Dazenval

Dazen kunnen met name voor paarden echt een probleem vormen, zeker als ze met velen tegelijk rondvliegen. Het is in dat geval aan te raden om ze te gaan bestrijden of vangen. De beten van dazen, ook wel paardenvliegen, zijn buitengewoon pijnlijk en veroorzaken veel onrust bij de dieren.

Aangezien dazen meer afgaan op wat ze zien dan wat ze ruiken, heeft het gebruik van insecten werende geurtjes om dazen te bestrijden nauwelijks effect.

dazenval
Dazenval

Wat wel een doeltreffende manier is om deze vervelende paardenvliegen te bestrijden, is het ophangen van een dazenval. 
Dit is een grote bal die de dazen het idee geeft dat ze een prooi zien.
De zwarte bal schommelt langzaam heen en weer en doordat deze in de zon hangt, straalt hij warmte af.

Voor de daas lijkt het hele plaatje sterk op het achterwerk van een paard, waardoor ze zich aangetrokken zal voelen om erop te gaan zitten. Daar merkt ze dat zij gefopt is en als ze vervolgens omhoog weg wil vliegen, wordt ze gevangen in de vangbeker. 

De dazenval is erg geschikt in weilanden en in de buurt van paarden en pony’s (en koeien) en er kunnen heel veel dazen mee gevangen worden.
Onderstaande video toont het gemak en de doeltreffendheid van de een dazenval.

Dazenval kopen

De Dazenval H-Trap van het merk Kerbl is van hoge, weerbestendige kwaliteit en is zeer effectief.
De dazenval werkt 100% natuurlijk, zonder gifstoffen of andere chemicaliën en is daarnaast eenvoudig te installeren.

Op dagen dat dazen actief zijn (in de zomer) kunnen grote aantallen gevangen worden met de val. De dazenval is dan ook het bestrijdingsmiddel tegen de bloeddorstige paardenvliegen!

Je plaatst de val in de buurt van de meeste vliegen, in de zon, maar bij voorkeur wel in de buurt van bomen, bosjes of andere beschutting. De dazenval is werkzaam voor een gebied van tot wel 10.000 m2.

Dazenval maken

Je kunt er ook voor kiezen zelf een dazenval te maken. Gezien de best hoge prijs van een kant-en-klare dazenval is dit een oplossing die een stuk voordeliger kan zijn.

Hoe maak je een dazenval?
Dit doe je met een emmer voorzien van dazenlijm.
Bevestig een emmer ondersteboven op ongeveer 0,8 tot 1 meter hoogte op een zonnig plekje in de buurt van de overlast. Smeer de emmer in met dazenlijm en klaar is Kees! De dazen komen af op de zachtjes bewegende emmer, zullen gaan proberen te bijten en blijven vervolgens vastplakken.

De Sticky Traplijm is pesticidenvrij en ecovriendelijk en een volgend jaar smeer je gewoon weer een nieuwe laag over de oude heen.
Bekijk de handige installatievideo hieronder:

Dazenlijm en attributen kopen

Koop de Sticky Trap Dazenlijm; er zijn verschillende grootte emmers verkrijgbaar.
De getoonde emmer bevat 0,5 liter en kost € 17,99.
1,5 liter emmer dazenlijm: € 29,95
3,5 liter dazenlijm: € 54,95

Geen zin om een eigen ophangconstructie te maken? Dan is een staander voor je dazenval ook los verkrijgbaar, zie afbeelding links.

Eveneens als een volledig voorgemonteerde emmer (inclusief 60 cm koord). De emmer hoeft alleen nog maar te worden ingesmeerd met de Sticky-Trap dazenlijm.

Hang deze vervolgens op een goede zonnige plek op, op circa 80 cm hoogte nabij de overlast.