Diervriendelijke muizenval

Muizen veroorzaken schade aan de woning, meubilair en verpakkingen. Bovendien verspreiden ze een nare lucht en ziektes.

Wil je van muizen af? Gebruik dan een diervriendelijke muizenval. Hiermee worden de muizen niet gedood en na de vangst laat je de muizen in het wild los.

Hieronder 5 tips over de diervriendelijke muizenval.

Muizen in huis

Muizen, met name huismuizen, komen op de warmte van de woning en voedsel af. Hier kun je weinig tegen doen: de muis is een cultuurvolger. Hij zal continu de mens volgen.
Natuurlijk probeer je muizen te weren. Zo laat je geen voedsel rondslingeren en zorg je dat alles goed is verpakt.

Om ze te vangen kun je uiteraard kiezen voor een ‘gewone’ muizenval, maar dat is weinig diervriendelijk. Daarnaast is het maar de vraag of die sneller werken dan de vallen die de muizen niet doden.

Kortom, last van muizen in of rondom de woning?
Kies voor een diervriendelijke muizenval en begin met vangen. Hieronder 5 handige tips.

1. Lokaas gebruiken

Een diervriendelijke muizenval werkt altijd met lokaas zoals een blokje kaas, wat spek of pindakaas. Heb je deze dingen niet in huis, gebruik dan een honden- of kattenbrokje, stukje brood of iets anders.

Zorg er in ieder geval voor dat de muizen niet bij andere voedsel kunnen. Zo zullen ze eerder op het lokaas afkomen.

Zorg dat het lokaas goed vastzit. Vaak is met de muis zo het stukje voedsel snel weggrist, waarbij de muizenval leeg blijft.
Maak een stukje kaas met wat pindakaas op de ondergrond vast. Zo moet de muis er meer moeite voor doen en is de kans groter dat de val dichtklapt.

2. De muizenval plaatsen

Plaats de diervriendelijke muizenval wel altijd op een strategische plek. Muizen lopen het liefst langs een wand of muur. Dit geeft ze een veilig gevoel. Plaats de val dan ook op hun looproutes. Zo komen ze vanzelf met het lokaas in aanraking.

3. Verschillende diervriendelijke muizenvallen

Hoewel alle diervriendelijke muizenvallen hetzelfde werken (levend vangen) zijn er wel degelijk verschillen. De een werkt met een kooi, de ander met een plastic of metalen behuizing. Het is maar net waar je voor kiest. Zorg er in ieder geval voor dat de val niet te licht is. Bij meerdere muizen kunnen ze deze de val te gemakkelijk verplaatsen.
De getoonde vallen hieronder zijn diervriendelijk en werken uitstekend.

4. Vallen dagelijks controleren

Je wilt muizen levend vangen. Dan is het ook belangrijk dat je de vallen dagelijks controleert. Zo kun je gevangen exemplaren direct vrijlaten. Doe dit uiteraard zo ver mogelijk van de woning, het liefst ergens in het veld of bosrijk gebied.

5. Kopen of zelf maken

Diervriendelijke muizenvallen zijn volop verkrijgbaar. Afhankelijk van het model betaal je hier tussen de €10 en €30 voor. Je hebt eigenlijk altijd meerdere muizenvallen nodig. Dit is omdat een muis nooit alleen komt, maar zijn hele familie en vriendengroep meeneemt. Met meerdere vallen ben je sneller van een muizenplaag af.

Vind je de aanschaf van diervriendelijke muizenvallen duur? Dan kun je ook één of meerdere vallen zelf maken. Hier heb je een diepe emmer of ton en een loopplankje of papieren koker voor nodig. Je kunt ook muizenvallen van een plastic fles maken.

Bekijk het filmpje hieronder waarin je in een mum van tijd een perfecte diervriendelijke muizenval maakt.

Hoe lang duurt het voordat ik van muizen af ben?

Dat blijft moeilijk te zeggen en hangt af van de kwaliteit van de muizenval. De val van het filmpje hierboven lijkt uiterst effectief en hetzelfde geldt voor deze diervriendelijke val van Bol.com.
Het kan enige tijd duren voordat je alle muizen hebt gevangen. Houd hierbij rekening met jonge muisjes, die misschien nog niet uit het nest zijn.

Blijf net zolang muizenvallen plaatsen totdat je 2 weken achter elkaar niets meer vangt. Ter controle plaats je af en toe opnieuw een diervriendelijke muizenval. Zo zie je gelijk of je weer opnieuw last van muizen hebt. Blijf ook alert op de aanwezigheid van (nieuwe) muizenkeutels.

Lees meer over muizen verjagen >>