Dazen, of paardenvliegen, zijn agressieve steekvliegen die gemeen kunnen bijten. Ze richten zich vooral op paarden, koeien en mensen en komen vooral in de zomer voor.
Ze worden ook wel bremzen, bremsters, blinde vliegen, blinde muggen, blinde dazen of blindazen genoemd. Op zich is de benaming ‘blind’ enigszins vreemd, want de beesten hebben juist erg grote ogen.
Vrouwtjesdazen zijn bloeddorstige jagers. Omdat ze bloed nodig hebben om hun eitjes te laten rijpen zijn ze continu op jacht. De mannetjes bijten niet, want zij voeden zich enkel met nectar en stuifmeel.
Door de pijnlijke dazenbeten kunnen deze steekvliegen voor grote onrust en daarnaast ook voor ziektes bij dieren zorgen. Ook mensen kunnen gebeten worden en als ze het op je gemunt hebben, kunnen ze je tot vervelends toe achtervolgen.
Lees meer over dazenbeten >>
Waar vindt je deze paardenvliegen?
De paardenvliegen of dazen leven voornamelijk in de buurt van paarden en koeien. Weilanden en vochtige gebieden in de buurt van vee vormen de ideale omgeving voor de insecten om hun eitjes te leggen.
De larven die uit de eitjes komen gedijen goed in water, moeras en andere vochtige omstandigheden. De dazenlarven ontpoppen zich tijdens de warme zomerdagen. Het is dan ook gedurende de zomer dat men last van dazen heeft en ineens een dazenplaag kan ontstaan.
Ze leven gemiddeld zes weken.
Verschillende dazen
De daas behoort tot familie van bloedzuigende, tweevleugelige insecten. In Nederland komen 38 verschillende soorten dazen voor, waarvan de meest bekende de regendaas, de goudoogdaas en de runderdaas zijn.
Deze laatste richt zich voornamelijk op vee, maar komt hier nauwelijks meer voor. De regendaas en de goudoogdaas komen hier wel voor en kunnen mensen ook pijnlijk steken met hun vervaarlijke steeksnuit.
Dazen zijn te herkennen aan hun grote, soms kleurrijke ogen. Deze grote ogen liggen bij de mannetjes tegen elkaar en bij de vrouwtjes staan deze uit elkaar. Dazen staan vrij laag op hun benen en hebben meestal enigszins een schutkleur.
Dazen komen vooral af op warmte, zweet en koolstofdioxide die uitgeademd wordt.
Het kan gebeuren dat paarden of koeien op hol slaan voor deze steekvliegen en door het rennen raken ze warm en bezweet. Met als gevolg dat ze daardoor een nog aantrekkelijkere prooi zijn…
De Regendaas
De meest voorkomende daas is de regendaas (Haematopota pluvialis) en deze is een stuk groter dan een gewone vlieg. Gemiddeld zijn ze 1 tot 2,5 cm groot en ze hebben grote, metaalachtige facetogen.
Ze zijn wat harig, bruin of grijs van kleur en hebben vlekkerige vleugels.
De regendaas komt met name voor op broeierige, windstille dagen in de maanden mei tot oktober. Na broeierig weer komt vaak regen en dat is precies de tijd dat je ze het meeste tegen zult komen. Vandaar dan ook de naam regendaas.
De Goudoogdaas
De goudoogdaas (Chrysops) is kleiner dan een normale huisvlieg. Het achterlijf is geel met zwart en de vleugels zijn donker. De goudoogdaas is te herkennen aan zijn groene ogen.
De beten van deze steekvlieg zijn bijzonder pijnlijk en de aanvallen zijn in de meeste gevallen gericht op het hoofd, de nek en de schouders. De goudoogdaas zal echter minder snel aanvallen en is niet zo agressief als de regendaas. Hij komt voor van mei tot oktober.
De Runderdaas
De runderdaas (Tabanus bovinus) is met zijn 2 tot 2,5 cm lengte de grootste van de drie. Hij is te herkennen aan zijn grote, groene ogen in een brede, driehoekige kop. Het achterlijf van de runderdaas is bruin gekleurd.
Hij leeft in de maanden juni, juli en augustus. Hij richt zich voornamelijk op vee, maar deze grote steekvlieg komt in Nederland niet veel meer voor.
Bronnen:
Afbeelding regendaas: diptera.info
Afbeelding runderdaas: nederlandsesoorten.nl