Beste vlooienmiddel voor de kat en de hond

Teneinde succesvol te zijn in het bestrijden van vlooien, is het noodzakelijk zowel het dier zelf als zijn omgeving te behandelen. Laat je één van de twee na, dan is de kans erg klein je helemaal van de vlooien afkomt. Voor beide manieren zijn allerlei bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Welke zijn de beste en zijn ze veilig en werken? Je leest het hier.

Doel is dus:
a) De levende vlooien doden
b) De eitjes en de larven te bestrijden in huis

De verschillende vlooienmiddelen voor hond en kat

beste vlooienmiddelen hond kat

Is vastgesteld dat er vlooien in huis zijn?
Hieronder een aantal verschillende middelen die in te zetten zijn bij het bestrijden van de vlooien.

Er is een grove indeling gemaakt op basis van gebleken effectiviteit door de jaren heen. De vlooienmiddelen zijn er voor besmette honden en voor katten met vlooien en in diverse soorten.

Effectief:

  • Pipetten; spot-on in de nek van het dier
  • Tabletten, mits direct werkzaam en de levende vlooien direct doden
  • Sproeiflacons en vlooiensprays
  • Omgevingssprays; noodzakelijk om de larven en eitjes te doden.
  • Injecties; meestal een half jaar werkzaam. Met name geschikt voor katten met een vlooienallergie.
  • Vlooienbanden; echter vooral preventief

Matig effectief:

  • Tabletten die de vlo pas doden zodra deze het bloed zuigt
  • Suspensie; vooral preventief
  • Vlooiendruppels door het eten

Weinig effectief:

  • Antivlooien shampoo; kortstondige werking en daarom slechts geschikt als aanvullend middel
  • Vlooienpoeder; werkt vaak slechts verdovend en niet 100% dodend. Kortstondige werking en daarom slechts geschikt als aanvullend middel
  • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen; preventief redelijk goed werkzaam. Bij een bestaand vlooienprobleem minder effectief.

Beste veilige vlooienmiddelen voor kat en hond: vlooiendruppels

De meest gebruikte en effectieve vlooienmiddelen voor zowel de kat als de hond zijn vlooiendruppels. Veilig voor uw huisdier en makkelijk toe te dienen.

Deze dien je eenvoudig met een pipet toe in de nek van uw huisdier (spot-on). Bij honden eventueel ook op de rug net boven de staart, zolang hij er maar niet bij kan met zijn mond. 

Voordeel van deze vlooiendruppels is dat ze direct de aanwezige vlooien op het huisdier doden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige tabletjes waarbij de vlo pas gedood worden als deze bijt.

Veel gebruikte merken zijn Frontline, Beaphar, Exil Flea Free, Advantage, Stronghold en Bolfo. Sommige middelen bestrijden en voorkomen ook teken.
Lees meer over teken bij de hond / teken bij de kat >>

De meeste vlooienbestrijdingsmiddelen zijn chemisch en hebben als hoofddoel het doden van de vlooien en vlooienlarven, en -eitjes.

Vlooienmiddel voor de omgeving

Zodra je bij de hond of kat de levende vlooien hebt verwijderd en vlooiendruppels hebt toegediend, is het zaak ook het huis te ‘behandelen’. Het grootste deel van het vlooienprobleem speelt zich namelijk niet op het dier zelf, maar in zijn omgeving af.

Stofzuig het hele huis grondig en spuit vervolgens een omgevingsspray om alle achtergebleven levende vlooien te doden alsook de vlooienlarven.

Een goede omgevingsspray bestrijdt de naast de volwassen vlooien de vlooienlarven en vlooieneitjes; eentje met adulticide en larvicide werking. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larvale stadia.

Bekijk ons 5 stappenplan voor een effectieve bestrijding van vlooien >>

Natuurlijke vlooienbestrijding

Zoals te lezen is hierboven, is bestrijden met natuurlijkere middelen ook mogelijk, al wordt dat als weinig effectief ervaren. Veel van bovengenoemde bestrijdingsmiddelen zijn er ook op biologische basis en met name preventief is het best aan te raden. Mocht het niet goed werken, dan is overstappen altijd nog mogelijk.

Natuurlijke tip: Vlooien hebben een hekel aan de geur van kruiden.

Geef de mand of deken van je huisdier de geur van lavendel, rozemarijn of kamille en vlooien zullen deze plek gaan mijden. Of maak af en toe een kruidenmix van water met wat eucalyptus, venkel, rozemarijn en krulzuring en wrijf het dier hiermee in.

Schoonmaken met water en wat azijn kan ook (preventief) helpen; veel insecten en dus ook vlooien houden niet van de geur van azijn.

Veilig gebruik van vlooienmiddelen

Aangezien de meeste vlooien bestrijdingsmiddelen chemisch zijn, is het van groot belang deze middelen op de juiste manier te gebruiken. 
Verkeerd gebruik kan zeer ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot overlijden van uw huisdier!

Let bij het gebruiken van de bestrijdingsmiddelen op de volgende punten:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing en houdt te allen tijde de op de verpakking of bijsluiter aangegeven dosering aan, teneinde overdosering bij het dier te voorkomen.
  • Omgevingssprays kunnen schadelijk kunnen zijn voor (andere) huisdieren en kinderen. 
    Zorg dat er geen dieren in huis zijn als je gaat sprayen en laat de vertrekken goed luchten alvorens de dieren er weer in mogen.
  • Spuit nooit omgevingsspray op je huisdier.
  • Gebruik nooit honden vlooienmiddelen voor de kat. Sommige (spot on / spray) middelen voor honden bevatten Permethrin en dit is giftig voor katten.
  • De meeste bestrijdingsmiddelen zijn niet geschikt voor bij puppy’s, kittens, drachtige of zogende poezen. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.
  • Moet je huisdier onder narcose of een behandeling ondergaan, meldt dan altijd welke vlooienbestrijdingsmiddelen je hebt gebruikt.

Voorkomen is beter dan genezen. 
Lees hier onze onmisbare tips over vlooienpreventie >>