Bedwantsen

De bedwants is een parasitair insect dat vooral in bedden en matrassen leeft. ’s Nachts kruipen ze op de menselijke huid en zuigen bloed. Dit veroorzaakt een vervelende huidaandoening. Helaas kom je niet zo eenvoudig van deze insecten af. Zo is de bedwants vanaf 2017 weer een veel geziene gast in hotels.

Uiterlijk van de bedwants

De bedwants (Cimex lectularius) stond vroeger veel bekend onder de naam wandluis. Toch is dit insect geen luis maar behoort tot de orde der wantsen.

Opvallend is dat er veel verschillende soorten wantsen zijn, waarvan een deel alleen planten eten. Anderen voeden zich met kleine insecten.

De bedwants is een echte parasiet en leeft van menselijk of dierlijk bloed

Dit insect wordt 5 tot 6 mm lang. Het lichaam heeft een bruine tot roodbruine kleur. Bedwantsen zien er plat en breed uit. Ze kunnen niet vliegen, maar bevatten uit vroegere tijden nog wel 2 restanten van wat ooit vleugels waren. Deze vind je als twee flapjes op het halsschild terug. Wantsen hebben geen goed ontwikkelde springpoten; ze kruipen via de poten, de wand of loshangende lakens naar het bed.
Lees meer over het herkennen van bedwantsen >>

Voeding en leefomgeving van de bedwants

Bedwantsen voeden zich met bloed, dat is een feit.
Op kamertemperatuur kunnen ze ruim 2 tot 3 maanden zonder voedsel overleven. Bij zeer lage temperaturen kunnen ze dit zelfs tot een jaar lang volhouden, hoewel dit minder vaak voorkomt. Daarom zijn bedwantsen altijd op zoek naar een voedselbron. Desnoods verhuizen ze hiervoor.

De wantsen vinden hun slachtoffers door de lichaamswarmte en uitgeademde lucht. Ook zijn het bepaalde geurstoffen waardoor ze worden aangetrokken.

Deze insecten kom je voornamelijk in bedden en matrassen van hotelkamers tegen. Toch is het mogelijk dat je ook thuis een of meerdere bedwantsen aantreft. Vaak neem je deze via bagage mee naar huis. Het is daarom belangrijk om koffers niet op of onder het bed te plaatsen, maar bij voorkeur op een rekje of ergens in de badkamer.

De beet van een bedwants

Een bedwantsbeet is herkenbaar aan een klein rood bultje. Vaak zijn er meerdere bultjes dichtbij elkaar of op een rij zichtbaar. Het bultje jeukt en lijkt nog het meest op een muggenbeet. Sommige mensen reageren allergisch; er ontstaat dan netelroos.

Dragen bedwantsen ziekten over?
Hoewel het zeer storende insecten zijn, vormen deze wantsen geen bedreiging voor de gezondheid.

Bedwantsen in bed herkennen

Het probleem met bedwantsen is dat ze zich goed verstoppen. Ze komen voornamelijk ’s nachts tevoorschijn en veroorzaken bedwantsbeten.

Met hun kleine monddelen doorprikken ze de huid. Hierbij scheiden ze een verdovend speeksel af. Dit heeft als gevolg dat je een bedwantsbeet niet voelt, net als het feit dat je ook een muggenbeet niet voelt. De pijn of jeuk komt pas later.

De aanwezigheid van bedwantsen is herkenbaar aan de uitwerpselen. Dit is zichtbaar als zwarte puntjes, vaak op het matras of op de overtrek.

Bedwantsen verstoppen zich bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de voedselbron. Hierdoor kruipen ze in matrassen, verstoppen zich in naden en kieren of tussen het beddengoed.

Een antibedwants matrasovertrek beschermt het matras tegen bedwantsen. Dankzij de overtrek kunnen bedwantsen moeilijk het matras binnendringen. Reeds aanwezige wantsen weten het matras niet te verlaten. Helaas is dit geen blijvende oplossing voor de aanwezigheid van (nieuwe) wantsen.

Bestrijding van wantsen in bed

Bij een bedwantsenplaag is bestrijding van de gehele ruimte noodzakelijk. Wie alleen lokaal behandelt, heeft kans dat er eitjes of nimfen achterblijven. Dit zorgt voor een nieuwe bedwantsenplaag.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn nog het meest effectief. Het middel DDT, dat vroeger veel werd ingezet tegen bedwantsen, is niet meer toegestaan. Effectieve bestrijdingsmiddelen zijn bedwantsvallen, goed stofzuigen, beddengoed wassen of het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder.
Bestel bedwantsvallen >>

Auteur: Bianca Walraven