.
  • De plastic kraai in de boom werkt ook afschrikwekkend
  • Hang geurzakjes gevuld met sterk ruikende kruiden als knoflook, pepers en kaneel in de boom. Gebruik een doek of linnen zakjes.
  • Hang (tijdelijk) netten in de boom; niet zo mooi, maar wel effectief.

Tot slot: Over duiven vergiftigen

Sommige mensen zijn de overlast zo beu dat overwogen wordt de beesten te vergiftigen. Het is duidelijk dat dit een oplossing is die a) niet erg diervriendelijk en zelfs verboden is en b) de oorzaak van het probleem niet oplost. Zorg liever dat je duiven weert met bovengenoemde middelen en voorkom dat ze graag in jouw tuin of op je balkon komen. Duiven vergiftigen is niet de oplossing, dat is duidelijk.


Veelgevraagd: Verkoopt de Action ook spullen om duiven te verjagen?

De Action is natuurlijk een goedkope winkel die van alles verkoopt. Soms hebben ze ook spullen ter bestrijding van duiven zoals de plastic kraai of duivenpinnen. Helaas gaat het meestal om producten die tijdelijk verkrijgbaar zijn en niet standaard in het assortiment van de Action zitten.
Kijk en vergelijk makkelijk bij Bol.com voor alle mogelijke spullen >>