Boktor bestrijden

Last van boktorren in huis? Let op, deze kevers kunnen heel wat schade veroorzaken. Door de boktor te bestrijden kom je voorgoed van de boktorlarven af. Dit zijn namelijk de veroorzakers van schade aan houten meubilair en houten constructies. Ontdek de verschillende bestrijdingsmethoden.

Het uiterlijk van de boktor

boktor bestrijden

Voordat je overgaat tot de boktor bestrijden, is het belangrijk om zeker te weten of je ook met dit insect te maken hebt. De meest voorkomende boktor (huisboktor) is 1 – 2,5 cm lang. Hij heeft een langwerpig, donker gekleurd lijf met 6 poten en voelsprieten die minimaal zo lang als zijn lichaam zijn.

Boktorren hebben vleugels maar vliegen zelden. Je vindt boktorren voornamelijk in bosrijke gebieden maar soms ook binnenshuis. Hier leggen ze eitjes in houten mobilair of constructies. De boktor zelf eet geen hout maar leeft van boomsappen of nectar/ stuifmeel.

Hoe herken je of je boktorren in huis hebt? De larven vreten zich door het hout: dit veroorzaakt een tikkend geluid. Let hier goed op en kijk ook naar de aanwezigheid van gaatjes in het hout.

Gebruik je brandhout voor bijvoorbeeld de openhaard? Wees dan alert op de aanwezigheid van de rode boktor.

Boktor bestrijden: zo doe je dat

Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden, van milieuvriendelijk tot chemisch. De boktor bestrijden is vaak een lastige klus. In sommige gevallen bereik je alleen de larven en boktorren die aan de oppervlakte van het hout zitten. Hierdoor blijven de dieper gelegen larven leven.
Kies hieronder een van de verschillende bestrijdingsmethoden tegen boktorren.

Petroleum en terpentine

Twee dingen waar boktorren en hun larven niet goed tegen kunnen: petroleum en terpentine. Smeer het aangetaste hout met een van deze twee stoffen in. Meng terpentine bij voorkeur met gele was, zodat het goed smeerbaar is. Dankzij petroleum of terpentine dood je de oppervlakkige boktorren en larven. Helaas bereik je niet alles: wat in de kern van het hout zit blijft leven. Hiermee komt de boktorplaag vaak terug.

Gaatjes inspuiten met alcohol of benzine

Neem een spuitje met dunne naald en vul elk gaatje in het hout met alcohol of benzine. Dit is geschikt bij de aanwezigheid van een aantal boktorren of larven. Let wel goed op met alcohol of benzine: dit is zeer brandbaar, vooral in combinatie met hout!

Tip: boktorren kunnen slecht tegen kou of hitte. Plaats het aangetaste hout enige tijd bij een temperatuur van -20 graden of +55 graden.

Boktor bestrijden met gas

Professionele ongediertebestrijders maken gebruik van gas. Hierbij wordt de woning of het pand begast, waarbij het gas diep in het hout doordringt. Dit mag echter alleen door een professionele ongediertebestrijder worden uitgevoerd.

Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

De boktor zelf bestrijden? Gebruik een middel op basis van permethrin. Dit doodt boktorren, maar werk niet bij een (grote) boktorplaag. Het is wel geschikt als preventieve behandeling.

Een professioneel chemisch bestrijdingsmiddel mag alleen door een erkende ongediertebestrijder worden toegepast. Hierdoor is dit niet voor consumenten verkrijgbaar. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk, daarom is het belangrijk om de ruimte nabehandeling grondig te ventileren.