
Een vlo brengt de meeste tijd niet op het huisdier door, maar in de omgeving. Slechts 5% van de vlooien zit op het dier, 95% bevindt zich in de omgeving hiervan, en wel in de vorm van eitjes, larven en poppen.
Het vinden en doden van een enkele vlo op het huisdier is vaak dus maar het topje van de ijsberg. Nadat ze zich hebben volgezogen met bloed verkassen ze vaak naar een rustiger plekje.
Vlooien kunnen ook mensen bijten, maar ze blijven nooit lang op mensen zitten.
Eerste fase: Vlooieneitjes
Na het zuigen van bloed beginnen de vrouwtjesvlooien met leggen van eitjes, ook wel neten genoemd. Deze worden dus in de vacht gelegd, maar zijn zo klein en glad dat deze er heel gemakkelijk af vallen en zo dus overal in huis belanden.
Een vrouwtjesvlo legt tientallen eitjes per dag, wat gelijk duidelijk maakt hoe snel een vlooienplaag kan ontstaan.
De eitjes komen niet allemaal tegelijk uit, wat het bestrijden moeilijk maakt.
Bij warm weer of fel zonlicht komen de eitjes sneller uit en ook trillingen van bijvoorbeeld stofzuigen of voetstappen versnelt dit proces.
De tijd van eitjes tot volwassen vlo duurt gemiddeld duurt het 3 tot 8 weken.
Tweede fase: Vlooienlarven
Uit de eitjes komen na enkele dagen of weken vlooienlarven. Dit zijn minieme, onvolgroeide wormachtige insecten en deze nestelen zich in donkere hoekjes, kieren en naden binnenshuis. Of bijvoorbeeld in of onder het tapijt.
Vlooienlarven voeden zich met allerlei klein afval, huidschilvers en met uitwerpselen van volwassen vlooien. De larve vervelt enkele keren en spint vervolgens na een aantal weken een klein cocon; de vlooienpop.
Derde fase: Vlooienpoppen
Van hieruit zal deze zich uiteindelijk ontpoppen tot vlo. De larve kan echter nog maandenlang tot wel een jaar in deze cocon blijven. Hier is hij is niet gevoelig voor bestrijdingsmiddelen en zal pas naar buiten komen als de omstandigheden gunstig zijn.
Deze omstandigheden zijn: hoge temperatuur, trillingen van buitenaf (voetstappen / stofzuigen), lampen die aan en uit gaan. Dit verklaart ook de vlooienplaag die sommige mensen aantreffen als ze terugkomen van vakantie in de zomer.
Eindfase: De vlo
De cirkel is rond en de vlo zal direct op zoek gaan naar voeding (lees: bloed). Hij vindt zijn gastheer, veelal dus de hond of kat, door af te gaan op trillingen en lichaamswarmte.
Een volwassen vlo leeft gemiddeld één tot twee maanden, afhankelijk van de omstandigheden. Zonder gastheer en dus zonder voeding leeft een vlo slechts enkele dagen.
Nadat het zich gevoed heeft, begint de cyclus weer opnieuw.
Doorbreek de vlooiencyclus en bekijk ons 5-stappenplan om vlooien effectief te bestrijden.
Meer weten over hoe vlooien te voorkomen? >>