Boktorren

De boktor behoort dat de familie der kevers. Er zijn meer dan 33.000 soorten boktorren, allen met hun eigen levenswijze.
Binnenshuis kan hij veel schade aan houten constructies of meubilair veroorzaken. Daarom is het belangrijk om boktorren te herkennen en zo goed mogelijk te bestrijden.
De meeste boktorren leven in het bos of in boomrijke gebieden. In Nederland gaat het voornamelijk om de sparrenboktor of de kleine wespenboktor. Ook de rode smalboktor en de veranderlijke boktor komen veel in Nederlandse bossen voor. Alleen de huisboktor tref je ook in woningen of gebouwen aan.
Voortplanting van boktorren
Bevruchte vrouwtjes boktorren leggen hun eitjes in een stuk hout. Het kan hier om levend of dood hout gaan. Vaak gaat het om planten of bomen, bij voorkeur onder boomschors. De huisboktor kan eitjes ook in houten constructies zoals draagbalken of houten meubilair leggen. Het vrouwtje legt tot 200 eitjes per keer. Na enkele weken komen de larven uit.
De larven eten uitsluitend van dood of levend hout
Door hun grote vraatzucht kunnen ze flinke schade aanrichten. Dit gebeurde eerder in Winterswijk, waarbij 300 aangetaste bomen gerooid moesten worden.
Volwassen boktorren leven van boomsappen, stuifmeel en nectar. Er zijn ook soorten die op andere insecten jagen. De volwassen boktor richt weinig schade aan.
Hoe ziet de boktor eruit?
Hoe herken je de boktor?
Deze keversoort is 1 tot 2,5 cm lang. De kleine wespenbok bereikt een lengte van 1,5 centimeter. De huisboktor wordt tot 2,5 centimeter lang.
Ze hebben allemaal een langwerpige vorm en zijn vaak bruingrijs van kleur. Aan de voorzijde van het lichaam zijn twee lange voelsprieten zichtbaar.
Opvallend is dat deze voelsprieten vaak net zo lang als het lichaam zelf zijn, soms zelfs nog langer. Met hun sterke getande monddelen bijten de larven moeiteloos door boomschors of delen heen.
Kan een boktor vliegen?
Ja, al doen ze dit zelden. Overigens vliegen deze insecten alleen bij een buitentemperatuur vanaf 19 graden Celsius.
Boktor geluid: zo klinken boktorren
Aan de hand van het geluid dat een boktor maakt herken je of je last hebt van boktorlarven in huis. De kleine larven knagen zich een weg door het hout. Dit is hoorbaar als een tikkend geluid in het hout. Vooral bij temperaturen boven de 25 graden is dit duidelijk waarneembaar; de boktorlarven zijn dan een stuk actiever.
Let overigens ook goed op de aanwezigheid van gaatjes in het hout. Neem je geen geluid waar maar zijn er wel gaatjes zichtbaar, dan kan dit ook op de aanwezigheid van de houtworm duiden.
Boktor weren: zo doe je dat
Het heeft geen zin om alleen aangetast hout te vervangen: de boktorlarven blijven aanwezig. De boktor bestrijden kan met een goed bestrijdingsmiddel. Houd er rekening mee dat bestrijdingsmiddelen giftig zijn: gebruik deze veilig en verantwoord.
Lukt zelf bestrijden niet, schakel dan een professionele boktorbestrijder in. Dit is vooral belangrijk bij een ernstige boktorplaag of verregaande schade. Vraag vooraf wel een of meerdere offertes bij verschillende ongediertebestrijders aan.
Auteur: Bianca Walraven