Boktor in huis

boktor in huis

Zowel in de zomer als de winter kun je boktorren in huis aantreffen. In de zomermaanden vind je ze in houten meubilair of houten constructies. In de winter leven de larven in openhaardhout.
Last van de boktor in huis?
Herken deze kever en reken voorgoed met hem af.

Oorzaak van boktorren in huis

Boktorren brengen het grootste gedeelte van hun leven als larve door. Het volwassen stadium is kort en alleen bedoeld voor de voortplanting. Volwassen boktorren eten alleen van nectar/ stuifmeel of boomsappen.

Boktorren leggen hun eitjes in dood of levend hout. In de wintermaanden komen boktorren op de warmte van de woning af: ze leggen hun eitjes in openhaardhout of houten balken. Ook in de zomermaanden vinden deze kevers hun weg naar binnen. Het is vooral de huisboktor of rode boktor die je binnenshuis aantreft.

Het uiterlijk van de boktor

De huisboktor en rode boktor zijn tussen de 1 en 2,5 cm lang.

De kleur is bruin tot grijsbruin, afhankelijk van de soort. De kleine wespenbok, die ook in Nederland voorkomt, is zwart met gele dwarsstrepen of vlekken. Deze soort kom je vooral in loofbossen of in de tuin tegen. Heb je openhaardhout in de tuin liggen, dan is de kans aanwezig dat de kleine wespenbok dit vindt.

De opvallende voelsprieten (tasters) zijn minstens zo lang als het lichaam. Verder hebben ze 6 poten en 2 vleugels met 2 dekschilden. Overigens vliegen boktorren zelden, ze bewegen zich meestal wandelend voort.
Meer over het herkennen van boktorren >>

Boktor in huis voorkomen

Een boktorplaag is niet alleen schadelijk maar ook lastig te bestrijden. Daarom is het beter om de boktor in huis te voorkomen.

  • Controleer regelmatig het houtwerk, vooral wanneer je eerder last hebt gehad van boktorren.
  • Smeer het houtwerk af en toe met petroleum, terpentine of alcohol in. Hiermee voorkom en dood je boktorren.
  • Kies voor een type hout waar boktorren niet zo snel op afkomen. Naald- en loofhout is erg geliefd onder deze kevers.
  • Heb je openhaardhout? Laat dit niet te lang buiten liggen. Gebruik het openhaardhout bij voorkeur direct van buiten en laat dit ook niet te lang binnen liggen. Mochten er boktorren in zitten, dan kunnen de larven zich snel door de woning verspreiden. Het openhaardhout direct opstoken is de beste optie om van de larven en volwassen kevers af te komen.

Bestrijdingsmiddel tegen boktor

Heb je eenmaal last van de boktor in huis, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Dit kan met een aantal huis- tuin- en keukenmiddeltjes, hoewel dit vaak niet voldoende werkt.
Lees meer over het bestrijden van boktor >>

Kies bij een ernstige boktorplaag voor een chemisch bestrijdingsmiddel. Dit kan alleen via een professionele ongediertebestrijder. Deze kan de ruimtes ook begassen: het gas vult niet alleen de ruimte maar dringt ook het hout binnen. Dit is een effectieve manier om af te rekenen met een boktorplaag.