Bromvlieg

bromvlieg

Zie je een dikke vlieg in huis en maakt deze een brommend geluid? Grote kans dat je te maken hebt met een bromvlieg. Het geluid kan je niet ontgaan en kan aardig op je zenuwen werken.

De volwassen bromvlieg legt de eitjes in kadavers of mest, de larven dringen soms via wonden het lichaam binnen.

Door hun onhygiënische verblijfplaatsen kunnen deze insecten ziekten overbrengen. Doel moet dan ook zijn de bromvlieg zo snel mogelijk te bestrijden.

De bromvlieg herkennen

In de zomermaanden heb je altijd wel een paar huisvliegen in de woonkamer, keuken of slaapkamer rondvliegen. De bromvlieg is echter een stuk groter dan de huisvlieg; deze wordt maximaal 1,5 cm.
De thorax (borststuk) is harig en glanzend, vaak met een metallic kleur zoals zwart, groen of blauw.

Vooral het geluid van de bromvlieg is typerend. De vleugels van deze vlieg bevatten kleine haartjes. Tijdens het vliegen veroorzaken deze haartjes trillingen in de lucht. Hierdoor hoor je het bekende brommend geluid. Hoe ouder de bromvlieg, hoe langzamer de bromtoon.

Vliegen vangen / verjagen? Bestel een vliegenvangzak of vliegenval >>

Leefwijze en voortplanting

Bromvliegen zijn dol op rottend organisch materiaal en faeces (ontlasting), net als de strontvlieg overigens. Daarnaast hebben vruchtensappen en honing een net zo grote aantrekkingskracht op deze insecten. Geen fris idee, een bromvlieg die eerst op ontlasting zat en nu van jouw limonade snoept.

Bij een hoge omgevingstemperatuur en goede luchtvochtigheid worden bromvliegen ongeveer 5 weken oud. Bij een winterslaap kan de levensverwachting oplopen tot enkele maanden.

Vrouwtjes leggen hun eitjes in organisch rottend materiaal of afval. Soms doen ze dit in menselijke of dierlijke wonden. De larven beginnen direct na het uitkomen met eten. De larve is in een aantal dagen volgroeid en verpopt dan. Het duurt 2 tot 3 weken voordat de pop uitkomt; er is een nieuwe volwassen bromvlieg geboren.

Bromvlieg in de winter – overwinterende vliegen

Ruim 90% van alle vliegen sterft in het najaar. De overgebleven 10% moet zien te overleven en kan in het voorjaar weer overlast veroorzaken. Het komt regelmatig voor dat iemand in de winter last heeft van bromvliegen (binnenshuis). Dit zijn de exemplaren die overwinteren. Zelfs met gesloten ramen en deuren weten deze insecten binnen te komen, vaak via ventilatieroosters of kieren.

Overwinterende bromvliegen laten geen uitwerpselen achter en planten zich ook niet voort. Ze reageren traag en zijn hierdoor gemakkelijk te vangen.

Bromvliegen weren/ voorkomen

Soms zit het huis plots vol met bromvliegen. Grote kans dat er ergens iets ligt te rotten, waar een vrouwtjes bromvlieg haar eitjes in heeft gelegd. Na twee tot vier weken verschijnen er in één keer grote aantallen bromvliegen in huis. Meestal vliegen ze richting het raam en willen naar buiten.

Laat je veel etenswaren of afval rondslingeren, dan kan dit ook een bromvlieg plaag veroorzaken. Dit kan zowel binnen als buiten ontstaan.

Bromvliegen voorkomen is niet zo moeilijk: ruim etensresten direct op. Maak dierenverblijven regelmatig schoon en plaats eventueel horramen en hordeuren.

Bromvliegen weren doe je met natuurlijke geuren zoals kruidnagel, lavendel of azijn. Het helpt niet altijd, maar het is het proberen waard.

Bromvliegen plaag; bromvliegen bestrijden

Bromvliegen bestrijden is een stuk lastiger. Zuig de aanwezige vliegen met een stofzuiger op. Maak daarnaast gebruik van een vliegenlamp, kleeflint, vliegenvangzak of vliegenspray. Deze laatste bevat stoffen waarmee je alle vliegende insecten doodt. Heb je een aquarium in huis, dek deze dan voor het gebruik van de vliegenspray goed af en schakel de filterpomp uit.

Een kleeflint verspreidt een geur dat bromvliegen en huisvliegen aantrekt. Zodra de vliegen in aanraking komen met de kleefstrip, blijven ze plakken.

Een vliegenvangzak werkt op een vergelijkbare manier, maar dan met een vangzak gevuld met water.

Een vliegenlamp is voorzien van een sterke UV-lamp dat vliegen aantrekt. Vliegen worden gedood met kleefplaten of elektrische roosters.

Zelf een vliegenval maken

Je kunt heel eenvoudig zelf een vliegenval maken. Met deze vliegenval trek je zowel huisvliegen als bromvliegen aan.

Snij een lege plastic fles doormidden en giet in de onderkant wat zoete limonadesiroop. Je kunt hier ook wat een stukje worst inleggen.
Zet het bovenste gedeelte van de fles ondersteboven in het onderste gedeelte. De vliegen worden door de geur aangetrokken en vliegen in de val. Door de trechtervorm kunnen ze er niet meer uit.
Meer over vliegenvallen maken >>


Bronnen
Afbeelding: Chris Moody