Boktor herkennen

Heb je last van de boktor in huis of gaat het toch om de houtworm? Door de boktor te herkennen weet je waar je mee te maken hebt. Belangrijk, omdat je hier ook de bestrijding op aanpast. Boktorren zijn namelijk zeer lastig te bestrijden. Herken deze kever en de larven.

Verschillende soorten boktorren in Nederland

Er zijn duizenden verschillende soorten boktorren. Van 128 soorten is bekend dat ze in Nederland leven. Meer dan 80 van deze boktorsoorten zijn inheems.

De meest bekende boktorren zijn de huisboktor, veranderlijke boktor, wespendokter en rode boktor.

Niet alle soorten veroorzaken evenveel overlast. Het is vooral de huisboktor die voor flink wat schade aan dakconstructies of houten bouwwerken/ meubilair zorgt. Ook de rode boktor tref je vaak in openhaardhout aan.

Boktor herkennen: meest voorkomende soorten

Hieronder een algemene omschrijving van de boktor. Daarna volgt een omschrijving van de meest voorkomende soorten. Zo kun je de belangrijkste boktorren herkennen.

Boktorren worden 0,3 tot wel 15 cm lang. De in Nederland levende soorten bereiken een lengte van 1 tot 3 centimeter.
Boktorren behoren tot de kevers en hebben zes poten. Hun voelsprieten zijn minstens zo lang als het lichaam, soms nog wel langer. De kleur varieert van rood tot bruin of grijsbruin. Ze hebben onder hun dekschilden vleugels zitten. Hoewel boktorren kunnen vliegen, zie je ze dit weinig doen.

De volwassen torren leven van boomsappen of nectar en stuifmeel. Als volwassen exemplaar leven zo slechts enkele weken, terwijl de larven wel 5 jaar lang in hun larvestadium blijven hangen. Juist door dit langdurige larvestadium kunnen de larven aardig wat schade aanrichten.

Huisboktor herkennen

De meest gevreesde soort is de huisboktor

boktor herkennen huisboktor

De larven kunnen complete dakconstructies wegvreten, maar ook houten meubels, kasten en tuinhuisjes zijn niet veilig. De volwassen boktor is 1 tot 2,5 centimeter lang. In tegenstelling tot andere boktorren heeft deze soort kortere voelsprieten, ongeveer de helft van de lichaamslengte. Deze sprieten staan naar achteren gebogen. De huisboktor is zwart van kleur en draagt op het halsschild twee bulten.

De volwassen huisboktor heeft slechts 2 – 3 weken te leven. Het vrouwtje legt tot 200 eitjes in de naden van het hout, bij voorkeur naaldhout. Na het uitkomen van de eitjes boren de larven zich steeds dieper in het hout. Hierbij is een tikkend geluid hoorbaar.

Rode boktor herkennen

boktor herkennen rode boktor

Ook de rode boktor is geducht, omdat deze vaak in openhaardhout voorkomt. Zo kan het dus ook voorkomen dat je met het openhaardhout de rode boktor naar binnen brengt. Deze tor wordt ook wel de gewone smalboktor genoemd.

De vrouwtjes kenmerken zich door helderrode dekschilden, terwijl de mannetjes bruingeel van kleur zijn. Verder lijkt deze soort op de huisboktor. Het is dus alleen de kleur die het verschil maakt.

Maden van de boktor herkennen

De larven van de boktor zijn nauwelijks zichtbaar, omdat ze net onder het oppervlakte of dieper in het hout zitten. Wel kun je ze horen. Het geluid van de boktor (larve) is herkenbaar als een tikkend geluid. Leg je oor maar eens goed tegen oud houtwerk: hoor je iets?

Boktor bestrijden >>